Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Коста Пећанац (први кафански четник)

Хамдија Кријешторац, учитељ из Битина, код Косанице, Пећанчев војвода Ковачки и команд. Ковачког четн. одреда у срезу Пљевљском, прол. 1942 год.
Одговори

Interesantno je da su svi junaci i heroji iz Prvog svetskog rata i iz Balkanskih ratova postali izdajnici u Drugom svetskom ratu. Kao Stanislav Krakov, na primer. Meni tu nešto ne štima.
Ako već pričamo o izdaji, izdajnici su oni koji su uvukli Jugoslaviju u rat pa pobegli u London. Onaj Simović, na primer. On se šeta po engleskim banjama, a Nedić treba da se ponižava pred Nemcima. I ko je sad tu izdajnik, a ko heroj?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(10-01-2014, 01:49 PM)Vlad Alekš Пише:  Interesantno je da su svi junaci i heroji iz Prvog svetskog rata i iz Balkanskih ratova postali izdajnici u Drugom svetskom ratu. Kao Stanislav Krakov, na primer. Meni tu nešto ne štima.
Ako već pričamo o izdaji, izdajnici su oni koji su uvukli Jugoslaviju u rat pa pobegli u London. Onaj Simović, na primer. On se šeta po engleskim banjama, a Nedić treba da se ponižava pred Nemcima. I ko je sad tu izdajnik, a ko heroj?

Да ли ти пратиш себе ? " СВИ ЈУНАЦИ И ХЕРОЈИ из Првог светског ..."
Следећи твоје размишљање, онда се може рећи и за Симовића да се понижавао пред Енглезима, а Недић проводио на парадама по Београду.
Мени ту нешто не штима.
Одговори

(10-01-2014, 03:34 PM)Зоран Недељковић Пише:  
(10-01-2014, 01:49 PM)Vlad Alekš Пише:  Interesantno je da su svi junaci i heroji iz Prvog svetskog rata i iz Balkanskih ratova postali izdajnici u Drugom svetskom ratu. Kao Stanislav Krakov, na primer. Meni tu nešto ne štima.

Да ли ти пратиш себе ? " СВИ ЈУНАЦИ И ХЕРОЈИ из Првог светског ..."
Следећи твоје размишљање, онда се може рећи и за Симовића да се понижавао пред Енглезима, а Недић проводио на парадама по Београду.
Мени ту нешто не штима.

Ne pratim sebe. Postoje službe koje su zadužene za to. Јок

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Колико је мени познато, у пљеваљском срезу, сви муслимани су били у тзв. усташкој муслиманској милицији која је починила језива зверства над српским народом. Зато је Павле Ђуришић спровео чишћење терена од муслиманске милиције, шиптарских балиста и успут комуниста. То је било 1943. године када је спаљено наше српско Буђево. Он је кренуо са југа са својим Гвозденим пуком а Вук Калајитовић и Воја Лукачевић са Милешевским корпусом са севера. Е сада је друга ствар што су комунисти измислили број муслиманских жртава којих је свакако било током борби. Нико није могао спречити четнике у освети јер су им побијене и поклане целе фамилије пре тога. Исправите ме ако грешим.
Одговори

Није Павле ни за какве похвале. Много је штете нанео покрету. И никог он није штитио. Углавном се бавио пљачком и бежанијом. Војнички гледано он је издајник јер се више пута директно супротствио наређењу врховне команде.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(14-01-2014, 01:38 PM)Felix Пише:  Није Павле ни за какве похвале. Много је штете нанео покрету. И никог он није штитио. Углавном се бавио пљачком и бежанијом. Војнички гледано он је издајник јер се више пута директно супротствио наређењу врховне команде.

Ма много гори!

Онолике људе предаде усташама под нож!
Одговори

Дражина депеша за Владу 7. маја 1942, о Пећанцу: ''То је ноторна пијаница. Скупио олош. Створио стотине војвода међу којима су и робијаши. Даје и официрске чинове. Позива се на неко овлашћење дато му пред рат. Треба му га јавно оповргнути. Новац краде он и све његове војводе. Харају, пију, пљачкају и тероришу народ. Терором и новцем ствара своје одреде. Има поштених војвода који нам такно прилазе. Пећанац дели Карађорђеве звезде и друге медаље за храброст''.
Одговори

(01-10-2013, 02:28 PM)Громовник Пише:  
(01-10-2013, 02:19 PM)Лепи Бора Пише:  Друго је са дозволом више команде, а друго на своју руку. И да има елемената за суђење Ђуришићу, није га више било и није било суда. Сем ако се титоизам не узме као легалан и легитиман, а он је то "био" ПУЧЕМ који је извела британија, а омогућио уцењени балавац - Краљ. Значи све у свему није било ни Легалног, ни Легитимног суда, јер ПУЧЕВИ нису ни Легални, ни Легитимни, итд...

С дозволом које команде? Он се од те команде отргао 1943. претходно се не појавивши на Неретви, и пришао Љотићевцима.

Ја не знам да ли је Ђуришић лично био на Неретви али његове јединице свакако јесу. Што се тиче приласка Љотићевцима, то нема везе са животом. Иако је он формално пристао на то, чим је дошао на терен он је наставио по старом, а то је да је признавао ДМ за врховног комаданта. Додуше, треба отворено рећи да је Ђуришићу једини комадант био он сам и да је Врховна команда на њега имала јако слаб утицај. Ђуришићев разлаз са ЈВуО ће се десити у З. Босни приликом повлачења и мислим да је Громовник ту у праву, јер се Ђуришић оглушио о наредбе Врховне команде и направио прави пуч, одвлачећу са собом своје трупе, али и херцеговачке четнике. Гледано правно и по војној доктрини то јесте био пуч и за то се иде на војни суд.

С друге стране, треба бити реалан и сагледати ситуацију. Ђуришић је са собом водио мноштво цивила (породица његових војника) и с обзиром на околности вероватно је мислио да је најбоље да се запути у Словенију где су се већ налазиле неке антикомунистичке снаге и извесне личности са којима је он имао контакте ономад када је ухапшен приликом преласка границе по бекству из логора. Показало се да је мислио погрешно и да је и себе и добар део своје војске и цивила одвео у смрт.

Ипак, треба рећи и да је Дражина тактика била погрешна и нереална што се резултовало сломом на Зеленгори.
Одговори

Од кад се вратио, децембра 1943, Ђуришић је био у контакту и са Дражом и са љотићевцима и Немцима. Али од када је ишао у Београд маја 1944, више није био у контакту са Дражом.
Одговори

Добровољац је и то како тешких СОЦИАЛИСТА!

А СВИХ СРПСКИ СОЦИАЛИСТИ БРАНЕ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА!

Ак оовај конумдрум неможеш да одмотаваш.....молим вас немој ми одговорити!
Одговори

(19-01-2014, 03:32 PM)Захумље Пише:  А СВИХ СРПСКИ СОЦИАЛИСТИ БРАНЕ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА!

Захумље, чисто информативно.

Овде ситуација није иста као 1941, 45, 87, 2000, итд...

Од срба који су били у репезанима (сами, силом, краљевим говором, ...), нису сви и остали у том злодуху ни до 1946! А нису ни сви били онда комунисти и "социјалисти".

Нису ни под титом сви бранили геноцид над Србима, али су ћутали да не фасују пендрек по њоњи (који није ћао тета лијо...).

У Слобином СПС-у (нарочито у почетку), АПСОЛУТНО нису социјалисти (то...) бранили геноцид, већ РАЗОТКРИВАЛИ!

Суштина је у следећем.
Обреновићи су ПРВИ почели са самопљувањем, тј. пљувачином по Србима: геџе, турци, простаци, неписмено, заостало, без корена, смрдоње, говеда, некултурна руља, ... И то нарочито ШКОЛОВАНИ у беч (магаренце у беч, магарчина из беч)!

Од тих "просвећених", оцеубица, атеиста, жаба у улози коња, настаје ДЕМОКРАТСКА партија у Србији, а исто тако (као и сви "напредњаци") и социјалистичка. Свима њима је била заједничка ПРИМИТИВНА пљувачина и Срба и Српске Црква и Српске Традиције, Културе, Музике, Уметности, ... ДУШЕ!

Од тога па до правдања СВИХ потеза демократа (капиталиста и таквих лудака...) према Србима и Србији је само танка (прескочена одавно) нит!

Све то њихово се своди на: "И ако су убијали Србе и рушили Српске Светиње, ..., јер су Срби то и заслужили, није демократија ту крива!"

Тако Србија испаде крива, а за безбожност тих самих демократа?!

А данас?

Дачијев СПС се разликује од Слобиног у 100%, у заједници са ДС, ДСС (фолиранти), СНС, ЛДП, ... ма целим системом овде. Сви се они УТРКУЈУ а ко ће више правдати Српске душмане и нападати Српство!

Али НИКО од тих није неки "социјалиста", или комуниста (какав комуниста?), већ су сви листом ДЕМОКРАТЕ! Мада би било правилно БОЉШЕВИЦИ, а дође му на ИСТО, према ситуацији и застава...
(можда најтачније рећи безбожна гамад, или само гамад)

Јер овде Захумље, нема већ дуго говора о некој другој идеологији, а осим пута у ЕУ, пута ка ЕУ, ... какав социјализам и кучине...?!

Добро што јес јес, ђеца су титиних партизана и комуниста (...)... али са демократском школом.

И какве све то има везе са Војводом Пећанцем?

Искрено, дражи ми је он, чији је живот био ЧЕМЕР и ЈАД, пелин "лечен" чемером, него сва ова лудачка постава данас. Дражи ми је он полудео од јада, него ове наказе полуделе од беса!

А поготово јер је добар део Пећанчевог лудила и злочинства, ПОДСТАКНУТ баш педеризмом разних предратних "напредњака" и западњака!

Он је несебичан, сломљен и Искрен потонуо, а такви су га обесни и себични добрим делом и ПОТАПАЛИ! А као и целу Србију, уосталом.

Поздрав.
Одговори

(19-01-2014, 03:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  Од кад се вратио, децембра 1943, Ђуришић је био у контакту и са Дражом и са љотићевцима и Немцима. Али од када је ишао у Београд маја 1944, више није био у контакту са Дражом.

Није ми познат тај податак али опет поставља се питање од куда Ђуришић у Босни приликом повлачења ако није био у контакту са Врховном командом. Друга ствар, негде сам наишао на податак када се одлучивало о томе да ли се повући или не, да је Дража одбацио Ђуришићеву идеју да се са војском повуче у ЦГ, што значи да су опет морали бити у некаквом посредном или непосредном контакту.

Молим Вас да ми мало ово разјасните тј. појасните ситуацију, пошто очигледно да је прича конфузна а ја имам мањак информација.

Поздрав.
Одговори

Мргуде, има о томе мало шире на теми УТИЦАЈ СРБА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ У ВРХОВНОЈ КОМАНДИ.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним