Copyright©Горан и Данијела Давидовић
На данашњи дан у Историји Чачка
1. новембар 1945. – Припадници КНОЈ-а извршили су сурову ликвидацију целе породице одметнутог четника (ЈВуО) Петра Вујовића у Трнави. Убијена му је жена Роса и троје малолетне деце: Александар (15), Даница (16) и Млађен (13). Након неколико година, нова власт је срушила и кућу Вујовића.
Петар Вујовић, гардијски наредник ВКЈ, рођен 1901. године у Трнави (од оца Александра), заменик команданта Другог батаљона, Трнавска бригада, 2. равногорски корпус ЈВуО. Гаранотовао је својим животом за многе своје комшије комунисте 1941. године када им је претила ликвидација, да су невини и добри људи и они су преживели то страшно време. Доброту исказану у тим тмурним временима, ови људи су му узвратили убиством целе породице, супруге и нејаке деце, ћерке и два сина. Погинуо је у обрачуну у којем учествује више партизанских јединица у селу Вичи, у Драгачеву, 24. новембра 1945. године.
Истог дана када је извршена ликвидација породице Вујовић, комунистичка омладина је у Чачку одржала другу предизборну конференцију, на којој је говорио Ратко Дражевић (ОЗН-а). После завршене конференције омладина је манифестовала градом, уз игранку на тргу до касно у ноћ.
Скоро четири деценије касније биши начелник ОЗН-е у Чачку у својој исповести, објављеној у листу „Дуга“ (1983, новинар Миломир Марић) о овом страшном догађају говори:
„Негде тада, у једном селу, у трнавском срезу, нисам никако могао да убијем или ухватим ни једног четника, а знао сам да их има, па сам предложио да опколимо једну кућу у селу Трнава, за коју поуздано знам да је четничко-јатачка и да уочи избора бацимо бомбу, тобоже као да смо у њој нашли четнике како бисмо заплашили друге јатаке. А са тим су се сложили Петар Стамболић, Милош Минић, чланови најужег руководства КПЈ и владе Србије и Радован Грковић секретар ОК КПЈ за чачански округ.... Увече одаберем најповерљивије људе-чланове СКОЈ-а и КПЈ, да они опколе кућу и у току ноћи баце бомбу.“
Конкретан договор активиста КПЈ и СКОЈ-а одређених за ликвидацију породице Петра Вујовића сачињен је у кући команданта милиције у Трнави. Домаћин куће причувши какво зло припремају окупљени на састанку, он сутрадан успева да пронађе Александра Лекицу, Петровог сина, који је био претходних дана код ујака ван куће и замоли га да ту код ујака остане још једну ноћ. Дечак је не улазећи у мотиве зашто да остане обећао да ће то учинити. Домаћин је хтео колико је то било могуће да спасе бар некога члана Петрове фамилије. Међутим, и (ова) разбојничка дружина одређена да изврши злочин у току наредног дана извиђајући ситуацију у кући Петра Вујовића, како би задатак што боље обавили дознаје да породица наредне ноћи неће бити на окупу комплетна и због тога одлажу извршење злочина за један дан док и Александра приволе да дође својој кући од ујака. И дочекали су другог дана ту црну ноћ и обаве смакнуће целе породице. Богами ту је у току ликвидације убијена цела четворочлана породица.
Када је Радован Грковић секретар ОК КПЈ-Чачак чуо шта се десило уплашио се, и почео да ми објашњава како се нисмо тако договорили већ да то учиним само ако затекнем у тој кући четнике. Срећом ту је био Милош Минић који му је припретио: „Радоване ако треба да се одговара, онда ћемо сви заједно јер смо сви заједно донели ту одлуку!“. Да не би Милоша, мене би се лако одрекао Радован."
https://www.facebook.com/%D0%98%D1%81%D1...374680658/
Извор: Фејсбук страница "Историја Чачка"