Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Формација Југословенске војске

Неће изволети, има паметнија посла...
У смислу да жели да настави да одржава нека историчка фантазија?
Е сад голико године је уложено и изгубљено у томе?
Нама овсте нетреба непријатељ, ми смо главни душмани за сами себе.
ту нема спас зашто ће носити до гроба.....па нека се тамо осуђују!
Па то је индирекна психичка болест

Штета што немамо Чиле Четник, он бих прошетао до архиве разне академије, и нашао бих списак сви регрута, и места где су страдалих, убијених или где нема информације.

Али одлична индикација број официра у КОМУНИСТЕ.....
Колико су имали високи ранкираних официра ко су завршилих војну школу?

Милосав на форум саде имамо гомилу форумаша са ПОДСВЕТАН КОМУНИСТИЧКИ АУТОРЕФЛЕКС......како?
Одговори

О овој теми је дискутовано пре скоро три године.
За оне који су пропустили час да поновимо:

Као извор за тврдњу да је у партизанима било 29 активних официра Самарџић је узео ”ПОЗИВ активним официрима, војним чиновницима и подофицирима БЈВ да ступе у редове НОВЈ”, објављен у Зборницима докумената (Зборник докумената и података о НОР ЈУ, том 2, књига 6, страна 439.).
Позив је потписало 30 особа, од којих је за 29 наведен и чин.
Нити на једном месту се не наводи да је то било какав списак, нити да су то сви официри краљевске војске који су у НОВЈ.

Претрагом се врло лако може доћи до још имена, на пример:
ппор. Петар Јовановић
арт. ппор. Радивоје Јовановић
ппор. Радисав Југовић
вазд. ппор. Петар Брајовић
ппук. Веко Булатовић
пор. Жарко Видовић
пор. Милош Дудић
кап. 2.кл. Павле Илић
пор. Владимир Кнежевић
мај. Никица Кнежевић
пилот Божо Лазаревић
кIк Данило Латас
пор. Синиша Николајевић
ппор Милан Станивуковић
(за све наведене постоје биографије на Википедији).

Ко је читао биографију Звонка Вучковића, сигурно је запазио његове другове са академије Смиљанића и Конавлика. И тако даље.
Међутим ко ће да се тиме замајава. Узмеш само неки списак и лупиш глупост ”Проглас је потписало око 30 официра, подразумева се да су то сви из ''Бихаћке републике''.”, а ко хоће да истражује нек се мучи.
Овде нису наведени Коча Поповић (као предратни резервни официр) и Коста Нађ (као подофицир). Ако се узимају само активни предратни официри то наравно није проблем.
Али је проблем то што Самарџић покушава то да протури код четника.

Као доказ да је у четницима било 1000 предратних активних официра је дат Самарџићев списак формације ЈВуО са краја 1943. Не треба се пуно удубити у анализу да се види да на њему нису сви предратни активни официри. Командант ДЧД Ђујић је био свештено лице, а истанкнути команданти Калабић и Лукачевић су били резервни официри.

И друго питање за Самарџића, на теми о Дражиним генералима наводи ”Због тога што Тито није имао ни једног (правог) генерала…”.
У књизи Милета Бјелајца, коју је Самарџић користио, се наводе генерали који су ступили у НОВЈ током рата. Како сте успели да их прескочите? Да ли је у питању стечени рефлекс да се прескоче такви примери, или је то једноставно намерно учињено?
Одговори

(22-02-2017, 11:23 AM)ватхра Пише:  И друго питање за Самарџића, на теми о Дражиним генералима наводи ”Због тога што Тито није имао ни једног (правог) генерала…”.
У књизи Милета Бјелајца, коју је Самарџић користио, се наводе генерали који су ступили у НОВЈ током рата. Како сте успели да их прескочите? Да ли је у питању стечени рефлекс да се прескоче такви примери, или је то једноставно намерно учињено?

Ватра, можете ли да наведете неке од тих генерала и кад су ступили у редове партизана. Није никаква провокација, интересује ме. Ако имате времена.
Одговори

(22-02-2017, 11:33 AM)ЈВуО-КГ Пише:  Ватра, можете ли да наведете неке од тих генерала и кад су ступили у редове партизана. Није никаква провокација, интересује ме. Ако имате времена.
Већ је написано на теми о Генералима.
Одговори

(22-02-2017, 11:54 AM)ватхра Пише:  
(22-02-2017, 11:33 AM)ЈВуО-КГ Пише:  Ватра, можете ли да наведете неке од тих генерала и кад су ступили у редове партизана. Није никаква провокација, интересује ме. Ако имате времена.
Већ је написано на теми о Генералима.

Да, ево видим.
Одговори

(22-02-2017, 11:23 AM)ватхра Пише:  О овој теми је дискутовано пре скоро три године.
За оне који су пропустили час да поновимо:

Као извор за тврдњу да је у партизанима било 29 активних официра Самарџић је узео ”ПОЗИВ активним официрима, војним чиновницима и подофицирима БЈВ да ступе у редове НОВЈ”, објављен у Зборницима докумената (Зборник докумената и података о НОР ЈУ, том 2, књига 6, страна 439.).
Позив је потписало 30 особа, од којих је за 29 наведен и чин.
Нити на једном месту се не наводи да је то било какав списак, нити да су то сви официри краљевске војске који су у НОВЈ.

Претрагом се врло лако може доћи до још имена, на пример:
ппор. Петар Јовановић
арт. ппор. Радивоје Јовановић
ппор. Радисав Југовић
вазд. ппор. Петар Брајовић
ппук. Веко Булатовић
пор. Жарко Видовић
пор. Милош Дудић
кап. 2.кл. Павле Илић
пор. Владимир Кнежевић
мај. Никица Кнежевић
пилот Божо Лазаревић
кIк Данило Латас
пор. Синиша Николајевић
ппор Милан Станивуковић
(за све наведене постоје биографије на Википедији).

Ко је читао биографију Звонка Вучковића, сигурно је запазио његове другове са академије Смиљанића и Конавлика. И тако даље.
Међутим ко ће да се тиме замајава. Узмеш само неки списак и лупиш глупост ”Проглас је потписало око 30 официра, подразумева се да су то сви из ''Бихаћке републике''.”, а ко хоће да истражује нек се мучи.
Овде нису наведени Коча Поповић (као предратни резервни официр) и Коста Нађ (као подофицир). Ако се узимају само активни предратни официри то наравно није проблем.
Али је проблем то што Самарџић покушава то да протури код четника.

Као доказ да је у четницима било 1000 предратних активних официра је дат Самарџићев списак формације ЈВуО са краја 1943. Не треба се пуно удубити у анализу да се види да на њему нису сви предратни активни официри. Командант ДЧД Ђујић је био свештено лице, а истанкнути команданти Калабић и Лукачевић су били резервни официри.

И друго питање за Самарџића, на теми о Дражиним генералима наводи ”Због тога што Тито није имао ни једног (правог) генерала…”.
Па добро, колико је било акт. официра у партизанима ?
Ви, онако узгред, набрајате још 24 официра са Википедије, па онда брже боље :"...ко ће да се тиме замајава."
Значи када је тешко, онда Википедија. Ватхра, немогу да верујем.
Из тог списка :
- неки су дочекали рат а да нису били акт.официри (Веко Булатовић, пензионер од 1930.)
-некима су подигнути чинови (Жарко Видовић и Милош Дудић, били су п.поручници)
-неки нису ни прошли поред ВА, али јесу постали официри (Данило Латас, пеш.наредник)
-неки нису ни били официри (Милан Станивуковић, пеш.наредник)
-неки нису ни прошли поред војне жице (Никица Кнежевић и Радисав Југовић, нису у евиденцији ни рез, ни акт.официра)
-Ко је капетан II кл. Павле Илић ?
Само је мајор Дангић на фронту према усташама у Ист. Босни 1941, имао више акт.официра (на теми "Акт.официри у делу Босне", навео сам преко 50 акт.оф, дошлих са стране, без акт.оф. из Церског,Јадарског,Златиборског четн.одрда и домаћих. Укупно преко 70.) него комунисти све укупно до септ.1944.
Више је под Дражином командом погинуло акт.официра 1941, него што је било код комуниста и живих и погинулих 1941-1944.
Зато се ова тема, код комуниста, од краја рата па на овамо, заобилази у широком луку. Ствар су морали да поправљају са бившим официрима из усташких и домобранских редова. А највише са њиховим офиц. титулисањима. Ватхра, шта је оно значило - лајтнант( генерал лајтнант), како тај чин брзо нестаде ?
Код Драже је могло бити, максимално, два унапређења (обично: 1 редовно и евент, 1 по заслузи).
Радило се и на прању биографија, као на пр: акт.жанд.наредник Стево Маодуш. Војна енциклопедија из 1981, на стр 995 : " Маодуш Д. Стево, Медак,Госпић,1917. Генерал п.пуковник. Пре Другог св. рата студент права..."
Толико о " протурању ".
Одговори

(22-02-2017, 05:31 PM)Зоран Недељковић Пише:  Па добро, колико је било акт. официра у партизанима ?
Нити знам нити ме је занимало.
Оно што је лако доказати је да је оно што је Самарџић тврдио (а Захумље пренео помножено са три) једноставно није тачно.

Ако тебе занима можеш да извучеш колико је активних официра било у четницима.

Пошто вама очигледно није јасно како се дају неке тезе, треба појаснити:
- на основу истраживања или анализе података се постави одређена теза,
- та теза се брани.

Теза се не поставља тако што се бубну неке глупости, а онда од саговорника захтева да се обори.
- На основу чега је Самарџић дошао до закључка да у НОВЈ није био ниједан генерал? (и како је прескочио примере кад их је имао у књизи коју је користио)
- на основу чега је дошао да закључка да су потписници позива сви активни официри у НОВЈ?

А примера има још:
- на основу чега је у чланку ”Како су четници шифровали депеше” дошао до података које тамо наводи? Нпр. да Немци нису разбили ”двоструку шифру”, а да су партизанске редовно читали? Кад у извештајима КоНа 4 јасно наводе колико је сваког месеца декриптовано. Да ли је аутор консултовао те извештаје? Наравно да није. А у њима пише супротно од његових тврдњи.

Ту се не ради о методолошком пропусту, него о очигледној намери да се нешто напише по сопственом нахођењу (у преводу фалсификује).
Одговори

Госп Недељковић хвала на прецизније информације....

Битно је да се сазна у које године и месец су тих официра стигли у редове КОМУНИСТЕ
Који чин су имали у Војске Краљевине
Који чин су имали у КОМУНИСТЕ
Колико године су имали
Места где су прешли у КОМУНИСТЕ

Док смо на депеше, па КОМУНИСТИ су имали све војне податке и кретање ВК преко ЕНГЛЕЗА и АМЕРИКАНАЦА!
Вероватно преко хрвата/ УСТАША стиже та немачка интелигенције......

Па овај ватхпа говори као да су КОМУНИСТИ служили са исти тим историчка правила и студирске законе......што се увек кроје......све завици одакле СТИПЕНДИЈА СТИЖЕ!

Али порицање је код вас се претворила у психијатријски кондиција!
Одговори

(22-02-2017, 05:41 PM)ватхра Пише:  
(22-02-2017, 05:31 PM)Зоран Недељковић Пише:  Па добро, колико је било акт. официра у партизанима ?
Нити знам нити ме је занимало.
Оно што је лако доказати је да је оно што је Самарџић тврдио (а Захумље пренео помножено са три) једноставно није тачно.

Ако тебе занима можеш да извучеш колико је активних официра било у четницима.

Пошто вама очигледно није јасно како се дају неке тезе, треба појаснити:
- на основу истраживања или анализе података се постави одређена теза,
- та теза се брани.

Теза се не поставља тако што се бубну неке глупости, а онда од саговорника захтева да се обори.
- На основу чега је Самарџић дошао до закључка да у НОВЈ није био ниједан генерал? (и како је прескочио примере кад их је имао у књизи коју је користио)
- на основу чега је дошао да закључка да су потписници позива сви активни официри у НОВЈ?

А примера има још:
- на основу чега је у чланку ”Како су четници шифровали депеше” дошао до података које тамо наводи? Нпр. да Немци нису разбили ”двоструку шифру”, а да су партизанске редовно читали? Кад у извештајима КоНа 4 јасно наводе колико је сваког месеца декриптовано. Да ли је аутор консултовао те извештаје? Наравно да није. А у њима пише супротно од његових тврдњи.

Ту се не ради о методолошком пропусту, него о очигледној намери да се нешто напише по сопственом нахођењу (у преводу фалсификује).
Не браним Самарџића, чак нисам ни прочитао то што је био повод, само ми смета начин како то оспоравате. Можда је код мене био условни рефлекс, када је реч о протурању. Толико година. Да сте одговорили њему као у горњем посту, не бих се ни јавио.
Одговори

Ово је добар пример како комунисти полемишу: потпуно прескоче главну тему, тако да се она заборави. Ево сада нпр. Недељковић, Захумље, и остали, уопште не знају шта је овде тема. Него се ухвате (комунисти) за неки детаљ који им се чини добар, поставе га у центар и врте у круг.
А главна тема, у ствари поглавље моје књиге, је да су четници били официрски покрет а партизани лаички покрет.
Ни на који начин то комунисти не могу оспорити, и онда, дакле, почињу да примењују разне трикове у полемикама.
А у том поглављу има један још важнији документ, Титово наређење да се официрима не даје команда над војском. Дакле и то мало официра што су имали партизани, да се држи даље од војске, али и одн народа. Јер, логично, кад је рат, војска и народ ће кренути за официрима, а не за некаквим терористима/партијашима. Али, ако војска и народ крену за официрима, шта партија има од тога, како ће се они дочепали вила на Дедињу и власти уопште? Никако. Зато су и то мало официра држали по страни. Хиљаде су гинуле због нестручног вођења трупа, али, њима то није било важно, било им је важно да се дочепају власти и народног богатства.
Дакле, оно што сам навео за 29 официра крајем 1942. је само илустрација ове појаве. Такође сам навео да је само Кесеровић тада имао више официра од Тита (имао је око 40).
Илустрација не мора бити 100% тачна, али и после три године и толико напора да се оспори, изгледа да је ту негде. Нпр. поручник Смиљанић је погинуо 1941, а поручник Дудић је био негде у илегали у Србији, итд. Изгледа да је у Бихаћкој републици ипак било само тих 29 официра. Али, понављам, 29 или 39, небитно, основну тезу немогуће је оспорити. Наравно, Боже здравља, за три године опет ће Ватра да тера ову причу у корист Тита и партије.
Одговори

Moguće da je bilo više oficira. Sad da li 30 ili 50 nebitno je. Sustina priče je da su najbolje jedinice vodili partijci ( izuzev Koče koji je bio oficir i partijac). Pogledajte sastav prve i druge proleterske prilikom formiranja. Potporučnici komandiri četa, komandant brigade i bataljona partijci. Tek kad su se dokazali kao komunisti preuzeli su veću funkciju, neki su bili i komandanti divizije...

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Па ја сам сватио где је теме окружила..... тако сам ставио податак од 29 и 3,000.

Број одавно стојих од кад се најпрво појавило на форум......а још ни један особа је успела да достави супротне чињенице са својим изворима.....или са неким документације што то потрвђује нешто супротно.

Али спин и саботирање или умаловажење теме смо имали још од Јосипа Мердура....

ПОДАТКЕ СУ И ТО КАКО БИТНЕ......зашто се илустрија организације и војна способности те војне групације........мање школоване официра над војно неискусних регруте......је војни рецеп за тешке губитке људство и оружање! Ти неможеш да водиш борбу на неком срећом!

Комесари су познати по дисциплиновање и шаљење других синове и кћерке у рат......али никако за војна способности..... тако оних су вечито сви одживилих рат......што је некако индирекни доказ само по себи!
Одговори

Цитат: били официрски покрет

О овоме сам већ више пута писао. Пошто је у питању герилски рат, онда је јако мало битно да ли војску воде официри или "лаици".

Био сам у рату и био сам војник дуго времена и предуго. Мени кад неко каже "официрски покрет" мени то звучи као покрет за мензу, ко ће се боље најести. Или канцеларијско кафенисање.

И четници и партизани су били слични покрети, са истим проблемима и истим саставом људства. Ако је један брат био у четницима а други у партизанима, у чему је разлика?

Официр море а и не мора бити добар у герилском рату. То је специфичан рат са пуно проблема које обична војска нема. И герилска војска је војска ко и свака друга, али опет са разликама које се некад чине као небо и земља. Да и не причамо о томе колко неки људи далеко иду па пореде официре Српске војске од прије 1918. и југо официре посље 1918. године. Колко је то негативно и погрешно, правити паралелу између једни и други.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Опет стиже још један особа стиже на форум Погледи са ПОДСВЕСТ КОМУНИСТА АУТОРЕФЛЕКС

Па нису исти покрете.....

Зашто вама је тренирали ЕНГЛЕЗИ.....у овом случај Малте!
https://www.youtube.com/watch?v=FRNUD7NutKo

Герилски......па ти иде на линија сукобљавање без паљење метак......говори се од обука. тренирање, искуства.......

Вама КОМУНИСТЕ у корене нису тренирали официри војске краљевине него ЕНГЛЕЗА и страници!

Ако су вас тренирали и обукавали....и ва дали сва интелигенције са сви стране......онда вероватно су вам органитовали битку.....

И герилске ратове су организоване!

Енглези и ваш КОМУНИСТЕ на Вис ОБУКА!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=8QsFcedTem0
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним