Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

"Победници", "Ослободиоци", "Поделе", "Покрет отпора", "Братоубилачки рат", "Помирење

Немања Девић каже да је гдин Милослав покренуо његов прогон и каже да гдин Милослав још није процесуиран. Ово испада као најава процеса

Ево целе објаве:

"Изашло је треће, измењено и допуњено издање Калабића. Књиге због које ме гоне и због које је недавно цела једна српска планина излепљена мојом потерницом. Да сам као бизнисмен из Крагујевца који је покренуо мој прогон (а који још није процесуиран), ја бих сад то све користио као маркетинг за књигу, и онда би, верујем, плануло и треће издање. Али ја не могу тако, па морам да кажем да у овој књизи нема ничег шокантног, спектакуларног, ексклузивног. Ово је обична научна, чак на моменте и сувопарна књига. Не препоручујем је онима који не умеју да читају, пишу и мисле. Ево шта сам написао у прологу уз треће издање.

"Иако прво, друго и треће издање ове књиге носе на себи и ознаке три године када су објављене, истина је да се последње издање предаје у штампу свега нешто више од једне године пошто је објављено прво издање. Прво је угледало светлост дана у децембру 2023, а треће ћемо по свему судећи моћи да читамо већ у априлу 2025. године. То није уобичајена појава у српској историографији, а аутори су зато једнако благодарни и издавачу – на разумевању и вољи да подржи један овакав пројекат, и сарадницима – који се јављају са новим сазнањима и допунама, и посебно читаоцима што показују велико интересовање за нашу књигу. Тиме се показало да бојазни изнесене у предговору првог издања „Калабића“ нису сасвим оправдане. Упркос различитим кампањама са друштвених мрежа, међу читалачком публиком у Србији постоји здрав однос према критичкој историографији и жеља да се прошлост сагледа трезвено. „Sine ira et studio“, како би рекло древно начело, или „ни по бабу ни по стричевима“ како би можда гласила најближа српска верзија тог истог мотива. У међувремену, ова књига и њени аутори награђени су и ласкавом наградом „Небојша Крстић“, која је била додатни подстицај за наставак истраживања. И других тема, али и биографије Николе Калабића, која је с једне стране толико богата, а с друге толико испуњена контроверзама, да се чини да би свако наредно издање могло да се, као и ово, назове измењеним и допуњеним.

У овом издању трудили смо се да, уз одређене исправке које не нарушавају првобитну композицију књиге, поједине целине услед појаве нових извора и знатно проширимо. Понеки нови детаљ може се пронаћи у већини поглавља, али најзначајније допуне тичу се детаља око заробљавања и смрти Милана Калабића, споразума Николе Калабића са Немцима из 1943, повлачења Горске краљеве гарде кроз Босну 1945, случаја телеграфисте Богдана Краставчевића и његове улоге у операцији заробљавања ђенерала Михаиловића, слике о Калабићу у српској емиграцији, судбине Калабићевих егзекутора после 1946. године. Што се тиче илустрација, у овом издању донели смо и један број нових, јавности непознатих фотографија и докумената из историје Горске краљеве гарде. Придодато је и десетак нових наслова и неколико архивских извора у постојећи списак коришћених извора и литературе. И све то у жељи да прича која је пред нама, а која се грана у много рукаваца, буде што тачнија и утемељенија у примарним изворима.

Као историчари, остајемо привржени идеји исказаној и у првом издању ове књиге: да је важно да се нове генерације историчара које се професионално баве изучавањем Другог светског рата супротставе наметнутим наративима („антифашизам“ versus „ревизионизам“), а уз то и да обезбеде континуитет критичке свести и дијалога у јавном простору. Поготово онда када су у питању теме које се одражавају и на питање националног идентитета. За нас, историја Равноготског покрета и судбина ђенерала Драгољуба Михаиловића то свакако јесу.""

https://www.facebook.com/photo?fbid=1023...9144714739
Одговори

Одговорио сам на свом ФБ и на групи Погледи, а ево и овде:

ОВО НАУЧНИК?
Немања Девић наставља своје политичке монологе (изгледа да је превише говорио у предизборним кампањама), а представља се као научник, док за мене поново каже да сам бизнисмен (раније сам био публициста, економиста, маркетинг стручњак, хобиста, итд), иако зна да сам објавио 45 историографских књига, на четири језика, у тиражу од пола милиона примерака.
Али, није научник неко ко је докторирао по титоистичком систему и ко се не држи научног кодекса.
Кодекс гласи: Ко прећути нешто што је знао, или морао да зна, није научник, већ пропагандиста.
Још гору ствар урадио је Девић у књизи о Калабићу. Написао је да у немачким документима са ознаком: Историјски архив Београда, Фонд БДС, М-2128, пише да је вереница Милана Калабића, Боба Станишић, радила за Немце, па за комунисте, а помало и за четнике.
Међутим, у документима са том ознаком пише супротно: била је само равногорка, и то опасна, Гестапо је није сломио. Иначе, ни у каквим немачким документима не пише супротно.
Овде доносим:
- Прву стану данашње објаве са Девићевог ФБ.
- Страницу из његове књиге о Калабићу, где се клевеће Боба Станишић.
- Три странице из немачког досијеа са наведеном ознаком.
- Слику лажног Калабића. То је потпоручник Озне Делић из села Шљивовица на Златибору. Девић тврди да је реч о правом Калабићу. Овлашћени судски вештак доказао је да ово није Калабић, а његов налаз објавио сам у књизи ''Истина о Калабићу''.
- Слику правог Калабића.
У линку, који се налази у првом коментару, поставићу још једном анализу Девићеве књиге. Ту је презентован низ фалсификата и манипулација. Девић користи политички говор очигледно зато што ништа од овога не може да демантује.

https://www.pogledi.rs/nova-knjiga-o-kal...28167.html

[Слика: 00-Sa-FB.jpg]

[Слика: 000-Crveni-o-Bobi-Stanisic.jpg]

[Слика: 005-1707680568320.jpg]

[Слика: 006-1707689581847.jpg]

[Слика: 007-1707680592747.jpg]

[Слика: 00022-Lazni-Kalabic-secena.jpg]

[Слика: 00026-Kalabic.jpg]
Одговори

Баја

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Издајници, осветници и владика Јоаникије
https://rt.rs/opinion/nemanja-devic/1432...joanikije/

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Д М
Одговори

Митрополит Методије: Од краја Другог свјетског рата царује титоистичко-усташка коалиција која прави геноцид над српским народом

Посебно смо се данас сјетили оних, које сте чули због којих смо се овдје између осталог, окупили оних великих и највећих витезова и хероја II свјетског рата који, иако су били у једном тренутку од свих остављени, истрајали су на том крстоносном и крстоваскрсном путу Христовом до краја чиста образа и свијетла лика, и генерала Драгољуба, и Павла команданта, и Ивана Ружића, и Николу и свих бораца, ратника и војника који су чиста образа бранили највећу светињу своју душу, своју вјеру и своју породицу и народ од оне пошасти мрачне која се надвила и даље је надвијена, стоји над нашим главама
Цели чланак:
https://www.pogledi.rs/mitropolit-metodi...28985.html
Одговори

(10-06-2025, 05:47 PM)Милослав Самарџић Пише:  Митрополит Методије: Од краја Другог свјетског рата царује титоистичко-усташка коалиција која прави геноцид над српским народом

Посебно смо се данас сјетили оних, које сте чули због којих смо се овдје између осталог, окупили оних великих и највећих витезова и хероја II свјетског рата који, иако су били у једном тренутку од свих остављени, истрајали су на том крстоносном и крстоваскрсном путу Христовом до краја чиста образа и свијетла лика, и генерала Драгољуба, и Павла команданта, и Ивана Ружића, и Николу и свих бораца, ратника и војника који су чиста образа бранили највећу светињу своју душу, своју вјеру и своју породицу и народ од оне пошасти мрачне која се надвила и даље је надвијена, стоји над нашим главама
Цели чланак:
https://www.pogledi.rs/mitropolit-metodi...28985.html

Питао сам Те нешто у вези управо овога, горе на теми где Ти се постављају питања, па одговори ово или оно, како Ти је воља.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним