15-10-2023, 01:06 PM
ТВ серија "Хероји Халјарда", аутора Радоша Бајића
15-10-2023, 01:11 PM
Божидар Зечевић о филму:
https://www.pecat.co.rs/?p=174355
https://www.pecat.co.rs/?p=174355
15-10-2023, 02:20 PM
Веслање са кормиларом.
15-10-2023, 05:35 PM
Дражу игра глумац потпуно неприкладан за ту улогу, држање и реченице које изговара право су разочарење, безлично, тужно за гледање колико је промашено приказан лик. У праву сте, ко рече овде да је Глоговац много бољи био. У неколико сцена Дража је усамљен, издвојен од осталих, седи у кући, гледа кроз прозор... Војска у дворишту испод прозора и не личи на војску, стиче се утисак да је реч о групи људи која у доколици седи и пуши, шетају тамо овамо, хармоника свира, доста неозбиљно представљено. О главном негативцу не треба трошити речи, непотребно уведен лик који само продужава наратив о "четничким кабадахијама", који се уз то још и окумио са Дражом, јер га је Дража тим кумством хтео да "примири" и доведе у ред (?!). Даље, у једној сцени, на Галовића пољу разговарају Звонко Вучковић и млади Мирко, ноћ је и чекају се савезнички авиони, и у једном моменту Звонко каже ; " Чича да има сто руку не би могао да запуши све рупе, цури на све стране, сваки комадант води неки свој рат (...) " И још један бизаран детаљ... При крају филма четници доводе домаћину куће Јовићу три нова савезничка пилота на смештај, а он каже отприлике овако "Па зар опет код мене ? Као да у Прањанима нема других кућа осим моје. Није доста што ми је овај један био два месеца у кући." Ето, један од главних ликова, домаћин, не би да прими на смештај три пилота, али му четници мимо његове воље то намећу... Такође, на почетку филма, Дража у разговору са Енглезима прекорева их што су оженили Краља Петра Другог у Лондону, иако о томе знамо сасвим нешто друго... Лаушевић је одличан, иако је пренаглашено приказана брига за сина Илију, сваки час мало мало, па виче за њим, те немој ово, немој оно, кад товари камење опомиње га да не добије "килу", као ће га после оженити ... И стварно, отац који је био како каже на Кајмакчалану и све прошао и Првом рату, сада замера сину Мирку што се "смуца" около, нема га данима код куће, као да је отишао у неку хајдучку дружину а не регуларну војску, исту ону коју је служио и отац (?!)... Закође, сцена у Фођи која је недоречена; Ђорђе (Џорџ) Вујновић долази и износи да операција "Халјард" може бити доведена у питање због понашања према официрима Југословенске Војске, а његов претпостављени наставља да игра шах (?!)...
15-10-2023, 06:11 PM
Цитат: При крају филма четници доводе домаћину куће Јовићу три нова савезничка пилота на смештај, а он каже отприлике овако "Па зар опет код мене ? Као да у Прањанима нема других кућа осим моје. Није доста што ми је овај један био два месеца у кући." Ето, један од главних ликова, домаћин, не би да прими на смештај три пилота, али му четници мимо његове воље то намећу...
Што шаље поруку да ни српски сељаци нису увек баш добровољно примали авијатичаре на чување.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
15-10-2023, 07:11 PM
Једноставно тим филмом Бајић и његови хисторичари су с намером приказали раји дисконтинуитет Солунаца и Равногорца, јер је рађено на основу о "два антифашистичка покрета". Стиче се утисак као да је свака кућа у Србији имала синове, од којих је један у четницима а други у партизанима, а очеви (махом Солунци) су против тога да им синови безвезе гину, на ма којој страни.
Порука је јасна: стоп "поделама"! Дошло је време да данас не смеш ни четник да будеш, јербо ствараш "поделе" у народу.
Порука је јасна: стоп "поделама"! Дошло је време да данас не смеш ни четник да будеш, јербо ствараш "поделе" у народу.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
15-10-2023, 07:37 PM
(15-10-2023, 06:11 PM)Николај Пише:Цитат: При крају филма четници доводе домаћину куће Јовићу три нова савезничка пилота на смештај, а он каже отприлике овако "Па зар опет код мене ? Као да у Прањанима нема других кућа осим моје. Није доста што ми је овај један био два месеца у кући." Ето, један од главних ликова, домаћин, не би да прими на смештај три пилота, али му четници мимо његове воље то намећу...
Што шаље поруку да ни српски сељаци нису увек баш добровољно примали авијатичаре на чување.
Мој је утисак да су аутори то поставили како би показали тешкоће и одрицања које су сељаци имали приликом чувања четника.
Има и сцена кад треба да секу крушку да би је склонили са узлетишта, и четници се жале како је штета, како је добро родила (иако је половина маја...).
Из изјава евакуисаних знамо да су их домаћини добро примали и да су их често селили. Осим тога, авијатичари су имали и новац који су давали, тако нису били на великом терету појединачним домаћинствима. Осим тога, у мају и није било пуно америчких авијатичара (скоро десет пута мање него почетком августа), тако да је то свеукупно један историјски а и ботанички промашај.
15-10-2023, 09:19 PM
Примали су их много рађе,него што ће многи годину или годину и по касније примати "одметнике",кад им ноћу покуцају на врата.
Тада у пролеће '44 равногорски покрет је на врхунцу,и гро домаћина и не слути,а како би и могли,шта ће се десити за рецимо шест месеци,дакле у јесен '44.Радо помажу,труде се,госте колико могу странце.
Многи неће бити тако усрдни кад им неки комшија,рођак,или пријатељ у тзв одметништву,покуца у "глуво доба ноћи",на врата.
Дакле,сигурност у исправну ствар са једне,и страх од реперкусија са друге стране,у размаку од шест-седам месеци,одвешће људе у дијаметрално супротна понашања.
Наравно,не говорим генерално,много људи је људски поступало у оба случаја,већ више о човеку кроз сва времена.Примењиво је то и данас.
Тада у пролеће '44 равногорски покрет је на врхунцу,и гро домаћина и не слути,а како би и могли,шта ће се десити за рецимо шест месеци,дакле у јесен '44.Радо помажу,труде се,госте колико могу странце.
Многи неће бити тако усрдни кад им неки комшија,рођак,или пријатељ у тзв одметништву,покуца у "глуво доба ноћи",на врата.
Дакле,сигурност у исправну ствар са једне,и страх од реперкусија са друге стране,у размаку од шест-седам месеци,одвешће људе у дијаметрално супротна понашања.
Наравно,не говорим генерално,много људи је људски поступало у оба случаја,већ више о човеку кроз сва времена.Примењиво је то и данас.
15-10-2023, 09:23 PM
Откуд Равногорски Покрет '44?
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
15-10-2023, 09:25 PM
16-10-2023, 01:22 AM
Управо се вратио из биоскопа. Искрено нисам изненађен тиме што сам се опет разочарао... Људи попут Радоша Бајића добијају огромне паре за филм и опет оскрнаве целу поенту приче.
Име филма са радњом филма је небо и земља. Од Хероја Халијарда кроз 140 минута филма је било свеукупно 10 минута. Стално потенцирање Илије, најмлађег сина као да је филм о њему, а не о спашавању пилота. Такође бизарна ствар у филму је та да се старешинама свако обраћа на "ти", уместо господине капетане, само "капетане".
Нешто што ми је запало за око, јесте то да је улога Драже промашена скроз, глумац је прво јако крупнији од самог Драже, сам говор такође, као да је дошао са улице, а не да је високи официр.
Док је улога Звонка Вучковића добро пала глумцу, што изгледом, што држањем и ставом.
И за крај наш цењени црвени четник Радош Бајић у улози лудака који у сред састанка са страном делегацијом свира хармонику... Да не спомињем и оно у току битке на крају филма где гине...
Све у свему један резиме. Продукцијски је урађено врхунски, монтажа, звук, видео ефекти. Док сам са друге стране јако разочаран што паре за овакве филмове иду погрешним људима.
Име филма са радњом филма је небо и земља. Од Хероја Халијарда кроз 140 минута филма је било свеукупно 10 минута. Стално потенцирање Илије, најмлађег сина као да је филм о њему, а не о спашавању пилота. Такође бизарна ствар у филму је та да се старешинама свако обраћа на "ти", уместо господине капетане, само "капетане".
Нешто што ми је запало за око, јесте то да је улога Драже промашена скроз, глумац је прво јако крупнији од самог Драже, сам говор такође, као да је дошао са улице, а не да је високи официр.
Док је улога Звонка Вучковића добро пала глумцу, што изгледом, што држањем и ставом.
И за крај наш цењени црвени четник Радош Бајић у улози лудака који у сред састанка са страном делегацијом свира хармонику... Да не спомињем и оно у току битке на крају филма где гине...
Све у свему један резиме. Продукцијски је урађено врхунски, монтажа, звук, видео ефекти. Док сам са друге стране јако разочаран што паре за овакве филмове иду погрешним људима.
![[Слика: image.jpg]](https://i.postimg.cc/Yqp0qQs5/image.jpg)
19-10-2023, 12:31 AM
Гледао сам синоћ овај филм. Главни утисак је:
Српски народ данас далеко је зрелији и свеснији смисла своје историје и културе него његова елита.
А народ коме се то деси, а управо се дешава нама данас, налази се у изузетно опасном историјском тренутку.
Српски народ данас далеко је зрелији и свеснији смисла своје историје и културе него његова елита.
А народ коме се то деси, а управо се дешава нама данас, налази се у изузетно опасном историјском тренутку.
19-10-2023, 02:03 AM
Управо сам био на премијери и Бања Луци, и искрен да будем, нисам одушевљен филмом како сам очекивао.
Да кренем са позитивним утисцима:
Жарко Лаушевић (Коста Јовић), Радован Вујовић (Звонко Вучковић), Никола Ракочевић (Мирко Јовић) па чак и негативац Јово Максић (Миладин Бркић) су одиграли маестрално. Има и споредник ок улога попут Небојше Дугалића, Пиксија Стојковића, али да не набрајам. Улоге страних глумаца такође сасвим ок.
Ефекти, звук, продукција, монтажа, костими јако добри.
Четници пуцају на Њемце, колико знам, први пут на домаћем филму икад (ако изузмемо Опкољене).
То би било све...
Е сад негативни утисци:
Прво, Њемци се појављују нешто мало на почетку филма, неко пушкарање и готово. Више их не видимо...
Лик Драже, као да су неког запуштеног брадатог пијаног просјака нашли на улици, ставили му шајкачу, наочаре и ето га. Ни реплике ме нису одушевиле.
Мисија Халијард је успутна, споредна тема филма, а главна тема је породица Јовић из Прањана која се ту затекла.
Четници неријетко приказани као нека мала хајдучија која тумара туда, ни сама не зна зашто (осим Звонка Вучковића), више официра него обичне војске.
Реплике капетана Раковића (Милан Васић) баналне.
Највећа, а можда и једина неизвијесност филма је хоће ли стрељати Мирка Јовића или не.
Лик Илије апсолутно, апсолутно сувишан за цијелу причу, а толико филма су му посветили. Радош никако да изађе из мода ''Село гори а баба се чешља''.
Што Милослав једном рече, да се серија Равна Гора требала звати Априлски рат (пошто је то радња а Равна Гора се појављује тек у задњој епизоди серије), тако се и овај филм треба звати нпр. Чување савезника, или тако нешто, пошто смо видјели углавном то и једну, прву, британску мајску евакуацију, а мисија колико знам званично почиње тек у августу.
Чини ми се да је филм промашио тему. Да сад ми имамо 10 филмова заснованих на истинитим догађајима са којима се народ кроз њих упознао и саживио, па да човјек каже, ајд сад мало да се бавимо мањим личнијим причама попут живота једне српске породице у вихору неких тако великих дешавања, али ти коначно послије толико година добијеш прилику и огроман буџет да направиш реалан и озбиљан филм налик, лупам, Марш на Дрину, а ти направиш Салаш у Малом Риту.
Ништа ме није везало за причу филма да бих пожелио поново да га погледам, за разлику од неких партизанских филмова, ма колико им прича била измишљена и лажирана
Да кренем са позитивним утисцима:
Жарко Лаушевић (Коста Јовић), Радован Вујовић (Звонко Вучковић), Никола Ракочевић (Мирко Јовић) па чак и негативац Јово Максић (Миладин Бркић) су одиграли маестрално. Има и споредник ок улога попут Небојше Дугалића, Пиксија Стојковића, али да не набрајам. Улоге страних глумаца такође сасвим ок.
Ефекти, звук, продукција, монтажа, костими јако добри.
Четници пуцају на Њемце, колико знам, први пут на домаћем филму икад (ако изузмемо Опкољене).
То би било све...
Е сад негативни утисци:
Прво, Њемци се појављују нешто мало на почетку филма, неко пушкарање и готово. Више их не видимо...
Лик Драже, као да су неког запуштеног брадатог пијаног просјака нашли на улици, ставили му шајкачу, наочаре и ето га. Ни реплике ме нису одушевиле.
Мисија Халијард је успутна, споредна тема филма, а главна тема је породица Јовић из Прањана која се ту затекла.
Четници неријетко приказани као нека мала хајдучија која тумара туда, ни сама не зна зашто (осим Звонка Вучковића), више официра него обичне војске.
Реплике капетана Раковића (Милан Васић) баналне.
Највећа, а можда и једина неизвијесност филма је хоће ли стрељати Мирка Јовића или не.
Лик Илије апсолутно, апсолутно сувишан за цијелу причу, а толико филма су му посветили. Радош никако да изађе из мода ''Село гори а баба се чешља''.
Што Милослав једном рече, да се серија Равна Гора требала звати Априлски рат (пошто је то радња а Равна Гора се појављује тек у задњој епизоди серије), тако се и овај филм треба звати нпр. Чување савезника, или тако нешто, пошто смо видјели углавном то и једну, прву, британску мајску евакуацију, а мисија колико знам званично почиње тек у августу.
Чини ми се да је филм промашио тему. Да сад ми имамо 10 филмова заснованих на истинитим догађајима са којима се народ кроз њих упознао и саживио, па да човјек каже, ајд сад мало да се бавимо мањим личнијим причама попут живота једне српске породице у вихору неких тако великих дешавања, али ти коначно послије толико година добијеш прилику и огроман буџет да направиш реалан и озбиљан филм налик, лупам, Марш на Дрину, а ти направиш Салаш у Малом Риту.
Ништа ме није везало за причу филма да бих пожелио поново да га погледам, за разлику од неких партизанских филмова, ма колико им прича била измишљена и лажирана

19-10-2023, 08:31 AM
Да. Добра улога Вујкета (Звонка Вучковића) не може да закрпи цео филм. Протраћених 5 година труда узалуд. Ништа нису постигли, сем да слуђују и збуњују народ. Јер никакву позитивну моралну поуку не пружа, сем оног комунистичког наратива "немојте да се делимо" и "требамо бити јединствени". Са ким? У чему? Филм је у бити антиратни и античетнички филм.
Д М
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)