Оцена Теме:
  • 12 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Заточеништво Капетана Драгана
#85

(08-07-2017, 07:25 PM)Брада Пише:  Ит воз мистер "Д.Л." (д мен ху ноус Баја ) . Бар сам тако нешто прочитао. А иницијале, камоли име странке не би наводио да не дајем прилику радикалским манијацима кроато-филима и крипто-комунуњарама да се помаме.

Тако је ! Smile

Не промислих у вези странке, нећемо да дајемо повод кроато комуњарама за њихове бојовничке памфлете.
Одговори
#86

Баш ме занима што не пишете овакве жалопојке и за Дрљевићем Штедимлијом Арканом итд.
Одговори
#87

(08-07-2017, 08:01 PM)Романија Пише:  Баш ме занима што не пишете овакве жалопојке и за Дрљевићем Штедимлијом Арканом итд.

То ћемо препустити теби.
Одговори
#88

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...w.facebook
Јадно је то да ова држава није ништа учинила како би помогла човеку...

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори
#89

(26-09-2017, 04:54 PM)смедерево Пише:  http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...w.facebook
Јадно је то да ова држава није ништа учинила како би помогла човеку...

Od koga očekuješ da nešto uradi, kada su potpisali koalicicju sa Haradinajem, a sa Ujkama hoće "dobrosusedske odnose" a ovi samo udaraju šamare od table za dom spremni u Jasenovcu do Kapetana Dragana.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#90

Нажалост, нема у Србији институције која би помогла капетану Драгану. Држава је персонификована у лик једног умоболника па аналогно томе, васцела Србија је болесна.
Кеп је изгубио још ономад када су власти Аустралије решиле да га предају Хрватској. Знали су да му Хрвати неће пружити фер суђење, али... Ради се само о још једном Србину, а за Србе правде нема!
Одговори
#91

Ако је тачан податак да је Драган Васиљковић први држављанин Аустралије у историји, кога је Аустралија изручила било којој другој држави, онда је логичан закључак да иза таквог преседана стоји неко много моћан. Па, ако тај моћан може да код Аустралије изазове такав преседан, претпоставка је да сличне моћи има и на државе попут Хрватске и Србије.
То , наравно, не оправдава поступање, тј недостатак поступања у процесу заштите основних судских и људских права оптуженог, зашта је власт у Србији морала да се побрине, а имала је доста могућности, али није имала жеље.
Да смо народ, као што нисмо, да смо држава, као што нисмо, само због овог случаја летеле би оставке по Београду. Међутим, преседан са случајем. Драже Михаиловића, био је камен темељац за многе преседане , па , ево, и до данас. Овај случај капетана Драгана, показује колико је начин рехабилитације Драже Михаиловића био бесмислен. Показао је колико је форма, лажна слика, маркетинг, битнији садашњим властодршцима од суштинског. разумевања заштите људских и националних права свих људи, па ( замисли, еј) тако и Срба.
Једном речју- СРАМОТА.
Одговори
#92

(28-09-2017, 12:22 AM)Бенито Пише:  Ако је тачан податак да је Драган Васиљковић први држављанин Аустралије у историји, кога је Аустралија изручила било којој другој држави, онда је логичан закључак да иза таквог преседана стоји неко много моћан. Па, ако тај моћан може да код Аустралије изазове такав преседан, претпоставка је да сличне моћи има и на државе попут Хрватске и Србије.
То , наравно, не оправдава поступање, тј недостатак поступања у процесу заштите основних судских и људских права оптуженог, зашта је власт у Србији морала да се побрине, а имала је доста могућности, али није имала жеље.
Да смо народ, као што нисмо, да смо држава, као што нисмо, само због овог случаја летеле би оставке по Београду. Међутим, преседан са случајем. Драже Михаиловића, био је камен темељац за многе преседане , па , ево, и до данас. Овај случај капетана Драгана, показује колико је начин рехабилитације Драже Михаиловића био бесмислен. Показао је колико је форма, лажна слика, маркетинг, битнији садашњим властодршцима од суштинског. разумевања заштите људских и националних права свих људи, па ( замисли, еј) тако и Срба.
Једном речју- СРАМОТА.

"много моћан" = САД + енглеска краљица је формални владар Аустралије
Одговори
#93

Нису њему Хрвати нашли никакав злочин. Чим је добио 15 година. Он је већ мање више толико по затворима што значи да ће изаћи ускоро.
Одговори
#94

(28-09-2017, 11:02 AM)ЈВуО-КГ Пише:  Нису њему Хрвати нашли никакав злочин. Чим је добио 15 година. Он је већ мање више толико по затворима што значи да ће изаћи ускоро.

Дај Боже да га не убију неки затвореници да би доказали своје домољубље.
Одговори
#95

Цитат:Ја себе доживљавам као човека који је себе и своје посветио Србији и Србима у последњих четврт столећа. Ја сам сигурно један од ретких ко је у пуној снази са тридесетак година старости дошао у Србију. Имао сам леп авион са седам седишта, прекоокеанску јахту, коју сам довезао из Аустралије. Више пара него што ми је било потребно за одржавање стила живота који сам водио. Мала авио-компанија коју сам почео градити у Србији ми је од самог почетка доносила више новца него што сам био у стању да потрошим.

Међутим, поверовао сам да је моје ангажовање у заштити мог народа далеко важније. Моје појављивање у Крајини је направило невероватан импакт. Нико тако нешто није могао да очекује. У релативно кратком периоду, од априла до јула 1991. године, догодио се препород, ситуација на бојишту је окренута за 180 степени. Када је изгледало да су усташе поражене и да ће Хрватска бити принуђена да седне за преговарачки сто, донесена је одлука да се "Книнџе" расформирају и ја сам, не својом вољом, удаљен из Крајине.

Од тренутка када ме је хрватска полиција преузела са аеродрома у Сиднеју па до данашњег дана не могу рећи једну ружну реч за хрватску полицију, затвореко особље, па чак ни за хрватске затворенике.

У коначници очекујем апсолутну победу, без икакве резерве. Правда је можда спора, али је достижна. У принципу, ми смо већ оповргли апсолутно сваки сегмент оптужбе, односно они нису успели да изнесу нити један некомпромитовани доказ, тако да је основа наше жалбе да је судац фашистички злочинац и криминалац који уопште није размотрио доказе. Мада ја не очекујем никакву правду у фашистичкој Хрватској. Ово је само форма која се мора задовољити да би предмет могао отићи ван Хрватске.

Никад нисам био одлучнији него сад. Овде, у овом прогону, не ради се о некаквим мојим неделима, већ је ово наставк стничког чишћења и застрашивања Срба. Оних малобројних Срба који су још остали у Хрватској, као и оних Срба који можда још размишљају да се врате својим домовима. Јер ако могу овако безобразно и бестидно, без и иједног јединог некомпромитованог доказа, да осуде Капетана Драгана на 15 година, могу сваког Србина на колико год им се ћефне.

Капетана Драга, првог од "книнџи", које су у историју као најхрабрији међу храбрима, оличење поштовања војничког кодекса и витешког понашања, ушла на велика врата и против којих никада нико прстом није упро. Ако то могу првом "книнџи", могу сваком Србину. Не смемо заборавити: Усташе су опасне не зато јер се боје. Те кукавице се боје и сопствене сенке, упитајте становнике Глине.

Усташе су опасне зато што се ничега не стиде, не знају шта је срамота. У стању су да певају "Данке Дојчланд" и да не поцрвене. Ништа им није свето. Хрвастка је остала дужна како мени, тако и у односу на 300.000 Срба, које је прогнала са својих огњишта. Дуг јој се мора утерати кад-тад! Али не смемо их потцењивати.

Да ли сам задовољан односом официјелног Београда према мени? Волео бих да поставите исто питање официјелном Београду. Било би интересантно чути шта би имали да кажу. За последњих 12 година ја од официјелне Србије нисам добио ни поштанску маркицу. Никада ме нико званично није упитао да ли ми нешто треба, да ли после 12 година без плате имам новца за телефон, на пример.

Једном сам замолио конзула у Аустралији да ми одштампа неку хашку пресуду која би можда имала неког утицаја у мом случају. Месец дана касније сам добио поруку да за то конзул нема буџет, а коштало је 25 долара. Толико га је било срамота да ми се више није јавио. Шта мислите како сам се тада осећао. само захваљујући СПЦ, ја и моја породица смо опстали ове године
.

http://www.pravda.rs/2017/11/06/ispovest...m-uradili/
Одговори
#96

Цитат: Потпуно сам згрожен да неко може да измисли толику лаж да сам претучен у затвору и да су то чак снимиле камере. Нико не само да ме није претукао, већ за последње три године колико сам у затвору Лора никада ни једну ружну реч или поглед нисам доживео од нило код затвореника или притвореника.
http://www.snf.hr/kapetan-dragan-lazu-ni...-pretukao/
Одговори
#97

Пада пресуда Капетану Драгану?

Цитат: Врховни суд Хрватске за 12. јун заказао је жалбено рочиште посље кога би требало да донесе коначна одлуку о томе да ли ће Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган после 12 година проведених у притвору, од овог љета бити слободан човјек.

Саво Штрбац, Члан правног тима одбране Капетана Драгана, објашњава да ће само рочиште у Загребу трајати тек неколико сати, а да ће се Васиљковић петочланом судском вијећу обратити путем видео-линка из затвора Лора код Сплита.

„Када судско вијеће чује обје стране, чланови ће се повући како би донијели коначну одлуку о овом процесу. Моја процјена је да ће поништити првостепену пресуду и процес вратити на почетак, а да ће истовремено донијети одлуку да се Капетану Драгану укида притвор“, каже Штрбац.

Он је увјерен управо у овај сценарио зато што, како објашњава, Врховни суд Хрватске мора да утврди да је у пресуди којом је осуђен на 15 година грубо прекршено кривично право по коме је он могао бити суђен и осуђен искључиво за кривична дјела на основу којих је доњета одлука о екстрадицији.

„Мада је у тој одлуци окривљен за само једно кривично дјело, фактички је пресуђен и за још два друга, што је груба повреда процедуре. Када донесу ову одлуку, судско вијеће ће одмах одлучивати и о укидању притвора, а кључни аргумент биће чињеница да је он већ иза решетака много више него што би износила максимална казна за оно што се терети“, објашњава Штрбац.

Ипак, судије Врховног суда Хрватске могу и другачије да одлуче, а најреалнија су два сценарија. Први је да се првостепена пресуда у потпуности прихвати, а друга да се прихвати само у оном дјелу због кога је и изручен из Аустрије.

„Међутим, у оба случаја, иако је Васиљковић већ одлежао две трећине те казне, он не би по аутоматизму био одмах пуштен на слободу, већ би претходно морао да то затражи од Министарства правде Хрватске“, каже Штрбац.

Уколико би се држао сопствене праксе, Врховни суд Хрватске би могао да се позове и на судски преседан у процесу који је вођен против Митра Арамбашића.

Случај Арамбашић је по много чему сличан предмету Васиљковића. Овај Србин, родом из далматинског села Отишића код Сиња, у одсуству је, заједно са још 38 припадника некадашње ЈНА и САО Крајина, 1997. осуђен на 20 година затвора због наводних ратних злочина почињених током рата у Хрватској. На терет му је стављено минирање бране Перућа на Цетини, јануара 1993. и учешће у ликвидацији троје заробљених припадника хрватске полиције.

Ухапшен је у Америци, где се после рата преселио са супругом и троје дјеце. Тамо је у екстрадиционом притвору провео пет година, а затим је 2006. изручен Хрватској. Суђено му је пред истим судом који је судио и Васиљковићу, Жупанијским судом у Сплиту и у поновљеном постуку му је потврђено 20 година робије.

Међутим, Врховни суд Хрватске је 2009. укинуо првостепену пресуду због „непотпуно и погрешно утврђеног чињеничног стања и предмет вратио на поновно суђење“. Истовремено, тада му је укинут притвор по начелу „размјерности“, односно због дужине трајања притвора. Пошто није имао држављанство Хрватске имао је могућност коју је искористио да до почетка поновљеног поступка оде за Србију, што је и искористио.

У Хрватској робија 27 Срба

У хрватским затворима тренутно је 27 Крајишника оптужених или осуђених за ратне злочине. Њих 19 је правоснажно осуђено, тројица чекају другостепену пресуду, четворица су у истражном затвору на основу оптужнице хрватског државног тужилаштва, а један је под истрагом. Крајишници робијају у Сплиту, Глини, Лепоглави, Загребу и Осијеку

http://www.snf.hr/pada-presuda-kapetanu-draganu/
Одговори
#98

ZATVORSKE MUKE NEKADAŠNJEG KOMANDANTA KNINDŽI: Kapetan Dragan će oslepeti u zatvoru, Hrvati mu ne daju na operaciju!

16.06.2018. 13:54h

Vasiljković, koji se nalazi u splitskom zatvoru, ima problem s vidom zbog katarakte, ali njegov zahtev da mu se omogući lečenje još je bez odgovora

Ratni komandant Knindži Dragan Vasiljković, koji se nalazi u zatvoru u Hrvatskoj, već mesecima ima problem s vidom i tražio je od nadležnih da mu omoguće hitnu operaciju katarakte, ali zasad nije dobio bilo kakav odgovor, saznaje Kurir!Lekari upozoravaju da, ukoliko se ne leči, katarakta može da dovede do slepila. Inače, Vasiljković, koji je poznatiji kao Kapetan Dragan, čeka odluku po žalbi na prvostepenu presudu kojom je septembra 2017. u Splitu osuđen na 15 godina zatvora.


- Već duže vremena Vasiljković ima problem s vidom zbog katarakte, koju mora da operiše. Uputio je zahtev da mu se to omogući, ali do danas mu nije dozvoljeno. On bi najviše želeo da to bude urađeno u Beogradu, ali su male šanse da će mu to dozvoliti. Ako mu uopšte i izađu u susret, zahvat bi bio izveden u Hrvatskoj. Osim toga, on se poslednjih nedelja žali i da mu se mnogo spava, što ukazuje na to da je u depresiji - priča sagovornik Kurira blizak Kapetanu Draganu.Takođe, podseća da Vasiljković ima ugrađen stent, kao i da ima probleme s dijabetesom, ali se, kako kaže, zasad dobro drži.


Katarakta može da ima kobne posledice, upozoravaju lekari.
- Ukoliko se ne leči na vreme, katarakta dovodi do slepila. To je jedna od ozbiljnih očnih bolesti - objašnjava jedan od beogradskih oftalmologa.


foto: Beta

Savo Štrbac, član tima za odbranu Vasiljkovića, potvrđuje za Kurir da Kapetan Dragan ima zdravstvenih poteškoća, ali ističe da se on ne predaje.
- Najteži zdravstveni problem je bio prošle godine. Tada je imao problem sa srcem, pa su mu ugradili jedan stent. On se na to šalio kako mu mašina, misleći na srce, sada bolje radi nego pre. Ima problema s kataraktom... On je inače psihički jak iako bilo koji čovek koji provede u zatvoru skoro 12 godina ne može da izgleda psihički baš najbolje - kaže Štrbac.


On dodaje da očekuje da će prvostepena presuda biti ukinuta, a u slučaju da bude potvrđena, Vasiljković ima zakonsku mogućnost da traži uslovni otpust jer je izdržao dve trećine kazne.(Kurir.rs/E.K./Foto: Profimedia)Činjenice:
Komandant Knindži pao u Australiji


- Tokom rata, Vasiljković bio vođa srpskih paravojnih snaga Knindže
- Optužen za zločine iz 1991. i 1993.
- Teretili ga za zlostavljanje zarobljenika u Kninu
- Optužen za smrt dva hrvatska vojnika
- Optužen da je 1991. izradio plan napada i zauzimanje glinske policijske stanice
- Uhapšen 2006. u Australiji, izručen Hrvatskoj
- Prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним