Поруке: 5,856
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,534
У ствари, гдин Милослав је у праву. Жарко није добио ни пет минута, можда је било око три минута приче о њему. И да, само су га споменули. И даље се врти стара прича. Нисам био одушевљен емисијом, али рекох да поставим линк
Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Мало Вама а мало и Њима - то тако бива.
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
609
Pomenuse za njihovog Valtera da postoji sumnja da su ga ubili njegovi,jer je kako rekose imao spiskove istaknutih komunista koji su saradjivali sa Okupatorom.Da covek ne poveruje!
Поруке: 14,527
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,065
Филм "Заиста отписани" побрао је неподељено одушевљење публике где год је приказан. И одиста се ради о одличном филму.
Али, што време више пролази, као класични Србин коме је накнадна памет урезана у карактер, схватам да неке ствари нису довољно наглашене. Ово није замерка аутору, јер не може један човек баш све да "види".
Дакле, мислим да није довољно наглашена улога Милана Аћимовића. Без његовог "кишобрана" тешко би Валтеру било да тако успешно оснује своју организацију у Београду. Такође, касније током рата, много је помогао да се низ људи Драже и Валтера инфилтрира у Недићеву управу, а нарочито у органе безбедности.
Није чудо што је Љотић од првог дана схватио да је Аћимовић највећи његов противник. Међутим, Аћимовић је до краја успео да се одржи у Београду. Чак мислим да је објављивање његовог имена на списку имена које се стављају под слово "З" био Дражин шпијунски трик. До сада сам мислио да је он тим потезом довео до промене стране код Аћимовића, али сада мислим да је то била само играрија и да је Аћимовић од почетка до краја био верни човек Дражине обавештајне мреже.
(Последња измена: 17-01-2020, 02:21 PM од
Бенито.)
Углед:
3,065
Бјеше... То је званична верзија, а сад- шта је са њим било, само Бог зна.
Иначе, придружио се Чичи и дошао у Босну. Није отишао са Недићевом владом за Аустрију.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(17-01-2020, 02:19 PM)Бенито Пише: Филм "Заиста отписани" побрао је неподељено одушевљење публике где год је приказан. И одиста се ради о одличном филму.
Али, што време више пролази, као класични Србин коме је накнадна памет урезана у карактер, схватам да неке ствари нису довољно наглашене. Ово није замерка аутору, јер не може један човек баш све да "види".
Дакле, мислим да није довољно наглашена улога Милана Аћимовића. Без његовог "кишобрана" тешко би Валтеру било да тако успешно оснује своју организацију у Београду. Такође, касније током рата, много је помогао да се низ људи Драже и Валтера инфилтрира у Недићеву управу, а нарочито у органе безбедности.
Није чудо што је Љотић од првог дана схватио да је Аћимовић највећи његов противник. Међутим, Аћимовић је до краја успео да се одржи у Београду. Чак мислим да је објављивање његовог имена на списку имена које се стављају под слово "З" био Дражин шпијунски трик. До сада сам мислио да је он тим потезом довео до промене стране код Аћимовића, али сада мислим да је то била само играрија и да је Аћимовић од почетка до краја био верни човек Дражине обавештајне мреже.
Шта мислиш о Драгом?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
3,065
Способан полицајац, као и Аћимовић. Али, није био код Драже.
Хоћу да кажем, Јовановић је био немачки агент, још од како су били на специјализацији у Минхену.
Аћимовић је то, такође, био... Али, оно што ни Јовановић, ни Абвер нису знали, Аћимовић је , још пре одласка у Минхен, био заврбован од Енглеза.
Ту се крије суштина његове приче. За то је знало Обавештајно одељење Главног Генералштаба Југословенске војске. Дакле, Валтер и остали Дражини официри од највећег поверења, као и сам Чича. Али није знала полиција, па самим тим ни најбољи полицајци у оквиру Специјалне полиције, попут Драгог Јовановића, Грубарева, Радана Грујичића и осталих.
Ту се крије тајна посебне позиције Милана Аћимовића за време Другог светског рата.
Оно што ме једино буни је што Атанасије Таса Динић врло вероватно знао ко је и за кога ради Милан Аћимовић, али није га смакао, а могао је. Можда је хтео да себи остави излазну карту ако ствари крену наопако, јер је он априла 44 покушао да се пребаци код Драже, али је одбијен.
За разлику од њега, Аћимовић је одмах пребачен, чим његова улога у Београду више није била потребна.
Невезано за ову игру, сви полицајци, а нарочито ови из Специјалне полиције, пре свега 4 одељења, били су изузетно способни полицајци.
Са друге стране, чуде ме, по стоти пут, историчари са ИСИС-а који здраво за готово узимају дугачку изјаву Драгог Јовановића, коју је дао ОЗН-и, као релевантан, чак крунски историјски извор. А, у ствари, може се бацити у ђубре, јер је човек био обучен да лаже, а да и сам мисли да говори истину.