Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

(19-08-2018, 09:06 PM)goks Пише:  Прочитах више пута, нигде не пише да ли је био сам или у друштву. Кез А ви знате да је сам возио? Како? ТАко што је Вреде возио?

Цитат:Наишао је један немачки аутомобил и ја сам у човеку, који је њиме управљао, препознао Бреду. „О, то сте ви?" рекао сам му.

Цитат:Боравак Драгог крајем августа у Топили је био његов други сусрет са Калабићем.

Други сусрет са Калабићем у августу, али први њихов сусрет у Тополи. Претходни је био у Селтерсу код Младеновца.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

И 4. спомињање овог састанка је у сведочењу Драгог Јовановића своме браниоцу. Ваља прочитати.. Тај део пропуштате.

И његов долазак у Тополу када их не налази тамо, па касније у Аранђеловцу...

Потврђујем вашу тврдњу да је Вреде возио аутомобил. Сам или у друштву не знамо. Ако верујемо Драгом да је видео Вредеа како вози аутомобил, мислим да онда треба да му верујемо и остатак сведочења?

Цитат:Бранилац: Ко је био тај од Дражиних команданата код кога је
Бреде ишао у Тополу?
Оптужени: Чика Пера. То је Никола Калабић.
Одговори

(19-08-2018, 09:16 PM)goks Пише:  И 4. спомињање овог састанка је у сведочењу Драгог Јовановића своме браниоцу. Ваља прочитати.. Тај део пропуштате.

Ништа ја не пропуштам. Тада није ишао у Тополу на састанак са Калабићем, него са свом тројицом (Рачић, Недић, Калабић), па их је нашао у Аранђеловцу. У вези Вредеа јасно каже: "Када сам ишао на састанак са Калабићем..."

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(19-08-2018, 09:31 PM)Николај Пише:  
(19-08-2018, 09:16 PM)goks Пише:  И 4. спомињање овог састанка је у сведочењу Драгог Јовановића своме браниоцу. Ваља прочитати.. Тај део пропуштате.

Ништа ја не пропуштам. Тада није ишао у Тополу на састанак са Калабићем, него са свом тројицом (Рачић, Недић, Калабић), па их је нашао у Аранђеловцу. У вези Вредеа јасно каже: "Када сам ишао на састанак са Калабићем..."

То онда значи да његово сведочење прихватате као исправно и тачно. Ту се слажемо у потпуности.
Одговори

(19-08-2018, 09:32 PM)goks Пише:  

То онда значи да његово сведочење прихватате као исправно и тачно. Ту се слажемо у потпуности.

Што би значило да Вреде није имао састанак 11. августа у Тополи.

Одговори

(19-08-2018, 09:40 PM)Николај Пише:  

Којег дана је онда то било? Ако је Драги у праву око датума, онда је у праву и око састанка и обрнуто. Кез
Одговори

(19-08-2018, 09:41 PM)goks Пише:  

Којег дана је онда то било?

Није било ниједног. Само показујем колико ти "повезани извори" о састанку, немају везе један са другим.

ПС.

Било би пожељно да не едитујете сваку поруку по десет пута, након што је већ напишете. Ремети се ток полемике.

Одговори

(19-08-2018, 09:43 PM)Николај Пише:  
(19-08-2018, 09:41 PM)goks Пише:  

Којег дана је онда то било?

Није било ниједног. Само показујем колико ти "повезани извори" о састанку, немају везе један са другим.

То је комотна позиција. Драгом веровати само када вам иде у корист. У праву је за датуме, али није у праву за састанак. Ја тврдим обрнуто...то наопака аргументација. И моја, и ваша.

Нико осим вас не тврди да су извори података о састанку били повезани, већ баш супротно. Били су неповезани, и сви указују на исто.

Нећу коментарисати вашу опаску о службеној белешци у трећем лицу. Потражите још неку у НАВ, па ће вам се казати само.
Одговори

(19-08-2018, 08:52 PM)goks Пише:  
(18-08-2018, 12:16 AM)Милослав Самарџић Пише:  Одлично!
Овде се назире могућу одговор на дилему зашто се деано степенице јасно виде, док су лево њм избељене, ем замрљане. Толико да се ни линије ивица не виде јасно. Видети ивице у правцу Калабићњ ог колена и зглоба.
Изгледа зато што је неко стајао где и четници, у 15 х, када сенка иде у лево, па су дакле те сенке избрисане и све је овако замрљано. И онда је нешто мало замрљано на сиво, у супротном правцу, где су ишле сенке са оригиналне слике четника.

Ако смо завршили са дневном дозом етикетирања, могли бисмо наставити даље о конкретним стварима. Најновија тврдња г. Самарџића ке следећа: На фотографији степеница били су неки ликови који су обрисани тако да је лева страна замрљана.

Сваком од вас је видљиво голим оком да је лева страна јаснија (а не замрљанија), али и осунчанија од десне. Исто тако да су ту били неки ликови замрљани би био и бршљен и прозор (осим ако ти ликови нису били висине 60 цм па нису досезали до прозора и бршљена).

Исто тако сви елементи фотографије постоје како на фотографији из 1944. тако на фотографији из 2018. Голим оком видљиво да са овим делом фотографије није било манипулација, нити је било ко, било шта овде мрљао.

[Слика: Stepenice_10._avgust_15_h_KROP.jpg]

[Слика: Topola_11._avgust_44_Nesko_Racic%203.jpg]

(19-08-2018, 11:35 AM)Милослав Самарџић Пише:  С друге стране, не драмим око тога што сте написали нпр. да је Вреде 75 цм иза, а у ствари је око два метра.

И ту сте погрешили били, но нисам после хтео да дижем "драму". ЈА сам говорио о ширини најгорње платформе, на којој је Вреде. Ви сте говорили о укупној одаљености Вредеа од тројке. На више места, пре вашег коментара о ширини, сам јасно нагласио да је та удаљеност преко 2 метара, а ширина платформе 75 цм.
Зар не уочавате да су ивице степеница и сенки ла левој страни на мом снимку равне, а на нанводном снимку из 1944. неравне, мрљаве?
Док су на десној страни равне на оба снимка.
Тај Немац који је ту стајао, или више њих, није морао да покрива бршљен, ако је стајао дено у односу на четнике.
Одговори

(19-08-2018, 10:06 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(19-08-2018, 08:52 PM)goks Пише:  
(18-08-2018, 12:16 AM)Милослав Самарџић Пише:  Одлично!
Овде се назире могућу одговор на дилему зашто се деано степенице јасно виде, док су лево њм избељене, ем замрљане. Толико да се ни линије ивица не виде јасно. Видети ивице у правцу Калабићњ ог колена и зглоба.
Изгледа зато што је неко стајао где и четници, у 15 х, када сенка иде у лево, па су дакле те сенке избрисане и све је овако замрљано. И онда је нешто мало замрљано на сиво, у супротном правцу, где су ишле сенке са оригиналне слике четника.

Ако смо завршили са дневном дозом етикетирања, могли бисмо наставити даље о конкретним стварима. Најновија тврдња г. Самарџића ке следећа: На фотографији степеница били су неки ликови који су обрисани тако да је лева страна замрљана.

Сваком од вас је видљиво голим оком да је лева страна јаснија (а не замрљанија), али и осунчанија од десне. Исто тако да су ту били неки ликови замрљани би био и бршљен и прозор (осим ако ти ликови нису били висине 60 цм па нису досезали до прозора и бршљена).

Исто тако сви елементи фотографије постоје како на фотографији из 1944. тако на фотографији из 2018. Голим оком видљиво да са овим делом фотографије није било манипулација, нити је било ко, било шта овде мрљао.

[Слика: Stepenice_10._avgust_15_h_KROP.jpg]

[Слика: Topola_11._avgust_44_Nesko_Racic%203.jpg]

(19-08-2018, 11:35 AM)Милослав Самарџић Пише:  С друге стране, не драмим око тога што сте написали нпр. да је Вреде 75 цм иза, а у ствари је око два метра.

И ту сте погрешили били, но нисам после хтео да дижем "драму". ЈА сам говорио о ширини најгорње платформе, на којој је Вреде. Ви сте говорили о укупној одаљености Вредеа од тројке. На више места, пре вашег коментара о ширини, сам јасно нагласио да је та удаљеност преко 2 метара, а ширина платформе 75 цм.
Зар не уочавате да су ивице степеница и сенки ла левој страни на мом снимку равне, а на нанводном снимку из 1944. неравне, мрљаве?
Док су на десној страни равне на оба снимка.
Тај Немац који је ту стајао, или више њих, није морао да покрива бршљен, ако је стајао дено у односу на четнике.

Све ивице су данас онакве какве су биле 1944. Нема ни најмање дилеме и то свако може да види својим очима. Сви елементи су на свом месту, јасно уочљиви и у правим пропорцијама. Све је у мм тамо где је било и 1944.

Обашка питање, зашто би Немци брисали Немаца на фотографији са четницима кад им је циљ био да докажу да су се Немци састали са четницима. Креза =)

И ајде молим вас објасните како је Намац или Немци могли стајати десно од четника на било којој фотки?? То је до сад најфантастичнија тврдња. Стајали скроз десно, а мрљали скроз лево. Онда би покрили десни прозор, ако ништа друго...
Одговори

Конкретно, на линији степеница лево од Калабићевог колена, не видите мрље?
Немци су се ту сликали сами неког јуна ранијих година. Сликали су се у 15 х и зато су им сенке у лево. Покривали су врата.
Одговори

(19-08-2018, 10:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  Конкретно, на линији степеница лево од Калабићевог колена, не видите мрље?
Немци су се ту сликали сами неког јуна ранијих година. Сликали су се у 15 х и зато су им сенке у лево. Покривали су врата.

Никакве мрље не постоје. наравно. Процепи између камених плоча, држачи тепиха. Све је баш онако како је било 1944. Запањујуће после 75 година.

Но, заиста ме занима где су били Nемци сад? До малопре су стајали лево, сад десно. Мењате мишљење брже но Гојковићка политичке партије.
Одговори

Немци десно, сенка у 15 х лево.
Одговори

(11-08-2018, 12:12 AM)Милослав Самарџић Пише:  Међутим, ови што су монтирали, су њихову слику увеличали и ставили на степенице. Нису имали у виду да кад се неко слика у нивоу очину, степенице се виде од горе...

(17-08-2018, 05:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  - И да поновим оно што је Шико написао: Фотографија четника је смањена, што се види када се гледа висина левог прозора на слици где су они и где сам ја.

Лапсуси, верујем. Кидање

(20-08-2018, 12:37 AM)Милослав Самарџић Пише:  Немци десно, сенка у 15 х лево.

(18-08-2018, 12:16 AM)Милослав Самарџић Пише:  Изгледа зато што је неко стајао где и четници, у 15 х, када сенка иде у лево, па су дакле те сенке избрисане и све је овако замрљано.

Ласуси верујем или је неко стајао на месту четника, а Немци десно. Кидање
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним