Поруке: 4,414
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
654
Сцене борбе су најслабије урађене. Ем што има 50-ак статиста, ем су и нелогичне. Код Пантина, када се боре прса у прса Немањини и Византинци, приказује се строј стрелаца како одапиње стреле. На кога, када су ови измешани. Осим ако Немања није као онај енглески краљ из "Храброг срца".
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 6,044
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,590
Радња је динамичнија, слажем се са гдином Милославом. И боља је ова скраћена верзија.
И слажем се са Николајем око сцене борбе. Стрелци одапињу стреле кад није директни окршај
Поруке: 14,687
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,184
Да, само што ћемо и ову серију памтити по једној ствари, једном детаљу.
Велики проблем је убацивање ове митске Рашке. Стефан јесте имао једну жену између Евдокије и Ане Дандоло, али не постоји тачан извор ко је она била. Ако искористе ову Рашку да испричају како је дошло до инцеста у самом зачетку династије и да нас је тога спасио римски папа дарујући круну Стефану уз Ану Дандоло, онда ћемо имати велики проблем.
Пре свега зато што Стефана није крунисао нико до његовог брата. А овако , треба да изгледа да су они били пагани и дивљаци које је "Европа" спасила " црне погибије".
То је најопаснија ствар у овој серији.
Али, ајде да видимо како су то решили.
Поруке: 459
Теме: 13
Придружен: Jul 2016
Углед:
83
(18-02-2018, 06:10 PM)Бенито Пише: Али, ајде да видимо како су то решили.
Решили су то тако што су нам омдах на почетку у неком интервју-у рекли да ће да убаце Рашку између Евдокије и Ане.
Надам се само да сам ја то погрешно разумео, али мислим да ће је убацити ту где не би требало.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Поруке: 14,633
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
897
(18-02-2018, 06:10 PM)Бенито Пише: Да, само што ћемо и ову серију памтити по једној ствари, једном детаљу.
Велики проблем је убацивање ове митске Рашке. Стефан јесте имао једну жену између Евдокије и Ане Дандоло, али не постоји тачан извор ко је она била. Ако искористе ову Рашку да испричају како је дошло до инцеста у самом зачетку династије и да нас је тога спасио римски папа дарујући круну Стефану уз Ану Дандоло, онда ћемо имати велики проблем.
Пре свега зато што Стефана није крунисао нико до његовог брата. А овако , треба да изгледа да су они били пагани и дивљаци које је "Европа" спасила " црне погибије".
То је најопаснија ствар у овој серији.
Али, ајде да видимо како су то решили.
Стефан је тражио од папе Хонорија III венац (круну) како би Србија постала краљевина. Прво тражење круне било је још 1204. године, али се овоме успротивио Вукан Немањић који је у Зети носио старом Дукљанском круном Зетских краљева желећи да он једини буде српски краљ. Због тога је и дошло до сукоба између браће које се завршило коначним Вукановим поразом. Приликом другог тражења круне, 1217. године папа је одговорио позитивно и послао круну. Сава је овенчао (крунисао) Стефана за краља 4. јануара 1217. године у манастиру Жича због чега је познат и као Стефан Првовенчани. Папска круна је представљала међународно правно признање Србије за независну државу. Две године касније, Сава Немањић је успео да од патријарха у Никеји издејствује аутокефалност Српске православне цркве, па је Рашка стекла још једно велико признање.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 5,716
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
Некако ми серија има превише "београдског сленга",недостаје ми енерије, динамичности, витештва...
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Поруке: 4,414
Теме: 55
Углед:
654
Неће Растко да кресне нешто, па то ти је...
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 6,044
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,590
Крајње неизвесно, открићемо у следећој епизоди: Да ли ће Растко нешто да причврљи?
Ово сам написао иронично.
А некако ми српска властела делује као да су изашли из филма о Робину Худу
Углед:
897
Ау, црни дани су за српску кинематографију са овим младим нараштајима... да ли је могуће да су толико неталентовани, ко су бре ови ликови, СНС кадар?!
А серија је и даље сувопарна, бездушна, без икакве драматизације ни догађаја ни ликова, ово је дефинитвно промашај!
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(18-02-2018, 10:47 PM)Шумадинац Пише: Ау, црни дани су за српску кинематографију са овим младим нараштајима... да ли је могуће да су толико неталентовани, ко су бре ови ликови, СНС кадар?!
А серија је и даље сувопарна, бездушна, без икакве драматизације ни догађаја ни ликова, ово је дефинитвно промашај!
,,Место да се успењемо на врх обасјан новим и јачим сјајем, силазимо низ брдо, у понор препун таме."
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 1,793
Теме: 10
Углед:
258
Био сам задовољан како су ремонтовали прву епизоду, није било лоше, ал оно синоћ....благи ужас. Ликови нам држе час историје, буквално нам препричавају историју без икакве радње везане за саме ликове и тотално лудило са неким дијалозима, доскочицама, сценама. Разочаран сам, тотално.
Поруке: 3
Теме: 0
Придружен: Feb 2018
Углед:
0
Мислим да су сви у овој теми изложили неке историјске неистине или уредничке грешке али најважније је људи да је почела другачија прича која се односи на наше националне биће и на то би трабали да будемо поносни јер је претежак комунистчки јарам који на нас је стављан од кинематографије па до свега осталог тако да све у свему сама замисао и идеја су позитивни а разраду оставимо серијској критици.
“Историја је скуп лажи око којих су се људи сложили.”
Углед:
897
Д М
(Последња измена: 20-02-2018, 06:01 PM од
Шумадинац.)