Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

"Победници", "Ослободиоци", "Поделе", "Покрет отпора", "Братоубилачки рат", "Помирење

Седмог маја, на ширем подручју Равне Горе појавили су се плакати, потернице за нашим колегом др Немањом Девићем - са упозорењем „Чувајте се!“ и додатком: „Удба иза ћошка“. Овим плакатом јавност је упозорена на његово наводно „удбашко“ порекло, да је „ударна песница црвеног национализма“, „штићеник потпредседника СПС-а“ и „главни историчар“ државног „комунистичког“ Института за савремену историју.

Др Девић није део ни једне политичке партије, није кандидат у кампањи за некакве изборе, па чак није ни противник оних који се у мају окупљају на Равној Гори. Ипак, невидљива рука се потрудила да састави текст на бази сличних текстова које је писао о Девићу један публициста из Крагујевца, да одштампа плакат и онда то окачи по дрвећу широм устаничког средишта из 1941 - Равне Горе.

Нешто овако се никад није догодило неком од наших колега. За неке од нас било је свакаквих коментара у појединим медијима или на друштвеним мрежама у Србији и на ширем бившем југословенском простору. Махом су нас и наш Институт називали ревизионистима и четницима. Сада смо постали и комунисти. Државни смо увек били.

Овако амбициозне потернице за неког од нас до сада није било. И једни и други, који су нам олако изрицали оптужбе су најмање читали студије и радове наших сарадника. Па тако и др Девића. Углавном на бази личног доживљаја, симпатија или антипатија изрицали су осуде. Истичемо овај непријатни догађај као илустрацију са каквим се проблемима суочавамо у истраживању и презентацији нових истраживања о контроверзним личностима и догађајима из најновије српске прошлости. И питамо се: шта је требало да се деси др Девићу да се протеклих дана појавио на Равној Гори, као и ранијих година, од оних који би прочитали ову потерницу?

Извор: Институт за савремену историју

https://www.facebook.com/photo/?fbid=101...8395749627

Овде спомињу и гдина Милослава, малтене као да је он писао овај плакат о Девићу.

Фотографија тог плаката се налази на линку.
Одговори

И то баш када се увелико завршава филм о Дражи Михаиловићу.
Одговори

Ала драме.
А ствар је проста- Немања Девић хоће и јаре и паре.
Хоће и привилегије које доноси удбашка прича о издаји Калабића.
И да га прихвате они што на Равној Гори о Калабићу певају: "Комуњаре лажу, лажу, ниси издао Чика Дражу".
Одговори

Требало би окачити фотографије свих историчара и "публициста" који су писали и причали о Дражи, уз пригодни текст.
Па, кад "пијани" четници крену нешто да прикољу имају избор.  Читај
Не би зачудило да је неки пријатељ дотичне "ненадлежне предметне институције" направио овај плакат и окачио по Равној Гори како би подигао углед лицу са потернице. Је... интелектуалца кога нико није прогонио. А колико читам објаве дотичног, тешко да је у 19 и 20-ом веку било оволико прогоњеног српског интелектуалца, какав је изгледа случај са њим.
Одговори

(11-05-2025, 02:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ала драме.
А ствар је проста- Немања Девић хоће и јаре и паре.
Хоће и привилегије које доноси удбашка прича о издаји Калабића.
И да га прихвате они што на Равној Гори о Калабићу певају: "Комуњаре лажу, лажу, ниси издао Чика Дражу".

То је суштина, слажем се.
А истовремено, могуће да је тачно и ово што Бенито пише, да су ово сами организовали, јер им је потребна промоција доктора Девића. А где ћеш бољу промоцију од напада на јадног доброг научника од стране пијаних и затуцаних примитиваца који не разумеју ''науку''...

Прелетех на брзину преко овог случаја, видим да су доктор и колеге му добро изучили ''Вучић-Брнабић'' стил. Прављење од себе жртве, а бежање од суштине.
Преко 95% коментара се бави заштитом доктора (не знам од кога), а нико да се бави суштином и да га упита - ''Да ли је тачно да је Калабић издао Дражу и да се у разрешењу овог питања служиш само документима Удбе?''

Чак је ту и Раде Ристановић, још један историчар са института, кога је Самарџић више пута јавно хвалио.
Одговори

(11-05-2025, 03:18 PM)Горски штаб 52 Пише:  Чак је ту и Раде Ристановић, још један историчар са института, кога је Самарџић више пута јавно хвалио.

Наравно, гдин Милослав је јавно похвалио и Ристановића и Живковића са Института за савремену историју.

Могуће да је ово са плакатом намерна провокација да се дезавуише гдин Милослав или филм "Ђенерал".
Одговори

А Немања Девић пише да је инспиратор гдин Милослав.

Цитат:

"Жив или мртав", или како сам 80 година од завршетка Другог светског рата стављен под слово "З"

Кад сам у мају прошле године прихватио да говорим на скупу на Равној гори, очекивао сам понеку љутиту реакцију на поруке које сам саопштио са бине: ово више не сме да буде место вашара и шатри, не сме да буде место параде црних униформи. Или ће ово постати светилиште, у којем ћемо да се причешћујемо и молимо за душе палих ратника, где ће се парови венчавати и крстити децу - или ће постати најобичније вашариште по мери пар стотина пијанаца који ће једном или двапут у години доћи да шенлуче. Мој оптимизам се, као и много пута пре, показао као неутемељен. А као казну за претходно изречено, као и за начин на који се, без мржње и пристрасности, трудим да бавим историјом Равногорског покрета, добио сам ових дана отворени позив на линч.

Хиљаде плаката са мојим ликом и поруком налик на комунистичку "Петоколонаш вреба" из 1941, сада су излепљени широм Равне горе. На улазу у порту, дуж пута, по дрвећу. Ако се појавим, да ме неко од дежурних пијанаца препозна, па да ми у најмању руку удари 25 по голом... Ово више није ствар неслагања, полемике или идеологије, ово је цртање мете на челу. И рекао бих, озбиљна болест оних који су починили дело.

Плакат, као што се види, подсећа на уцењене главе са дивљег Запада. Па ако не успеју на Равној гори, да ме бар нека честита црна тројка пронађе у Београду.

Уплашио се нисам, ни најмање. Али да ми је жао, и да сам кад сам сазнао за то био много тужан, јер на Равној гори никад овако није био излепљен ни Броз ни Павелић, а испаде већи душманин од њих некакав Девић, то јесте. И што се мене тиче, препуштам им терен, ја на моју тужну планину више ићи нећу.

Ово није дело једног човека, већ групе активиста садашњег Равногорског покрета, Булајићевих четника који као да су изашли из "Битке на Неретви". А главни инспиратор, и иначе креатор свих објављених клевета о мени је Милослав Самарџић, бизнисмен из Крагујевца, који писање моје и колега ми схвата као конкуренцију на тржишту. Па не бира начина да нас дисквалификује. Дословно су његове реченице из једног текста исписане и на овом плакату.

Сад ће се овим проблемом бавити надлежни органи. А ја вам стављам свима на увид своју потерницу, додуше без обећане новчане награде, уз осећај који је ипак доминантан у мени на крају ове вечери. Њему ме научио покојни митрополит Амфилохије: "Сваки камен теби је један Христу мање". Па и ако тако буде, добро је. Христос воскресе.

https://www.facebook.com/photo?fbid=1023...9144714739

Можда се нисмо разумели до краја. Писао сам можда предуг текст. Дакле, не ради се о било којој полемици и неслагању, већ о покушају дехуманизације и угрожавању сигурности које је кривично дело. Инспирисани писањем Милослава Самарџића (тезе са плаката дословно су преписане из његовог текста "С вером у Удбу"), поједини припадници тзв Равногорског покрета излепили су пре три дана на хиљаде плаката са мојим ликом уочи одржавања јавног скупа, отворено позивајући на линч. Ово људи више није за шалу!
Ово је свакако један од најтежих момената у мом досадашњем професионалном раду. Нисам застрашен, али сам потпуно згранут. У исто време, ја не могу да опишем захвалност свима који ми ових дана шаљу речи подршке. Волео бих да сам и ја вама бар делом тако веран и пажљив пријатељ, а знам да то често нисам. И наравно, хвала мојим колегама и мојој другој кући Институту за савремену историју. Без обзира на вредности које лично негујемо, једна нам је заједничка и посебно важна: одбрана критичке мисли и интегритета историјске науке.

https://www.facebook.com/nemanja.devic.7
Одговори

Колико сам могао запазити туна на том плакату ја не видим никакву претњу, линч или слово "З". Попут Овај прави жртву од себе а притом још прети ни сам не зна коме. Класичан удбашки дух. Али слажем се потпуно са тим текстом ко год да га је саставио. Биће да су га они из бројних Равногорских Покрета и четника, као и бројни народ на Равној Гори тачно провалили. И то с правом. Јер неће нико да слуша говор некога ко је објавио срамну огромну књигу о Калабићу и који јавно говори да је Калабић издао Чичу, и много што шта из кухиње УДБ-е. А притом некакав историчар...

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(11-05-2025, 03:22 PM)Митић Пише:  Могуће да је ово са плакатом намерна провокација да се дезавуише гдин Милослав или филм "Ђенерал".

Може бити и то Митке. Биће да је завист или сујета у питању. Нико му не брани да се и он опроба у улози режисера, редитеља, сценаристе и сл. Па нека сними играни филм. Државни је повјесничар, па ће му држава економски изаћи у сусрет. Али, мислим да он за то нема когнитивних капацитета.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(11-05-2025, 03:26 PM)Митић Пише:  А Немања Девић пише да је инспиратор гдин Милослав.

Цитат:

"Жив или мртав", или како сам 80 година од завршетка Другог светског рата стављен под слово "З"

Кад сам у мају прошле године прихватио да говорим на скупу на Равној гори, очекивао сам понеку љутиту реакцију на поруке које сам саопштио са бине: ово више не сме да буде место вашара и шатри, не сме да буде место параде црних униформи. Или ће ово постати светилиште, у којем ћемо да се причешћујемо и молимо за душе палих ратника, где ће се парови венчавати и крстити децу - или ће постати најобичније вашариште по мери пар стотина пијанаца који ће једном или двапут у години доћи да шенлуче. Мој оптимизам се, као и много пута пре, показао као неутемељен. А као казну за претходно изречено, као и за начин на који се, без мржње и пристрасности, трудим да бавим историјом Равногорског покрета, добио сам ових дана отворени позив на линч.

Хиљаде плаката са мојим ликом и поруком налик на комунистичку "Петоколонаш вреба" из 1941, сада су излепљени широм Равне горе. На улазу у порту, дуж пута, по дрвећу. Ако се појавим, да ме неко од дежурних пијанаца препозна, па да ми у најмању руку удари 25 по голом... Ово више није ствар неслагања, полемике или идеологије, ово је цртање мете на челу. И рекао бих, озбиљна болест оних који су починили дело.

Плакат, као што се види, подсећа на уцењене главе са дивљег Запада. Па ако не успеју на Равној гори, да ме бар нека честита црна тројка пронађе у Београду.

Уплашио се нисам, ни најмање. Али да ми је жао, и да сам кад сам сазнао за то био много тужан, јер на Равној гори никад овако није био излепљен ни Броз ни Павелић, а испаде већи душманин од њих некакав Девић, то јесте. И што се мене тиче, препуштам им терен, ја на моју тужну планину више ићи нећу.

Ово није дело једног човека, већ групе активиста садашњег Равногорског покрета, Булајићевих четника који као да су изашли из "Битке на Неретви". А главни инспиратор, и иначе креатор свих објављених клевета о мени је Милослав Самарџић, бизнисмен из Крагујевца, који писање моје и колега ми схвата као конкуренцију на тржишту. Па не бира начина да нас дисквалификује. Дословно су његове реченице из једног текста исписане и на овом плакату.

Сад ће се овим проблемом бавити надлежни органи. А ја вам стављам свима на увид своју потерницу, додуше без обећане новчане награде, уз осећај који је ипак доминантан у мени на крају ове вечери. Њему ме научио покојни митрополит Амфилохије: "Сваки камен теби је један Христу мање". Па и ако тако буде, добро је. Христос воскресе.

https://www.facebook.com/photo?fbid=1023...9144714739

Можда се нисмо разумели до краја. Писао сам можда предуг текст. Дакле, не ради се о било којој полемици и неслагању, већ о покушају дехуманизације и угрожавању сигурности које је кривично дело. Инспирисани писањем Милослава Самарџића (тезе са плаката дословно су преписане из његовог текста "С вером у Удбу"), поједини припадници тзв Равногорског покрета излепили су пре три дана на хиљаде плаката са мојим ликом уочи одржавања јавног скупа, отворено позивајући на линч. Ово људи више није за шалу!
Ово је свакако један од најтежих момената у мом досадашњем професионалном раду. Нисам застрашен, али сам потпуно згранут. У исто време, ја не могу да опишем захвалност свима који ми ових дана шаљу речи подршке. Волео бих да сам и ја вама бар делом тако веран и пажљив пријатељ, а знам да то често нисам. И наравно, хвала мојим колегама и мојој другој кући Институту за савремену историју. Без обзира на вредности које лично негујемо, једна нам је заједничка и посебно важна: одбрана критичке мисли и интегритета историјске науке.

https://www.facebook.com/nemanja.devic.7

Тако је, то је главно питање, борба за интегритет историјске науке:
https://www.pogledi.rs/nova-knjiga-o-kal...28167.html
Је ли ико видео макар покушај Девића да демантује ово у вези Бобе Станишић, у вези представљања докумената Удбе као примарних докумената, итд?
Ове патетике не мањка, али нисам видео да ли се огласио о овоме?
Одговори

Шта очекивати од државних, црвених историчара.
Њих заправо треба још више раскринкавати, па чак и са овим плакатом.
Зашто да не, зар на плакату није речено нешто што није истина?
Одговори

Код Марића на Ћирилици, па да се виде обе стране.
Одговори

[Слика: IMG-71bf3b067891841084201cf629387750-V.jpg]

[Слика: IMG-79dff51d1111b280e2a1631e161b4476-V.jpg]

[Слика: IMG-b678464f40800cece4f2d435bce914ed-V.jpg]

[Слика: IMG-df693bb16416f434e02226e4ef6ba264-V.jpg]

Д М
Одговори

Ал су се наређали црвени...
А где је одговор овом Ковачевићу? Слутим да је блокиран. Сирома'
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним