(12-11-2019, 05:23 PM)Вукашин Петковић Пише: Транџе само певају. 
Гледање "Сенки" јесте нека врста мазохизма, али морам да одгледам, како бих могао да коментаришем.
Читам коментаре на друштвеним мрежама, и видим две групе људи који хвале серију. Прва су они које историја не занима, а друга врста су "србске патриоте" који пљују по краљу Александру и његовој држави и који верују да је све ово у серији истина. Понекад губим време, па са овим другима улазим у расправу.
Ево ја да испричам шта се мени десило с једном
госпођом, срБском патриЈотом.
Прошле године на фејсбуку видим да ми је захтев за пријатељство послала нека госпоћа B.V. из Лондона. Прихватим је и видим да често бојављује неке текстиће и мишљења о историји. Мало-мало у коментарима се посвађа с некимљ удима, било комунистима, било неолибералцима, али и са људима који добро баратају историјским фактима.
У некој објави од прошле недеље онакаже да "бира своје пријатеље који су патриоти и који зају срБску историју", а пре тога објављивала неке текстиће са сликама у којима стоји винчанско писмо упоредо са српском ћирилицом и мало-мало оплете по краљу Александру, али то све на британски начин, тј. напада с осмехом и у рукавицама, да не кажем, пасивно-агресивно.
Ја је често поткопавао у коментарима извртањем њених реченица пошто је она увек говорила о једном конкретном догађају а без претходне везе с оним што еј довело до тога и без сагледавања историјских процеса.
Јуче видим објавила нешто везано за Соунски фронт и каже "док су велике силе слале људе из колонија и туђу децу, Срби су слали своју децу у рат, а на крају онај масон Александар на личном имању подигао масонски споменик Француској".
Ја јој лепо кажем да је краљево масонство обична спекулација јер осим неких претпоставки не постоји ништа што би у историји потврдило ту тврдњу, а да је на месту споменика пре стајао споеник Карађорђу који је уклоњен 1916. и да ако је тај споменик
масонски јер га је подигао
масон, онда имамо огроман проблем јер је тај
масон подигао хрпу
масонских споменика, спомен-костурница и храмова сходно култу ратника који се неговао након рата, а у знак сећања на српске војнике, али да су те
масонске споменике на срећу срушили окупатори, а после њих и комунисти, али нису све јер то је ем скупо (ко ће да руши читаве комплексе, цркве и гробља) ем се треба приказати као неко ко поштује тековине ПСР.
Она мени каже да неће да се расправља и да о краљевом масонству нема говора јер је то већ свима познато, а на то је ја упитам да није потврду о том масонству чула од велике ложе Србије? Она мене пита кад сма рођен (млађи сам од ње, има она 50-так година) у смислу "мали, не можеш мени, старијој, да придикујеш нит'да се расправљаш са мном". Док сма јој писао да само преносим ставове професионалних људи, историчар и академика који верују историјским изворима, не бабским причама и "рек'о ми деда", дакле људи од струке, видим да не могу да објавим то у коментару. Кад оно, она ме избацила из пријатеља.
Колико сма опасан
На срећу, ова "енглелескиња" нема неки утицај, само се експонира као срБкиња и то као да су Срби настали пре амеба, дакле класичан кафански историчар који не разуме историјске процесе већ гледа из перспективе данашњице и то смао изоловане догађаје као да пре њих ништа није било (уз додатак спекулација, "рек'о ми деда", новинских чланака које пишу новинари само да би далис воју осуду неке личнсти).
Ајд' да је проблем само у кафанским историчарима, али кдо анс има и кафанских физичара рецимо. Тврде да је ремек-дело физике створила Милева, а не Алберт, али кад дође до дела где Тесла спомиње да је та теорија тривијална, сви оплету по Алберту и тој теорији као највећој јереси. Па нек буду досленди и кажу да је идиот који је смислио ту теорију Милева, кад је Алберт већ није ни могао замислити, како наводе.