Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дара из Јасеновца

И у Првом светском рату је било тако, Ватикан руку под руку са Аустро-угарском
Одговори

По мени најслабији део је када овој малој убију мајку и брата на њене очи, односно када њихове лешеве после пронађе њен отац. Реакција је некако преслаба, млака, а то су чланови примарне породице.

Није ми јасно зашто су баш Врбана приказали као највећег убицу кад је он можда био и најмањи међу њима. Колико се сећам, осим оног једног масовног гушења деце, које је приказано у филму, није учествовао у клањима, стрељањима итд, као Мајсторовић, Милош, Маричић, Матијевић, Брекало, Чулина, Липовац и остали.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Ако сам ја добро упамтио на почетку филма се види немачка застава испред логора Јасеновац. Тачније застава нацистичке Немачке. Симоблички та застава сугерише да у позадини свега стоји трећи рајх.
А од првог рајха или Светог римског царства немачког народа, преко Хабсбурга и Хитлера, па све до данашњег ЦДУ-а чини ми се да Ватикан и Немачка наступају заједно. Њихова акција је у 20. веку створила модерни хрватски национализам заснован на антисрпству, јер су Православни Срби сметња и немачком "драг нах остену" и ватиканском прозелитизму.
Одговори

(23-02-2021, 05:16 PM)Милослав Самарџић Пише:  Немци 150, у ствари 250, Ватикан много дуже.
Да су Немци овде пресудан фактор, откуд логор Јадовно на Велебиту, онда силне јаме у италијанској зони?
То руши твоју теорију о Немцима.
Ноторно је да је главна била улога католичке цркве, не знам шта ти је.
Овде смо писали о филму "Дара из Јасеновца", а не о историјској улози НДХ.
Дакле, у дотичном филму, приказани су, мање или више, сви елементи који су довели до геноцида у НДХ: усташе, Хрвати, Хрватска, римокатоличка црква у Хрватској, Ватикан итд...
Једино није приказана историјска улога Хитлерове Немачке у стратешкој помоћи НДХ да изврши геноцид над Србима. За градњу система логора Јасеновац, усташка власт у Хрватској добила је апсолутну и безрезервну помоћ Немаца у: стратешком, организационом, финансијском, војном и политичком смислу. Апсолутну помоћ.
Не постоји ниједан начин да су Хрвати могли да осмисле и направе овакав логор, а поготово не да несметано 4 године чине у њему геноцид, да их Немци нису помагали и шаком и капом.
Још једном, највећа мана филма "Дара из Јасеновца" је што је прећутана кључна улога Немаца у овом геноциду.
Одговори

Лубурић са Немцем у Старој Градишки.
[Слика: Maks-Luburi-in-Stara-Gradi-ka.jpg]
Одговори

Колико Ватикан има тенкова?

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

(24-02-2021, 09:06 AM)Vlad Alekš Пише:  Колико Ватикан има тенкова?

Има нешто много јаче од тенкова.
Одговори

(24-02-2021, 11:57 AM)Милослав Самарџић Пише:  

Има нешто много јаче од тенкова.
То је био цитат, Милославе.
Ај потрефи чији!
Одговори

Јел могу ја кад сам већ ту, а мислим да знам? Баја

Џугашвилијев.
Одговори

(23-02-2021, 01:37 PM)Антитоталитаран Пише:  [

Стварно не разумем. Из ког су то онда разлога комунисти преувеличавали број жртава Јасеновца?

Što danas Muslimani preuveličavaju žrtve Srebrenice? Što veći broj kaplje veći novac, donacije, a tek ako nas u budućnosti tuže...
Pretpostavljam i komunisti su to radili zarad veće reparacije, ratne odštete, veći broj žrtava veća odšteta. A bilo aktuelno posle Drugog svetlog rata da li će Švabe da plate štetu. Ne znam stvarno drugi razlog. A mene kad neko pita koliko je ubijenoi Srba ja ću reći uvek do Milion tako sma ucen! Današnje Srbe tuc muc..istoričari tuc muc..ne znam, nema arhive, nezahvalno itd,

Orginal je "Koliko papa ima divizija?"
Vatikan tražio zahteve od Staljina preko Čerčila.
Одговори

Да, Стаљин је питао за дивизије...
Одговори

https://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=422707
Одговори

Прави смисао филмске приче која је у центру пажње
Међутим, над том зградом уместо заставе НДХ са шаховницом, без видљивог разлога вијори се застава немачког Рајха са кукастим крстом. Шта год да је у овом случају мотивисало режију, овакав приказ шаље јасну, али историјски потпуно неутемељену поруку да је врховни ауторитет и арбитар над тужним конвојем српских робова био немачки окупатор… Стога – не, виђено у филму, који само делимично преноси утврђене историјске чињенице, није дело окупатора, као што хрватска промиџба самоодбранбено инсистира, него је у потпуности дело Хрвата и њихове накарадне државе, коју су по несумњиво тачним речима њиховог блаженог верског поглавице „плебисцитарно“ прихватили, усвојили и са њеном се дивљачком праксом трајно поистоветили
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%d0%bf%d1%80%d0%b0...%86%d0%b5/
Одговори

Како је „Дара“ разоткрила наше острашћености

https://www.standard.rs/2021/02/24/kako-...ascenosti/

О Дари из Јасеновца или између егзорцизма и катарзе

https://www.standard.rs/2021/02/21/o-dar...i-katarze/
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним