Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
Било је и "данка у крви". Знате оно дођу Турци у српско село и уместо злата покупе децу и одведу их у Стамбол.
Они су били тамо потурчени. Женска чељад је ишла у хареме а мушка чељад у војску - јаничаре. То нијр била политика једног или два султана.
Поруке: 4,414
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
654
Одакле ти то да су узимали женску децу на име данка, нисам никад чуо за тако нешто? А све и да јесу, та деца и њихово потомство би остајали тамо у Турској, не би се мешали са нашима овде, тако да то у ствари нема везе са овим о чему причамо.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 964
Теме: 18
Углед:
256
Женска деца нису узимана на име данка,нити је сам данак у крви вршен ради пљачке(чак није био ни у складу са самим шеријатским законом,али је толерисан због тога што је био султанова лична воља),нити је био толико против воље родитеља како се представља(многи су их сами давали,чак је муслиманска раја плаћала да им одводе синове - што се каже,што ти син не би био нешто у Цариграду кад се укаже прилика) . . .
И на крају,треба одвојити рајетина(зависног сељака као и у било којој земљи,који је могао бити и муслиман) и зимију(слободног поданика немуслиманског порекла,који јесте био у подређеном положају у односу на муслимана али је имао одређена законска права пред властима) . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
(22-07-2017, 11:35 PM)ЈВуО-КГ Пише: Малоумни комунисти направили " одговор на серију Немањићи-рађање краљевине"
То је багра која не може речима да се опише.
"Свако чудо за 3 дана". Ја мислим да је гледанија серија коју РТС3 сада приказује.
http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/18/rt...ordja.html
Поруке: 5,716
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
(24-07-2017, 12:10 PM)смедерево Пише: https://facebookreporter.org/2017/07/20/...%84%D0%B8/
Ко је Љубомир Стевовић који Стефана Немањића назива "принцом" а ни један српских краљевски породица није носио титулу принца ?
Када је постао краљ Стефан Немањић је прозван "Првовенчани" зато што зсто што је Ватикан послао венац који су имали римски императори пре њега. Такав је био обичај. Уосталом, да ли је фалсификат да је Велики жупан Стефан Немања крштен по римокатоличком обреду ?
Ја не верујем да су Византијци имали намеру да крунишу за краља вођу неких "трибала" ( како су називали оне који нису Грци ).
Поруке: 5,716
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
Љубомир Стевовић, рођен 2. јула 1949. године у Београду, син професора инг. Стевана Стевовића, осничача катедре за бродоградњу Машинског факултета у Београду 1949. и унук професора инг. Аћима Стевовића, оснивача Машинског факултета 1905. у Београду, трећа генерација проналазача са признатим патентима. Потомак Патријарха Јосифа Рајачића. Прадеда проф. др Војислав Бакић је био оснивач научне педагогије у Србији и ректор Велике школе 1895-1898.
Од почетка 1970-их као приватни научни истраживач изучава Српску националну хералдику и фалеристику (наука о орденима и медаљама). Из хералдике и фалеристике објавио преко 180 чланака и одржао тридесетак предавања.
Главни радови из хералдике; О Немањиним титуларним именима, о Краљевском крунисању Стефана Првовенчаног, кацигу са пауновим пером је за грб династије Немањића узео краљ Милутин 1314, а Српски штит деспот Стефан Лазаревић 1402, развој и синтеза хералдичких симбола у Српском грбу, компаративна анализа српске државне химне „Боже правде“ и родољубиве песме „О Србијо мила Mати“ и предлог да се за химну Републике Србије узме ова песма и грб са двоглавим белим орлом у полету, са српским штитом на грудима и круном Немањића.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Поруке: 17,103
Теме: 633
Углед:
1,911
Да, језик, то прво.
Друго, почиње сетном музиком и сивим бојама. Требало је да почне као ''Валтер брани Сарајево'', епопеја, музика која уздиже. Намерно дајем тај пример. Ту су се комунисти сетили, овде нису.
Треће, ипак се не види идеја, шта аутори хоће. Требало је више да гледају енглеске филмове и серије из овог доба, оне су најбоље.
Четврто, досадно брате, нисам ни гледао до краја.