Оцена Теме:
  • 12 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Да, спасио је краља Петра велике опасности и вероватно смрти.
Одговори

Ово ће, изгледа, бити мало теже.
Иван Павловић, каснији дивизијски генерал, био је брат од тетке Драге Машин, касније краљице Србије. Завршио је Нижу школу ВА у 21, и Вишу школу ВА у 6 класи војне академије. Краљ Александар Обреновић га је, 10. априла 1903. године, одредио за свог ордонанса и прекомандовао у Шести пешадијски пук, где је тада био командант трећег батаљона. На месту ордонанса био је нешто више од месец дана до оне ноћи кад су убијени краљ и краљица. Он није био директно задужен за безбедност краљевског пара, али као сваки ордонанс и он је требао да брине о томе у ширем оквиру. Поготово што су многи официри управо из Шестог пука извршили преврат.
Био је нераспоређен нешто више од месец дана, а онда је добио нову трупу. Од 1906. године био је у Ђенералштабу, где је завршио обуку и постао ђенералштабни официр. Водио је неколико јединица од 1912. године до 1918. године.
Оно што је одговор на део питања је следеће: при повлачењу према Космету, у новембру 1915. године, краљ Петар је стигао и у Студеницу. Једна АУ војна јединица прешла је Дрину и дијагонално се залетела преко Косјерића и Драгачева и избила на врхове Чемерна. Само корак их је делио да се спусте у долину Студенице и заробе самог српског краља. За десну заштитницу колоне краља Петра Првог, био је задужен Ужички одред, који су чинили Ужичка бригада, Доњовасојевићка бригада и део Лимског одреда. Командант Ужичког одреда био је Иван Павловић. До главног сукоба дошло је на планини Троглав, у току магловите ноћи, да би се проширио сутрадан и на Чемерно. Ужички одред је после великих борби разбио ову аустријску регименту и спасио краља. Од остатака Ужичког одреда и још неких јединица формиран је Комбиновани одред ( Ужички, Ловћенски, Колашински и Студенички одреди) који је наставио да штити краља Петра све до обала Јадранског мора. Командант и тог одреда био је Иван Павловић. До краја рата био је командант Ађутантског одељења Врховне команде. После рата командант Косовске дивизијске области, односно војни командант Косова. Како је гушио арнаутску побуну као командант бригаде 1913. године, исто је то урадио и после рата као командант дивизије.
Иван Павловић је рођен 1869. године, а умро је током Другог светског рата, 1943. године.
Одговори

Хајде да наставимо, док се неко од вас не одлучи да постави питање.
Која је веза између српског ваздухопловства и Студија Б?
Одговори

Бивши пилот аустроугарског ваздухопловства Димитрије Коњовић је највећи акционар и директор фабрике Икарус у Земуну. То је била највећа фабрика авиона између два рата. До 1941. године произвели су 475 авиона, што је било око половине од укупно произведених авиона у Краљевини Југославији. После рата , комунисти га осудили као " сарадника окупатора" и одузели му сву имовину. Преселио се у Бешку и живео од пољопривреде до краја живота. Женио се два пута и имао је четворо деце.
Слоба Коњовић је , уз Душка Радовића, најславније име радио станице Студио Б. Био је дугогодишњи уредник музичког програма, по чему се прославио овај радио. Слоба Коњовић је најмлађи син Димитрија Коњовића.
Одговори

Ево мене.

Историја га памти као сина једног познатог Србина. Такође, и као официра склоног пороцима а пре свега коцки и алкохолу.

Школовао се у Европи а у војску Кнежевине Србије ступио је као добровољац у рат са Турском. Након тога наставио је службу у руској царској војсци.

Ко је он?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ал си га закитио?!!!Тужан
Помозиде малко!
Одговори

Димитрије Караџић.
Одговори

Јесте, терај даље.
Одговори

Нек постави ко хоће, ја ћу касније.
Одговори

(02-03-2018, 05:51 PM)Вукашин Петковић Пише:  Димитрије Караџић.

Тако је.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ко је био најбогатији српски столар у новијој српској историји? Smile
Одговори

Војвода Јаворски. Smile
Чуо сам да је био врхунски столар.
Одговори

Како се звао дечак који је први летео авионом, путничким, српски дечак, и када је то било?
Одговори

(02-03-2018, 08:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  Војвода Јаворски. Smile
Чуо сам да је био врхунски столар.

Не, он је био пинтор.
Овај се бавио мало компликованијим послом. Размисли мало, знаш одговор.

У једном тренутку имао је око хиљаду запослених. Већина су били столари, и то најбољи онога доба.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним