Оцена Теме:
  • 12 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Заточеништво Капетана Драгана
#1

[Слика: kapetandragan.jpg]

(Вечерње новости)

Прошле недеље професор Војо Илић, члан организације “Срби за правду и демократију” вратио се из посете Драгану Васиљковићу у притворској јединици затвора Силвервотер код Сиднеја, са јаким утисцима.

- Капетан Драган је у затвору Силвервотер врло жустар. Има јак стисак руке и осмех на лицу. Увек је спреман за шалу. Доста је мршав. Косу уредно косу шиша, изгледа да му седи све више, а иначе држи се уредно и војнички. Занимају га часописи о инжињерији, које му редовно достављам. Има библиотека у затвору Силвервотер код Сиднеја и чита научне књиге, посебно се интересује за физику. Редовно добија новину “Српски Глас” поштом из Мелбурна коју му шаље главна уредница Живана Јовановић – каже Војо Илић.

Капетан Драган је ухапшен у Аустралији као њен држављанин 2006. године по захтеву Хрватске, која га терети да је учествовао у злочинима над војним заробљеницима и цивилима у Книну 1992. године и у разарању неколико села у Банији 1993. године. Тада је почела његова одисеја пред аустралијиским правосуђем. Од када је у новембру 2012. године аустралијски министар унутрашњих послова Џејсон Клер донео одлуку да Драган Васиљковић буде изручен Хрватској, Капетан Драган је поднео неколико жалби, али оне нису промениле одлуку државе Аустралије.

СЕДАМ ГОДИНА РОБИЈЕ

- Седам година сам у политичким притвору. А то значи да, нажалост, за мене рат још увек траје. Нема велике разлике између времена док сам седео у рову и овде док чамим у тамници. Године лете, дани иду много спорије. Углавном у затвору читам, пишем и свирам гитару. Надам се слободи. Мој случај мора да се реши на нивоу три државе Аустралије, Хрватске и Србије. Зато поручујем и политичарима и српском народу да ме се сете понекад – каже Капетан Драган.

- Дугорочни боравак у аустралијанским казаматима је последица легалних процеса поводом жалби или са моје стране или стране противника на неприхватљиве одлуке судова. Ту рачунам на судове државе где сам био у тамници у Сиднеју, Нови Јужни Велс и у Канбери, Федерална територија у Аустралији. Прошло је већ осам година како се као неосуђено лице борим за глас и правду, што ми аустралијански закон ускраћује. Очигледно је реч о кршењу мојих људска права. Адвокат који је на то указао на самом почетку процеса је ућуткан, јер му је забрањено му је да се бави својим послом браниоца недужних људи – тврди Драган Васиљковић у изјави коју је екслузивно дао за “Вечерње Новости” у Аустралији.

Капетан Драган је у затвору заведен као притвореник, затворски број 396.047. Смештен је у самицу и може да прима посету два пута месечно. Васиљковић се у затвору Силвервотер (Сребрна вода) званично води као лице у административном притвору, али га управа и чувари третирају као да је криминалац. Иако је упорно доказивао своју невиност, Капетан Драган као неосуђена особа у затвору дели своју судбину са осуђеним криминалцима.

Капетан Драган не сме да користи мобилни телефон, јер је то у затвору затвореницима забрањено. Као војник има право по Женевској конвенцији на посебан третман, али га не добија, чиме је ускраћен за своје право. Недавно је изашло на видело да је један аустралијски министар лично давао наредбе медицинском особљу у тамници како да малтретирају Драгана Васиљковића, вероватно да га душевно сломе, што им није успело.

- То су методе које је тајна полиција Стази у Источној Немачкој користила у Стаљиново доба. Сада се те методе примењује овде у Аустралији и у Северној Кореји. Влада Србије би требало да поднесе демарш и тражи објашњење од Амбасаде Аустралије у Београду. Ја сам копије писмених доказа о мом психичком малтретирању у притвору раније доставио званичном Београду преко Генералног конзулата Србије у Сиднеју – објашњава Капетан Драган и указује на нове моменте који дискредитују, како Аусралију, тако и Хрватску, које га прогоне.

Случај Капетана Драгана је изношењем ових чињеница поново узбиркао аустралијску јавност. Кредибилитет Хрватске се озбиљно доводи у питање поводом доказане несагласности временских термина у потерници Капетана Драгана и његовог стварног боравка у Крајини документованог у записима Службе државне безбедности Југославије и СДБ Хрватске, која га је будно пратила.

- У објави Хашке пресуде Франку Симатовићу и Јовици Станишићу, за које се тврди да су створили Капетана Драгана, на преко 900 страница не пише много о Драгану Васиљковићу. Само стоји да су Капетана Драгана будно пратили агенти СДБ Југославије и хрватски шпијуни и водили евиденцију по датумима о његовим кретањима. Ти датуми се не поклапају са терминима хрватске оптужбе. То је још један доказ да је оптужба против Капетана Драгана намештена! И на то би ЕУ требало да реагује – тврди професор Војо Илић.

Како пише у службеним белешкама тајних агената СДБ Југославије је тридесетогодишњака Драгана Васиљковића из Аустралије, будно пратила од 1990. до 1992. године, када је прислушкивала његове телефонске разговоре. То није било зачуђујуће, јер је млади странац Капетан Драган изврсно говорио енглески и српски, имао је вишу војну спрему и, кажу, везе са израелском, енглеском и америчком обавештајном службом, а понудио се да помогне Србији у рату на Балкану. То је потврдио и Дејан Лучић, први сведок одбране Франка Симатовића Френкија, који је пред Хашким трибуналом рекао да је први одвео Данијела Снедена званог Капетан Драган у Книнску крајину.

- Из службених белешки СДБ Србије се види да је Васиљковић 23. марта 1991, после првог боравка у Книну, телефонирао Брани Црнчевићу, председнику Матице исељеника, у намери да – како се “основано сумњало” – организује наоружавање крајишких Срба.

Лучић је то потврдио речима да је Црнчевић тада био “избегличка мајка” и да је “често пио виски са Слободаном Милошевићем и успевао да наметне мишљења и нека решења”. Дејан Лучић је потврдио и да је Снеден о наоружавању разговарао са Србиславом Миловановом, тадашњим послаником СПО, што је такође било наведено у записницима СДБ Србије. Снеден је у једном телефонском разговору, крајем марта 1991, изразио разочарење због свог неуспеха.

- Покушао сам да нешто организујем, али не вреди, јер у Србији изгледа нема никог спремног за то. Идем у Африку – цитирали су тајни агенти у својим белешкама речи Капетана Драгана.

Сада тим бранилаца Драган Васиљковића проучава сва документа Хашког трибунала и СДБ Југославије и РДБ Србије не би ли ухватили Хрватску у лажи и њену тужбу и потреницу учинили бесмисленим.

- Појавила се нова шанса и ми треба да је искористимо. Ми Срби у Аустралији очекујемо да ће званична Канбера да одустане од изручења, да ће Врховни суд поништити пресуду и да ће Драган Васиљлковић 2014. године опет бити слободан човек – изјавио је за “Вечерње Новости” један од пријатеља Капетана Драгана, бизнисмен Милорад Тркуља из Мелбурна.

http://facebookreportermonitor.wordpress...%BB%D0%B0/

Slucaj Kapetana Dragana je nezabelezen u australijkom pravosudju, da tako brutalno postupaju sa svojim drzavljaninom, na zahtev jedne strane zemlje! Da li samo zato sto je Srbin i branilac Krajine???

Samo se za Kapetana Dragana primenjuje princip da mu se ne sudi u Hagu, vec se trazi izrucenje srbozderskoj Kroaciji!!! Zasto ga nisu uhapsili kada je bio u Hagu, te mu tamo sudili, nego mu se sprema linc u KRVatskoj?!
Одговори
#2

Одлична вест, Горане, хвала на линку!!!

Даће Бог да победи Истина и Правда и Капетан
Драган не буде испоручен својим крволоцима у
КРВАТСКОЈ, већ да, ако мора да му буде суђено,
то буде у Аустралији, а у његовом примеру, као и
у примеру др Војислава Шешеља, види се како и у
западним правосудним системима можете без разлога
више година лежати у притвору, НЕ ВАЉА ТО КАД
СЕ ПОЛИТИКА МЕША У ПРАВОСУЂЕ!!!
Одговори
#3

АПЕЛ КАПЕТАНА ДРАГАНА: Србијо, спаси ме! У Хрватској ће ме убити!

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, кога Хрватска терети за наводне ратне злочине, упутио је Влади Србије апел из затвора у Аустралији да спречи његову екстрадицију Загребу, упозоривши да ће га у Хрватској убити, уколико му званични Београд не помогне.

27. 12. 2014. pressonline, за ФБР приредила Биљана Диковић

- Не могу да схватим да ме је Србија отписала. Убиће ме у Хрватској ако ми не помогнете – рекао је Васиљковић, после наговештаја да ће ускоро бити изручен Хрватској. Он је из притворске ћелије у затвору „Паркли“ рекао за Вечерње новости да дане проводи у тешкој неизвесности.

Он је рекао да му Амбасада Србије у Канбери и Генерални конзулат Србије у Сиднеју не преносе никакве поруке из Владе Србије, јер их нема, додајући разочарано да „то не може да схвати“. Васиљковићев пријатељ Војислав Илић, који га посећује у затвору, каже да је капетан Драган потпуно клонуо духом, да се физички добро држи, али да је „психички збуњен, те да су сада његове наде окренуте ка Србији и чекању вести из Београда“.

Према његовим речима, представници српске заједнице су престали да посећују Васиљковића зато што аустралијски медији извештавају да је његов случај окончан и да ће ускоро да лети за Загреб.

- На све жалбе капетана Драгана и његових адвоката аустралијско правосуђе је одговорило негативно и једина преостала шанса као привремено спасење од екстрадиције јесте жалба Врховном суду Аустралије – рекао је Илић, додајући да би, уколико би тај суд прихватио жалбу, изручење могло бити одгођено за наредне две године. Према његовим речима, капетан Драган нема новца да плати адвокате који сада „почињу да тргују са њим“ и све више га избегавају из страха да неће наплатити основне трошкове.

- Ако они одустану од даље битке за његову слободу, може се лако догодити да Васиљковић буде изручен Хрватској за православни Божић – упозорио је Илић.

Хрватска терети Драгана Васиљковића за ратне злочине, мучење и убијање ратних заробљеника, као и нападе на цивиле током 1991. и 1992. године у Републици Српској Крајини. Васиљковић, који има аустралијско држављанство, већ осам година се бори против изручења Хрватској, а Федерални суд Аустралије одбацио је 12. децембра његову најновију жалбу на одлуку о изручењу Хрватској.

http://facebookreporter.org/2014/12/27/%...5%D1%80%29

НАПОМЕНА: Овај чланак сам објавио овде (и послао на више адреса у емиграцији) не зато што сам одушевљен Капетаном Драганом, већ зато што се ради о једном српском људском животу, који не може да очекује правично суђење у Хрватској, а вероватно би језиво скончао у кроатским казаматима...

http://www.pravda.rs/2014/12/27/uznemiru...u-zatvoru/

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dos...e-me-ubiti
Одговори
#4

''Има једном један Капетан Драган.Човек к'о сви, али оно јест више за литературу, него што је обичан.
Медији о Драгану нису знали готово ништа, јер је он сматрао да то тако треба.Из више разлога.Прво, зато што је тако психолошки деловао на непријатеља, јер фаме о надчовеку који предводи крајишке Србе могле су само да им сметају док спавају.
Хрватски тисак био је пренеражен а српска штампа поредила га је са највећим епским јунаком Милошем Обилићем.
Последица српске еуфорије и хрватске панике најбоље се видела у случају градића Костајница.Наиме, она је освојена - конференцијом за штампу.Драган је то најавио у десет и тридесет, у 12 часова и 15 минута Костајница је била празна, а у 13 сати книнџе су ушле у њу.Без иједног испаљеног метка.Без разбијеног прозора.Једноставно знајући да ако одржи обичну конференцију за штампу и директно је преноси преко радио таласа где јасно и самоуверено каже када и где креће са книнџама да ће психолошки код непријатеља изазвати пометњу.Тако је освојио Костајницу.Ушетали су у празан град.
Чак је и хрватски поглавник Туђман позвао у помоћ Европску заједницу, јер су се Драган и книнџе приближавали и његовој престоници.
Книнџе су биле на само 29 километара до хрватске престонице Загреба.То је историјска чињеница.''

Извор: Неша Вуковић, Дете грома
Одговори
#5

Што не брани Србе кад је требало, већ сад од њих тражи помоћ?
Одговори
#6

(31-12-2014, 04:11 AM)Романија1 Пише:  Што не брани Србе кад је требало, већ сад од њих тражи помоћ?

Није ми јасно ово твоје питање !!!!!Љутко

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Одговори
#7

(31-12-2014, 09:42 AM)јашадр Пише:  Није ми јасно ово твоје питање !!!!!Љутко

-За мене нису борци они који оснивају сопствене паравојне формације.
-Класичан криминалац који је радио за удбу, исто ко и његов насљедник и пријатељ Франко Симатовић.
-Био и у СПО
-Да не говорим како је држао јавне куће 80-тих година.
-Свједочио је против Милошевића у Хагу (тамо сваки Србин треба да подржи другог Србина, а овај је хтјео да све баци на Милошевића како би себе опрао)
-Ако је у затвору, то не значи да је јунак, за све што се његова паравојна формација борила, он је добијао паре, исто као Аркан за Бијељину и Зворник..

Али мислим да је довољна и ова теза о јавној кући.
Одговори
#8

Nije ovdje stvar koliko je cist ili prljav,vec da se ustase opet zajebavaju sa nama.E to im neka iole normalna drzava ne bi dozvolila.

Boj se ovna,boj se govna,a kad ces zivjeti?Boj se svega, ne budi ono sto jesi,ali do kada tako?
Одговори
#9

(31-12-2014, 03:42 PM)Романија1 Пише:  -За мене нису борци они који оснивају сопствене паравојне формације.
-Класичан криминалац који је радио за удбу, исто ко и његов насљедник и пријатељ Франко Симатовић.
-Био и у СПО
-Да не говорим како је држао јавне куће 80-тих година.
-Свједочио је против Милошевића у Хагу (тамо сваки Србин треба да подржи другог Србина, а овај је хтјео да све баци на Милошевића како би себе опрао)
-Ако је у затвору, то не значи да је јунак, за све што се његова паравојна формација борила, он је добијао паре, исто као Аркан за Бијељину и Зворник..

Али мислим да је довољна и ова теза о јавној кући.

Добро је, Јозо, довољно си "рекао". Да одговорим на "тврдњу" под један, пошто остало није вриједно ни коментарисати.

Ниједна јединица коју је Кеп водио није била никаква "паравојна формација" (осим за оне са друге стране). Прва је била у саставу Милиције Крајине, а друга у саставу Војске Крајине, и то све фино, по папирологији црно на бијело.

Друга ствар, обе јединице којима је Кеп командовао су нанијеле онима са друге стране губитке х пута колко било која друга "непаравојна формација", тако да су се чешали и ђе их не сврби.

Кеп је јунак, борац, војник, Србин, човјек. То да знаш. Да је било по Кепу, они не би ни присмрдили ниђе ђе је Србин, а камоли да ураде оно што су урадили.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори
#10

(31-12-2014, 05:31 PM)Krajisnik Пише:  Nije ovdje stvar koliko je cist ili prljav,vec da se ustase opet zajebavaju sa nama.E to im neka iole normalna drzava ne bi dozvolila.

Нека иоле нормална држава није изгубила рат против њих.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#11

Цитат:Министар правде Никола Селаковић упутио је допис министру правде Аустралије поводом одлуке Федералног суда те земље да одобри екстрадицију Драгана Васиљковића Републици Хрватској ради кривичног гоњења због ратних злочина учињених у периоду од 1991. до 1993. године.
Ово је трећи пут да се Република Србије обраћа правосудним органима Аустралије.

У допису се наводи да Република Србија страхује да кривични поступак који би се против Васиљковића спровео у Хрватској не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима.

Такође се наглашава да је у сличним поступцима до сада изречено много дугорочних затворских казни уз озбиљна кршења основних људских права, а да су бројне организације за заштиту људских и грађанских права евидентирале дискриминацију коју су судски органи у Републици Хрватској демонстрирали у случајевима Срба оптужених за ратне злочине.

У прилог овој тврдњи наводи се и пример одлуке одбијања изручења Републици Хрватској коју су донели органи Велике Британије у случају Милана Шпановића.

Поред тога, у допису се наглашава да би екстрадиција Васиљковића изазвала реакције српске заједнице у Аустралији, као и узнемиравање јавности у Републици Србији.

Такође, у допису стоји да су Република Србија и сви њени правосудни органи спремни да преузму све потребне кораке за спровођење кривичног поступка против Драгана Васиљковића у Републици Србији, у складу са највишим правним стандардима.

У писму министру правде Аустралије, министар Селаковић указује и на чињеницу да су до сада у Републици Србији непристрасно и независно спроведени многи кривични поступци за ратне злочине почињене на територији бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије против држављана РС, без обзира на то да ли имају држављанство још неке земље.

Из наведених разлога, у допису који је упућен министру правде Аустралије, моли се да Драган Васиљковић не буде изручен Републици Хрватској.
Одговори
#12

Поздрављам овај потез Министарства правде, који је Павле поставио, најзад нешто корисно и просрпско и они да ураде...
Одговори
#13

(08-01-2015, 07:10 AM)Владимир Петровић Пише:  Поздрављам овај потез Министарства правде, који је Павле поставио, најзад нешто корисно и просрпско и они да ураде...
Ti reče da si napustzio forumu i da ce samo vesti sa dvora da javljas u monarhiji pod forum....

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#14

Није битно шта је рекао, овде не подстичемо форумаше да одлазе са форума.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним