30-06-2018, 03:14 PM
(30-06-2018, 12:04 PM)Прст_у_ока_латиници Пише: Само тврдим да селектор не моће сносити кривицу што репрезентативци нису кондиционо врхнски спремни.Генерално, у праву си. Само за мало.
Ове су припремске снимка од Парка Св Ђорђа, кућа/штаб/двористе/центар репрезентације енглеског футбал.
Мушке
https://www.youtube.com/watch?v=sE_siXgeMoo
Ове је женске репрезентације енглеске
https://www.youtube.com/watch?v=SeJNYhfBUyc
https://www.youtube.com/watch?v=WEwX5utQUzc
https://www.youtube.com/watch?v=HfQ1dV7lsU4
Знаћи сви су тестирани за кондицију кад стижу у центар из својих профи клубове, и то вероватно сваки пут кад тамо стигну. Тако стручњаци спортске наука знаде где стоје у том тренутак, и што морају да ураде да припремају играће пред следећог утакмици.
Ако гледаш вечином играће носе ГПС прслук
https://www.youtube.com/watch?v=osMrVD5cn_g
Ту имаш гомилу инфомације око перформанс играч
Шта може и шта немуже да уради
И колико то можеш да напређујеш
Селектор је насклоњен на својим стручњака спортске науке.
Е све онда завици где су тих Стручњаци Спортске Науке студирали,
Ко им је предавао, и колико су јаки тих професори?
Колико је јак њиховог рад, проналежење
Њиховог самог физична кондиција
Зашто имаш примера где су дипломирани или студенти спортске науке, врхунски спортисти у својим разним дисицплине.
Где су радили/искуства, кога су припремили и где, и какве су биле резултате?
Тако ако тих стручњаци нису искусили тај врхунски стандард, он ће бити задовољан са својим радом и са својим резултате. Што се лако могу да виде на терени.
Један фантастићан пример је улога Потоћино менеџер/селектор Тотнем и како је утицавао на фитнес и исхрана Харија Кејна.
Профи играћи су увек на том ивици добра/врхунска кондиција и рехабилитације од повреде, ко се може десити у свакој текми.
Тако ја питам јели је стандард наша фитнес/кондиција у Савез/Репрезентације мањи од тих страних клубова одакле стижу наших играћа?
У конкретном случају, могао бих негирати твоје острашћене и фрагментарне ставове српском народном пословицом "Не тови се прасе уочи Божића".
Тематика који ти намећеш неупоредиво је сложенија него што је ти видиш.
Шта мислиш, да ли су амерички спортисти привилеговани тиме што америчка влада "гарантује да се њени спортисти не допингују", те су из тог гразлога једини изопштени из анти-допинг контроле на Олимпијским играма, а иста анти-допинг комисија немилосрдно оштри курац на Русима?
![[Слика: Serena-Williams-vs-Maria-Sharapova-img9772_668.jpg]](https://www.fourthofficial.com/wp-content/uploads/2015/01/Serena-Williams-vs-Maria-Sharapova-img9772_668.jpg)
Примењено, шта мислиш, да на овом Светском првенству нема допинга, али је контролни пакет у сигурним рукама?
Биће да је у предности онај ко се боље и слободније допингује?
Наш проблем у дискусији је и што нико није нашао (па ни ја и ако сам се потрудио) колико су играчи које репрезентације направили спринтова и којом брзином, а подаци сигурно постоје. То је од кључне важности у савременом фудбалу, будући да постоји тенденција да се смањује укупни обим кретања и скраћивање деоница трчања, у корист повећања фреквенције и брзине трчања. Иначе, по ономе што је објављено, наши репрезентативци су у групној фази такмичења претрчали највише од све 32 репрезентације!. Дакле, с те стране, твоје виђење "фитнеса" никако не стоји.
Јесмо ми опали у квалитету тренерског кадра, али то не значи да баш ништа не знамо. На Новом Зеланду, упркос свему, наша селекција U20 не да је била инфериорна по питању "фитнеса", већ је била доминантна, будући да је за разлику од нпр Бразила, три утакмице морала да решава у продужецима. Дакле физички је била додатно оптерећена. И после, ти исти играчи када оду у иностранство, не могу добро да трче? Па ради се и о томе што незрели оду из својих природних средина и паре им ударе у главу, итд.
Постоји још један проблем, генетске природе. У фудбалу је важна брзина а не толико висина (тзв. лонгитудиналана димензионалност скелета), за разлику од других спортова. Наш "Динарски тип" је по критеријуму висине први у Европи (па и у свету), али знатно заостаје у брзини. Моравци су нижи и бржи, али из много разлога теже долазе до изражаја. То је тема за себе.
Ја ћу скренути овом приликом пажњу на једу кључну ствар, која се багателише. Зар вама свима није чудно да се првенства скоро свуда у свету играју у ритму јесен-пролеће, односно почне једне године, а заврши се друге? Зар не би било логично да се игра у једној години?
Главни разлог томе је Голфска струја која западним земљама обезбеђује благе зиме током којих се фудбал може играти, па је читав светски систем такмичења њима прилагођен. То одговара и Медитеранским земљама. Сви они почну првенство почетком септембра, око Божића имају краћи одмор, и завршавају првенство крајем маја. Одморе се, па наново. Тако су сва светска такмичења прилагођена њиховом биоритму.
Када би се играло "година за годину" односи снага би се временом знатно променили. Ево зашто:
У поменутим западним и медитеранским земљама се примењује једноциклични систем припрема. Они у јулу-августу имају шестонедељне припреме, и даље су у такмичарском ритму.
Наши клубови су присиљени на двоциклични систем, у коме зимске припреме, након дуге паузе трају осам недеља, па у јуну дође до паузе, и затим следе петонедељне припреме на којима се не поправља физичка способност, већ је задатак да се врати на такмичарски ниво. Пад радне способности у току летњег одмора је 20%.У првенству радна способност се не поправља. Да закључимо: то је енормно узалудно трошење енергије. Уби нас превише мастурбационог тренинга.
Неретко, играчи који дођу из страних земаља изненаде се "јер се код нас више тренира". Па мора. Имамо седам недеља "сувог" тренинга више, и десет недеља такмичења мање.
Сви мисле да су "Немци најспремнји физички, а да су Бразилци 'техничари' ". Тако сам и ја мислио док ме нису научили шта је то "максимална потрошња кисеоника" и сличне ствари. Онда сам сазнао да су Бразилци по кондицији једнаки Немцима. Зашто? Па у главном зато што им такмичења трају скоро целе године.
Питање би било како би изгледала Лига европе да почиње у марту, да најбољи клубови из ЕУ немају паузу током лета, и да се заврши у новембру?
Читао сам негде о "спартанском дрилу" младих фудбалера Манчестер Јунајтеда. Па се каже да они немају тренерке за тренинг, већ без обзира на временске услове тренирају у шортсевима. Тако их челиче. Ма спартански, нема збора. Ја сам једар на први тренинг, у фебруару месецу, играче извео на температури -15Ц, са снегом до колена. Баш би ме занимало да видим челичне Енглезе у шортсевима у тим условима.
Шта би ми у датим околностима могли урадити? Да не говоримо о рефлекторима на стадионима који су нормална ствар у Немачкој и на стадионима нижег ранга. У летње доба мрак у нас пада после пола девет, те се утакмице могу играти са почетком у 6х, чак и у пола седам. Дакле, лиге могу трајати до краја јуна месеца, па и почетком јула, без обзира на врућину, а почињати средином августа. И друго, треба напустити стереотип прављења "фискултурних сала" величина кошаркашког или рукометног терена, са паркетом, већ већих, са вештачком травом, да се фудбал и током зиме настави играти.
Не бој те се умора. Умор је најбољи лек против умора.