Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је творац Југославије?

Јесу.... Тако што им је дошао Мекензен, тако што су им се придружили Бугари...
Написао сам већ, да се не понављам, много значаја дајеш тој декларацији. Писан је због пропаганде. Да ли је успело или није, можемо да се споримо седам дана. Углавном, нити је то одредило смисао рата нити његов исход.
Одговори

Декларација је написана на основу пропаганде примењиване од почетка, још од августа. Видело се да делује. Написана је током Колубарске битке, а не на крају. Треба одузети време док је пропагандни одсек убедио владу, док је одржана седница итд. Објављена је седмог децембра, а битка је окончана 15. тог децембра. Али не треба гледати само та два датума, јер је био процес.
Оно што је сигурно, то је да је писана у очајној ситуацији. Тражило се шта год може да помогне. Ако се преда још само десет непријатељских војника, ако им падне морал за један примили - све је добро.
Да подсетим да су у офанзиви непријатељи заузели и Ужице, Ваљево, Љиг... Дакле не само Београд. То је био контекст, а не шта ће рећи савезници или нешто треће.
Одговори

Па добро,шта је онда Крфска декларација ?По мени,Нишка је увод у Крфску а Крфска је свакако пут у Југославију.Опет,Југославија је пут у конфликт са Италијом што Србима уопште није требало.Па гарибалдинци су још гинули у српској војсци код Ужица,Италија улази у рат на страни Антанте а ми им гурамо прст у око због Хрвата и Словенаца ?Ми ниједан спор са Италијом немамо због нас већ због других а они су умели да нам се освете подршком Шиптарима,Мађарима и усташама(види шизофреније ... ми се качимо са Италијом због Хрвата од којих један део постоји само да би мрзео Србе ???!!! ) Магистрала Ниш-Крф-Марсеј
Одговори

Јел си наишао на Пашићево објашњење за Крфску декларацију?
Надам се да ниси историчар по занимању. Blush
Одговори

Које је твоје објашњење ове магистрале ? Све су то "пропагандни акти" који су довели до тога да су представници поражених народа у Версају седели на страни победника . . .Србије ? Пропагандни учинак им је раван нули.Око чега смо се највише натезали у Версају . . око српских крајева или нечијих других ?Боримо се за Клагенфурт(прадеда Владисав је задржан у војсци да га претворе у Целовец што је сељаку из Мачве најважнија ствар у животу),Ријеку,Сплит а Банат кад дође на ред?
Одговори

Па нема те магистрале.
Чехословачка - представник поражене стране - створена је пре Краљевине СХС, заправо пре ''загребачке Југославије'', чије признање је висило о концу. То је био проблем, а не те декларације.
Одговори

Чешка и Словачка нису ратовале на супротстављеним странама(ако не рачунамо Чехословачку легију као и наше добровољце из Југословенске дивизије,премало их је и послужили су само као политичко покриће за стварање држава) ,нису имали територијалних питања између себе а исте су и вере.Нису једни другима палили села и вешали цивиле.Мислим да је то неупоредиво ако говоримо о Великом рату и Версајском поретку.Они су,као и Хрвати и Словенци из којекаквих југословенских одбора само правили одступницу у случају да победи супротна страна.Хрвати су се у томе нарочито извежбали.Није Месић узалуд рекао да су Хрвати два пута победили у ДСР,10 травња и 9 свибња.Не мислим да је Нишком и Крфском декларацијом створена Југославија већ да су трасирале пут ка њој наносећи нам штету у односу са Савезницима(поготово Италијом) а без икакве стварне користи у погледу да су допринеле ратним напорима.Ко се то предао због те две декларације? Па Хрвати су последњи одустали од А-У.Ми никакав проблем са Италијом нисмо имали до најаве стварања Југославије,ту се ваљда слажемо ?Гарибалдинци су учествовали у неколико ратова на страни Србије пре тога.
Одговори

Чехпословаци су ратовали у саставу аустроугарске војске као и Хрвати и Словенци.
Одговори

Тако је,нису ратовали међусобно.Оно што покушавам да вам кажем је да преурањеном најавом да је ратни циљ Србије уједињење Јужних Словена(не знам одакле Пашићу смелост и право да то уопште прогласи ратним циљем ?!) није постигнута никаква корист али јесте штета.Односно,све те декларације су имале мали или никакав утицај на колебање тих истих Јужних Словена у служби бечког двора али су зато имале велики утицај на подозривост Италије(из очигледних разлога) према Србији.Ми пре СХС/Југославије никакавих негативних искустава са Италијом нисмо имали.Напротив,доста Гарибалдинаца је ратовало и погинуло 1876-78 у српској војсци а једна мања група је била и у лето-јесен 1914-е(код Ужица).Овим декларацијама смо им се "захвалили" на томе.Нове пријатеље њима нисмо стекли а једног старог смо удаљили од себе.
Одговори

Цитат:ратни циљ Србије уједињење Јужних Словена(не знам одакле Пашићу смелост и право да то уопште прогласи ратним циљем ?!
Не знате ви ништа.
Пошто су све потребне информације лако доступне, значи да Ви и нећете ништа да знате. Али да тумачите историју сте врло орни.
Одговори

Значи,ове две декларације су биле корисне по Србију?Је ли их подржала било која савезница Србије у том тренутку?
Одговори

Пусти етикете Ђорђе.Није их тешко лепити,само треба много пљувачке.
Одговори

Водите Ви рачуна о ономе што пишете па неће бити "етикета".
Да хоћете да се информишете знали би да су Енглези тражили да Пашић буде смењен због жестоког залагања за Велику Србију, како су говорили "да Пашића треба моткама отерати". Има и превише других историјских потврда да је Пашић био најжешћи поборник Велике Србије. "Правити" од њега и Краља Александра Јјугословене "због алавости" и сл. је тотално непоштено. Али, ко ће то доказати некоме кога у опште никакве чињенице не интересују, већ само главиња своју у суштини антисрбијанску/аутошовинистичку причу.
Одговори

Никако да одговориш на питање која је корист била од Нишке декларације ? Ко је од Савезника подржао исту ?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним