Оцена Теме:
  • 10 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

КОМУНИСТИЧКИ ЗЛОЧИНИ

(01-06-2020, 02:57 PM)Александар Динчић Пише:  Коча и Коста су Титови саборци из Шпаније. Сигурно им је зато прогледао кроз прсте. Нисам сигуран да би неком другом команданту. Као што није Сави Ковачевићу.
А кад се крајем јануара 1943. распала команда на Кордуну и кад је одбила да шаље своје партизане према Неретви?
А кад је команда Словеније одбила да шаље бригаде у пролетерске дивизије?
Сви били у Шпанији?
Одговори

Знали су многе тајне из тог рата и зато су увек преживљавали. Коча је уз то био повезан са масонима.
Ко су беше били команданти на Кордуну и у штабу у Словеначкој? За Словенију мислим да је био још један врло важан Шпанац. Ваљда се звао Розман или нешто слично.
Одговори

Не знам напамет. Знам да је Тито слао Александра Ранковића на Кордун, да их убеди, али није успео. Следеће године су им неки команданти са Кордуна прешли у четнике, један од штабова. Углавном они су тада знали за Козару, и нису хтели да беже као што су раније партизани побегли са Козаре. Зато су одбили наређење.
Одговори

(31-05-2020, 10:24 PM)ватхра Пише:  Лука,
оваквих случајева је било и код партизана у Југославији.
Оно што је неопходно код некакве војне организације је да мора постојати чврст ланац командовања. Самовољни команданти морају да се доведу у ред, смене, па чак и елиминишу за пример.
Случајева о стрељањима партизана због дезертерства, шпијунирања или пљачки наравно да је било и у Италији, у литератури има неких таквих примера. Мада су се у неким од њих помешали лични или политички мотиви.
Иако Панса није имао сумњи, написао сам да је тај први поменути сличај споран.
Међутим, остаје сумња да ли је онај командант убијен због војничке недисциплине или због тога што није био послушан комунистичкој партији?
Суштина је заиста то да је Италијанска Комунистичка Партија покушавала исто као у Југославији да наметне своју контролу над антифашистичком борбом.
Онај други случај, покољ у Порзусу,нема никакве везе са недисциплином. Нема ту дилеме, оно је најкласичнији пример комунистичке нетрпељивости према неистомишљеницима.
Док се у бившој Југославији са речју „партизани“ подразумевају они који су се борили у Титовој војсци под командом комунистичке партије, у Италији било је и католичких, монархистичких, социјалистичких партизана. Свака партија је имала своје јединице, а све су одговарале Комитету Националног Ослобођења. Било је чак аполитичких групација.
Та бригада „Осопо“ била је призната јединица, комунистички партизани нису им били надлежни, нису имали право да им суде понашање. Италијански комунисти су ликвидирали штаб те јединице из чисто политичких и националних мотива, зато што су се ти умерени партизани противили анексионој политици југословенске армије.
Одговори

https://www.facebook.com/istorijasrba/po...7688571628
Одговори

(01-06-2020, 05:26 PM)Александар Динчић Пише:  Знали су многе тајне из тог рата и зато су увек преживљавали. Коча је уз то био повезан са масонима.
Ко су беше били команданти на Кордуну и у штабу у Словеначкој? За Словенију мислим да је био још један врло важан Шпанац. Ваљда се звао Розман или нешто слично.

"Franc Rozman Stane na kovanici od dva evra.
Slovenija je juče pustila u opticaj prigodni metalni novac od dva evra, a na kovanici je lik partizanskog komandanta Franca Rozmana Staneta, kao i zvezda petokraka, javljaju TV Slovenija i internet portali." ("Danas", 7.7.2020.)
Одговори

Одговори

Страшан злочинац... Романија, имаш ли нешто ново о поручнику Милану Ђерићу, команданту Рогатичког среза?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Немам. Што, јел нешто тражиш?
Одговори

Има код Крсмановића фотка..у књизи..
Одговори

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dr...84bLNiXyGI

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

https://srpska24.me/%D1%98%D0%B0%D0%BC%D...%83%D0%BD/

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Copyright©Горан и Данијела Давидовић

На данашњи дан у Историји Чачка

1. новембар 1945. – Припадници КНОЈ-а извршили су сурову ликвидацију целе породице одметнутог четника (ЈВуО) Петра Вујовића у Трнави. Убијена му је жена Роса и троје малолетне деце: Александар (15), Даница (16) и Млађен (13). Након неколико година, нова власт је срушила и кућу Вујовића.

Петар Вујовић, гардијски наредник ВКЈ, рођен 1901. године у Трнави (од оца Александра), заменик команданта Другог батаљона, Трнавска бригада, 2. равногорски корпус ЈВуО. Гаранотовао је својим животом за многе своје комшије комунисте 1941. године када им је претила ликвидација, да су невини и добри људи и они су преживели то страшно време. Доброту исказану у тим тмурним временима, ови људи су му узвратили убиством целе породице, супруге и нејаке деце, ћерке и два сина. Погинуо је у обрачуну у којем учествује више партизанских јединица у селу Вичи, у Драгачеву, 24. новембра 1945. године.

Истог дана када је извршена ликвидација породице Вујовић, комунистичка омладина је у Чачку одржала другу предизборну конференцију, на којој је говорио Ратко Дражевић (ОЗН-а). После завршене конференције омладина је манифестовала градом, уз игранку на тргу до касно у ноћ.
Скоро четири деценије касније биши начелник ОЗН-е у Чачку у својој исповести, објављеној у листу „Дуга“ (1983, новинар Миломир Марић) о овом страшном догађају говори:

„Негде тада, у једном селу, у трнавском срезу, нисам никако могао да убијем или ухватим ни једног четника, а знао сам да их има, па сам предложио да опколимо једну кућу у селу Трнава, за коју поуздано знам да је четничко-јатачка и да уочи избора бацимо бомбу, тобоже као да смо у њој нашли четнике како бисмо заплашили друге јатаке. А са тим су се сложили Петар Стамболић, Милош Минић, чланови најужег руководства КПЈ и владе Србије и Радован Грковић секретар ОК КПЈ за чачански округ.... Увече одаберем најповерљивије људе-чланове СКОЈ-а и КПЈ, да они опколе кућу и у току ноћи баце бомбу.“

Конкретан договор активиста КПЈ и СКОЈ-а одређених за ликвидацију породице Петра Вујовића сачињен је у кући команданта милиције у Трнави. Домаћин куће причувши какво зло припремају окупљени на састанку, он сутрадан успева да пронађе Александра Лекицу, Петровог сина, који је био претходних дана код ујака ван куће и замоли га да ту код ујака остане још једну ноћ. Дечак је не улазећи у мотиве зашто да остане обећао да ће то учинити. Домаћин је хтео колико је то било могуће да спасе бар некога члана Петрове фамилије. Међутим, и (ова) разбојничка дружина одређена да изврши злочин у току наредног дана извиђајући ситуацију у кући Петра Вујовића, како би задатак што боље обавили дознаје да породица наредне ноћи неће бити на окупу комплетна и због тога одлажу извршење злочина за један дан док и Александра приволе да дође својој кући од ујака. И дочекали су другог дана ту црну ноћ и обаве смакнуће целе породице. Богами ту је у току ликвидације убијена цела четворочлана породица.

Када је Радован Грковић секретар ОК КПЈ-Чачак чуо шта се десило уплашио се, и почео да ми објашњава како се нисмо тако договорили већ да то учиним само ако затекнем у тој кући четнике. Срећом ту је био Милош Минић који му је припретио: „Радоване ако треба да се одговара, онда ћемо сви заједно јер смо сви заједно донели ту одлуку!“. Да не би Милоша, мене би се лако одрекао Радован."

https://www.facebook.com/%D0%98%D1%81%D1...374680658/

Извор: Фејсбук страница "Историја Чачка"
Одговори

Олош.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним