Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Серија "Немањићи"

(18-04-2017, 04:57 PM)Николај Пише:  Зар нису Енглези носили тањире?

Oвакве су претежно носили војници италијанских држава . . .

Србија је већину оклопа који је увозила узимала из Венеције(али у озбиљнијим количинама тек од Уроша па на даље) па је средњевековни српски пешак по изгледу опреме више личио на италијанску пешадију него на византијце . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Шта велите?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ма супер.
Главно је у ствари да серија филмова из наше историје замени серију партизанских филмова / комунистичке пропаганде.
Видиш колико то споро и тешко иде.
А и ако се уоче грешке, решаваће се у ходу.
Одговори

Јесу ли Немањићи имали црне косе ?
Одговори

http://niskevesti.rs/5201-imate-li-vi-bo...nemanjice/
Одговори

(22-06-2017, 08:06 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Јесу ли Немањићи имали црне косе ?

Стари Срби су већином били смеђи. Ту нијансу боје косе су на Турци ,, донели ".Сирома'

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Види се да је уложено у серију. Сад глума је ту и тамо.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Бога ми плашим се "Равне Горе". Rolleyes
Одговори

Трејлер изгледа лепо, али да не судимо по "корицама". У Радашиновом трејлеру својевремено смо видели бар пет грешака, овде их како стоје ствари нема. Или макар не знамо да су грешке.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(22-06-2017, 08:37 PM)Перун Пише:  
(22-06-2017, 08:06 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Јесу ли Немањићи имали црне косе ?

Стари Срби су већином били смеђи. Ту нијансу боје косе су на Турци ,, донели ".Сирома'

Мислим да ниси у праву Ужичанине. Шта су уопште Стари Срби? Спој неких Словена за које нико не зна одакле су дошли ни када већ нагађају и домицилног становништва Балкана односно Трачана и Илира, зар не ? Немањићи би требало да су били риђи. Има то још својих објашњења али неки други пут о томе.

А та прича како су нам Турци донели црну боју косе Кез па то мајке потуркиње причају малим потурицима пред спавање да им буде лакше. Smile Јер како је Вук Караџић писао, могао си у ондашњој Србији под Османским царством да доживиш 60 година комотно а да Турчина не сретнеш никад.

Трејлер је добар, али сачекајмо да почне серија , немам ја одавно поверења у РТС и у историјске серије које се раде код нас. Немој ово да буде Вучићев Косовски бој. Smile
Одговори

Када сам написао стари Срби мислио сам на време пре доласка Турака.

Ово за боју косе не можемо тачно знати али евидентно је да су нам Турци, са својим доласком, мало променили изглед.

Одговори

Сећам се кад нам је професор историје говорио да та прича о Турцима, како нас трте прве брачне ноћи, па смо сви ваљда неки полутурци или шта већ, уопште не одговара реалним чињеницама. Турци су се задржавали по варошима и утврђеним градовима где готово да није било Срба (махом Јевреји, Цинцари, Грци и Турци), док су Срби били по селима и неприступачним крајевима где Турци нису залазили (зато су се Срби тамо и настањивали). Наравно, мисли се на ново доба, не на средњи век.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(22-06-2017, 10:05 PM)Николај Пише:  Сећам се кад нам је професор историје говорио да та прича о Турцима, како нас трте прве брачне ноћи, па смо сви ваљда неки полутурци или шта већ, уопште не одговара реалним чињеницама.

То око прве брачне ноћи је, ваљда, био један од услова дахија почетком 19. века и један од разлога за отпочињање Карађорђевог рата. Правило никада није заживело. Тако да си у праву.
Одговори

(22-06-2017, 09:27 PM)Николај Пише:  Трејлер изгледа лепо, али да не судимо по "корицама". У Радашиновом трејлеру својевремено смо видели бар пет грешака, овде их како стоје ствари нема. Или макар не знамо да су грешке.

Не схватам сцену на 1:36 . . . ово ако добро претпостављам нема никакве везе са Србима . . .

"Бићеш први крунисани краљ свих српских земаља" - само су две особе то биле,Краљ Петар и Краљ Александар и опет то није била Србија . . .

(22-06-2017, 09:27 PM)Николај Пише:  Сећам се кад нам је професор историје говорио да та прича о Турцима, како нас трте прве брачне ноћи, па смо сви ваљда неки полутурци или шта већ, уопште не одговара реалним чињеницама.

Нема везе тачније са мозгом,мало сам био читао о том периоду . . .

Право прве брачне ноћи је по било карактеристично за запад,а по турском шеријатском праву( а и по обичном законодавству) је било сматрано за страшан злочин . . . нарвно да је екцеса у време ратног стања као и код одметнутих од власти било . . .

А Срби су исти и тада као и сада . . . једноставно утицај средине је такав да су народи медитерана махом тамније боје косе . . . А сами данашњи Турци су бућкуриш Грка,Словена,Курда,Јермена итд. па тако баш и не можеш ни проценити на кога личимо . . . Јок

Углавном,да српско поимање турске окупације је и дан данас у рангу партизанске верзије другог светског рата . . .

Да је било добро није(чим си поробљен у сопственој земљи),али нису ни они нас само качили на кочеве и тртили бабе у слободно време . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним