14-11-2020, 10:54 PM
Ајде...
(14-11-2020, 06:07 PM)Mitic Пише:Митићу, питао сам Те ово зато што је трагичан однос Сурдуличана према овој књизи. Морам да питам ове из Удружења да ли има нешто ново, али мислим да се нико из Сурдулице није јавио због књиге, иако знају за њен излазак.(14-11-2020, 11:22 AM)Бенито Пише:(13-11-2020, 10:48 PM)Mitic Пише: Одлична књига која представља један споменар на страдање и борбу једног доброг и поштованог доктора који се у редовима своје војске трудио да да свој допринос борби за ослобођење.Да ли Теби ова нова сазнања у вези развоја, успона и пропасти Југословенске војске под командом ђенерала Драже Михаиловића на југу Србије представља изненађење или си већ познавао ту тематику?
То је радио и док је био у логору на Старом сајмишту спасавајући сваки живот кад се указала могућност за изласком на слободу.
Кроз страдање једног човека, када се чита књига, види се и страдање једне породице током рата кроз опис који је дала ћерка аутора књиге, а шлагворт се налази на крају књиге са биографијама официра из породице Стевановић.
Сведочанство о ратном времену или мемоари који представљају темељ у проучавању српског историје током Другог светског рата
Не, стварно нисам познавао ту тематику. Кад човек чита књигу, долази до много драгоцених сазнања.
Конкретно, баш за Живојина Митића. Баш ме занима колико Власотинчани знају о њему, пошто је Митић двапут ослобађао град.
Или рецимо, овај податак који је изнео др Стевановић да је другог дана Васкрса током савезничког бомбардовања погинуло 190 људи у логору Старо Сајмиште. То се налази на страни 61.
Ето, могу да кажем да ова књига представља и темељ у проучавању Југословенске војске током Другог св. рата на простору јужне Србије
(18-11-2020, 01:55 PM)Бенито Пише: Наравно да не мислим на "обичне" грађане, јер је ту ствар мање-више подударна у целом Српству. Можда је нешто другачије код Срба са простора Космета, Црне Горе и Херцеговине, али не значајније.
У горњој критици мислио сам на људе који се баве или фингирају да се баве историјским и идентитеским наслеђем "наше Сурдулице". Очигледно је, изгледа, да постоји "наша Сурдулица" и нека туђа Сурдулица.
Имам утисак да је изашла нека књига о Сурдулици у оквиру Бугарске царевине, да би одма потрчали да прочитају. Углавном, било шта, само да нису четници Драже Михаиловића.