Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
(18-04-2017, 04:57 PM)Николај Пише: Зар нису Енглези носили тањире?
Oвакве су претежно носили војници италијанских држава . . .
Србија је већину оклопа који је увозила узимала из Венеције(али у озбиљнијим количинама тек од Уроша па на даље) па је средњевековни српски пешак по изгледу опреме више личио на италијанску пешадију него на византијце . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Поруке: 4,056
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 16,985
Теме: 632
Углед:
1,870
Ма супер.
Главно је у ствари да серија филмова из наше историје замени серију партизанских филмова / комунистичке пропаганде.
Видиш колико то споро и тешко иде.
А и ако се уоче грешке, решаваће се у ходу.
Поруке: 3,307
Теме: 9
Придружен: Jan 2017
Углед:
636
Јесу ли Немањићи имали црне косе ?
Углед:
459
(22-06-2017, 08:06 PM)ЈВуО-КГ Пише: Јесу ли Немањићи имали црне косе ?
Стари Срби су већином били смеђи. Ту нијансу боје косе су на Турци ,, донели ".
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 3,187
Теме: 51
Углед:
372
Види се да је уложено у серију. Сад глума је ту и тамо.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
(Последња измена: 22-06-2017, 09:10 PM од
Громовник.)
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
Бога ми плашим се "Равне Горе".
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
Трејлер изгледа лепо, али да не судимо по "корицама". У Радашиновом трејлеру својевремено смо видели бар пет грешака, овде их како стоје ствари нема. Или макар не знамо да су грешке.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Углед:
459
Када сам написао стари Срби мислио сам на време пре доласка Турака.
Ово за боју косе не можемо тачно знати али евидентно је да су нам Турци, са својим доласком, мало променили изглед.
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
Сећам се кад нам је професор историје говорио да та прича о Турцима, како нас трте прве брачне ноћи, па смо сви ваљда неки полутурци или шта већ, уопште не одговара реалним чињеницама. Турци су се задржавали по варошима и утврђеним градовима где готово да није било Срба (махом Јевреји, Цинцари, Грци и Турци), док су Срби били по селима и неприступачним крајевима где Турци нису залазили (зато су се Срби тамо и настањивали). Наравно, мисли се на ново доба, не на средњи век.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 964
Углед:
256
(22-06-2017, 09:27 PM)Николај Пише: Трејлер изгледа лепо, али да не судимо по "корицама". У Радашиновом трејлеру својевремено смо видели бар пет грешака, овде их како стоје ствари нема. Или макар не знамо да су грешке.
Не схватам сцену на 1:36 . . . ово ако добро претпостављам нема никакве везе са Србима . . .
"Бићеш први крунисани краљ свих српских земаља" - само су две особе то биле,Краљ Петар и Краљ Александар и опет то није била Србија . . .
(22-06-2017, 09:27 PM)Николај Пише: Сећам се кад нам је професор историје говорио да та прича о Турцима, како нас трте прве брачне ноћи, па смо сви ваљда неки полутурци или шта већ, уопште не одговара реалним чињеницама.
Нема везе тачније са мозгом,мало сам био читао о том периоду . . .
Право прве брачне ноћи је по било карактеристично за запад,а по турском шеријатском праву( а и по обичном законодавству) је било сматрано за страшан злочин . . . нарвно да је екцеса у време ратног стања као и код одметнутих од власти било . . .
А Срби су исти и тада као и сада . . . једноставно утицај средине је такав да су народи медитерана махом тамније боје косе . . . А сами данашњи Турци су бућкуриш Грка,Словена,Курда,Јермена итд. па тако баш и не можеш ни проценити на кога личимо . . .
Углавном,да српско поимање турске окупације је и дан данас у рангу партизанске верзије другог светског рата . . .
Да је било добро није(чим си поробљен у сопственој земљи),али нису ни они нас само качили на кочеве и тртили бабе у слободно време . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
(Последња измена: 24-06-2017, 06:12 PM од
Бранке.)