Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

"Победници", "Ослободиоци", "Поделе", "Покрет отпора", "Братоубилачки рат", "Помирење

Ништа Ти ово не значи овако набацано, па још извлачење закључака из оваквих депеша. То је исто радио Коста Николић, па се потпуно погубио у амбицији да сагледа рата на тако великој и разноликој територији. А у ствари, само је подилазио владајућој идеолошкој мантри.
Сваку од ових депеша официра треба посебно обрадити и укрстити са другим сведочењима и документима. Ево, на пример, Књига радио депеша ЈВУО из 1942. године, која је објављена прошле године, открила је да су неки официри повремено и за одређене догађаје лагали ВК, из личних или каријерних разлога.
Што се тиче неког од одлазака за Босну или у сусрет комунистима на Копаонику или другим локацијама, убедљиво је већ доказано и колико је четника ишло и да их је увек било више него што је било оружја и муниције.
Другим речима, упорна жеља ИСИ-са да докаже Србима да су данашњи Срби, Ауди-Волксваген вредности, дизања кредита за летовање у Грчкој и "привременог рада у Немачкој", одувек били такви, уродило је плодом. Али, проблем је и даље у томе што то није тачно.
Одговори

”Братоубилачки рат” – бољшевичка парола у Србији данас
Како и зашто овај елемент психолошког рата против Руса, коришћен 1917-те, и после више од 100 година опстаје међу историчарима у Србији?
ПИШЕ: Милутин ВЕЛИСАВЉЕВИЋ
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/bratoubilacki-rat...27278.html
Одговори

(24-07-2022, 12:54 PM)Monarhist Пише:  
(24-07-2022, 12:20 PM)РежисерСтари Пише:  
(24-07-2022, 12:08 PM)Бенито Пише:  ЈВ је војска и држала се закона, колико год је то могуће у ратним условима. Зна се ко се упетљава у државне послове и на који начин.
Пометњу су уносили комунисти, где год су  појавили, вршећи масовне мобилизације. 
То што је народ седео код куће и гледао своја посла је и требало и било захваљујући управо четницима, који нису дозвољавали да се непозвани уплићу у послове који их се не тичу. То тако и треба да буде. Али то не значи да нису били опредељени. Управо због тога става, већина народа је била уз четнике. А поготово онај део народа где су претходно прошли комунистички бандити и серијске убице, па је тај народ и својим очима видео о коме се ради.
Поготово не треба наседати на приче оних или њихових потомака који су провели 50 година под комунистима, па сад причају "ми нисмо били ни за кога". А после се испостави да су били добровољни домаћини ЈВ за време рата, а јатаци после рата. Тога сам се нагледао толико.

Опредељени на речима а на делу;
 Куда идемо?За чије здравље да гинемо?кад је Босна пуна комуниста и кад сви имају аутоматско  оружје.Ми им нећемо бити ни за ручак.Ја ћу први вратити своју штабну чету,и нећу примити борбу.Није важна ни држава ни краљ ако ја погинем.
 АВИИ,ЧА,24-3-14

Од богаташких синова нико не ради за шумце.Код њих станују и у госте долазе они из Гестапоа,и они из разних начелства и они лепо са свима све поткупљују и трговине иду.Ни један не помишља да де бави илегалним послом.
М.Милуновић-од немила до недрага стр.112

Оваквих примера милион.Да не помињем неке још црње.
Значи просто већина није хтела прстом да мрдне.То је јасно,то је немогуће побити.Исто је и данас.

У Босни и западним српским крајевима је све што је могло да носи пушку било у војци, било ЈВ било партизанима.

Ма откуд ти то.  Blush
Бежали су доста под Недићеве скуте. Рачићеви су једном тукли бегунце, што им је Дража забранио (''и они су Срби као ми''). Та бекства су отежавала упућивање људства са десне обале Дрине.
Свугде је важила парола из доба кнеза Михаила: ''Господару, није лакоу рат ићи''.
Ипак већина се добро држала и све од Дрине до Врбаса доминирали су четници.
Одговори

(24-07-2022, 01:21 PM)РежисерСтари Пише:  
(24-07-2022, 12:53 PM)Бенито Пише:  Пример 1- отишли су после пар дана.
Пример 2- написао сам да су боље стојећи често ишли код Недића, или чак још више у колаборацију, тако да ово само потврђује.
Не знам како Ти није јасно да Дража ни по закону, ни по логици гериле није укључивао масе народа у неке велике војне акције, јер би тиме само трошио његову материјалну базу која је била неопходно да се очува зарад статуса гериле коју је водио.
Управо ове депеше о расположењу народа, где се официри жале на народ који је неактиван преовлађују међу депешама, али Ти овде не наводиш одговоре ВК или Чиче лично, где они упозоравају официре да не траже оправдања за своје неделовање и нерад.
Већина народа је била опредељена за четнике, али "страх човеку каља образ често". Људи су се плашили највише због деце, али и због тешко стечене имовине, а неки су и рођени као страшљивци. То је све нормално.
Али, то ни случајно није било као данас. Данас, односно претходних близу пола века, српски народ је васпитаван у недићевској идеологији, и он је то потпуно усвојио. Зато Србин више воли швапски Ауди- Волксваген него брата рођеног.

1.Ово је почетак масовног дезертерства у Јвуо,који има размере епидемије у 1944,а исте године у јесен кулминира.Значи,опет иста песма,кад се укључе масе у покрет,масе издају,преокрену ћурак,нису спремне на терет рата,на жртву,мењају страну..Просто,село је тако резоновало посебно од 1943.а град од самог старта.    
 Ко ми изађе из чаршије на моју територију ако га ухватим,биће убијен.Са чаршијом се не може радити.Кад су моји људи похватани и одведени у Краљево,цела шаршија се весели.
авии ча.24-3-12
Ево ово није ни елитни Београд,већ реалан пресек стања у провинцији 1943.и 1944.Већина није хтела ни једне ни друге ни треће,већ је гледала само како да глава остане на рамену.
Још је горе,што Чича наређује другачије,али нижи подређени нису у стању да споведу његове одлуке чак ни силом.НАРОД НЕЋЕ У БОРБУ!!
 Мештани су моје изгинуле војнике,скидали до голе коѕе,и такве остављали....
Авии,ча.7-4-34
Стање код народа не ваља,народ НЕ СЛУША НИЧИЈА НАРЕЂЕЊА!!
Раковић.

Просто,тако је било.

Није било тако. Не доказујеш ништа са тако мало депеша. Треба да прочиташ све сачуване, 70.000 депеша. Неки смо то прочитали, а неки нисте. Баја
Одговори

(24-07-2022, 02:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(24-07-2022, 12:54 PM)Monarhist Пише:  
(24-07-2022, 12:20 PM)РежисерСтари Пише:  
(24-07-2022, 12:08 PM)Бенито Пише:  ЈВ је војска и држала се закона, колико год је то могуће у ратним условима. Зна се ко се упетљава у државне послове и на који начин.
Пометњу су уносили комунисти, где год су  појавили, вршећи масовне мобилизације. 
То што је народ седео код куће и гледао своја посла је и требало и било захваљујући управо четницима, који нису дозвољавали да се непозвани уплићу у послове који их се не тичу. То тако и треба да буде. Али то не значи да нису били опредељени. Управо због тога става, већина народа је била уз четнике. А поготово онај део народа где су претходно прошли комунистички бандити и серијске убице, па је тај народ и својим очима видео о коме се ради.
Поготово не треба наседати на приче оних или њихових потомака који су провели 50 година под комунистима, па сад причају "ми нисмо били ни за кога". А после се испостави да су били добровољни домаћини ЈВ за време рата, а јатаци после рата. Тога сам се нагледао толико.

Опредељени на речима а на делу;
 Куда идемо?За чије здравље да гинемо?кад је Босна пуна комуниста и кад сви имају аутоматско  оружје.Ми им нећемо бити ни за ручак.Ја ћу први вратити своју штабну чету,и нећу примити борбу.Није важна ни држава ни краљ ако ја погинем.
 АВИИ,ЧА,24-3-14

Од богаташких синова нико не ради за шумце.Код њих станују и у госте долазе они из Гестапоа,и они из разних начелства и они лепо са свима све поткупљују и трговине иду.Ни један не помишља да де бави илегалним послом.
М.Милуновић-од немила до недрага стр.112

Оваквих примера милион.Да не помињем неке још црње.
Значи просто већина није хтела прстом да мрдне.То је јасно,то је немогуће побити.Исто је и данас.

У Босни и западним српским крајевима је све што је могло да носи пушку било у војци, било ЈВ било партизанима.

Ма откуд ти то.  Blush
Бежали су доста под Недићеве скуте. Рачићеви су једном тукли бегунце, што им је Дража забранио (''и они су Срби као ми''). Та бекства су отежавала упућивање људства са десне обале Дрине.
Свугде је важила парола из доба кнеза Михаила: ''Господару, није лакоу рат ићи''.
Ипак већина се добро држала и све од Дрине до Врбаса доминирали су четници.
Бежао је углавном народ из Подриња и источне Босне, тј. било је потребно само да пређу Дрину. Из осталих крајева ретко ко.
Ево на пример северна Босна, од Семберије до Мањаче не знам никог војно способног да је успио дочепати се Недићеве Србије, а то је просторија од 200 километара.
То ни физички није било могуће, јер да би дошли до Дрине морају се прећи хрватска села, муслиманска села, немачке посаде итд. 
А оно што јесте био случај, то је да је Посавина примала избеглице у више наврата током рата, помагала Озрен током Тојфела, касније примила ВК, Србијанце, Црногорце, па опет народ из Подриња итд. 
Треба упоредити бројно стање једници у Босни и осталим крајевима земље. Већ сам писао да је само 5. посавска бригада Требавског корпуса имала више војника него читави корпуси у источној Србији.
Заборављате да су два највећа корпуса ЈВ управо били Мајевички и Романијски, оба из Босне, далеко већи од многих јединица у остатку земље. Да не спомињем Босанско-крајишки и Требавски.
Одговори

Да, да, у праву си.
Одговори

Иначе, да не буде недоречено, најснажнија подршка српског народа, после ЈВ, је била према недићевским снагама. Та подршка се понекад мешала са подршком ЈВ, јер су четници потпуно "избушили" недићевску службу, па људи то бркају, али то није ни битно...
Оно што је битно је да је подршка према комунистима била изразито најмања, изразито... А та страна у рату је на крају победила. И то је специфичност грађанског рата за који је требало наћи неко оправдање, осим оног кључног.
А кључно је била договор великих сила и директно мешање у долазак на власт комуниста у Југославији. 
Е, то је требало сакрити, па су измишљени читави системи лажи о догађајима у Другом светском рату на тлу Краљевине Југославије.
Одговори

(24-07-2022, 10:38 AM)Бенито Пише:  
(24-07-2022, 08:23 AM)Chicot Пише:  Šta je vaš odgovor za hiljade Srba u vojnim formacijama Nedića i Ljotića? I to su sve monstrumi i izrodi, i svi su prišli tamo dobrovoljno i sa svešću da ubijaju svoje komšije zbog predratnog političkog uticaja ne znam koga, kao što objašnjavate za Kozarčane i Kordunaše?
A hiljade Srba koji su milom ili silom prišli partizanima 1941 pa 1944 kad su se ovi vratili u Južnu Srbiju?

Jesu li i oni bili skloni padu kao najzapadniji Srbi?

Ne znam da li primećujete koliko se vaš narativ dodiruje sa komunističkim, Mi i oni, mi smo lepi, dobri, pošteni, a oni izrodi svi do jednog?

Pri čemu pričamo o običnim ljudima zahvaćenim užasom rata, koji su samo želeli nekako da prežive?

1.Шико, то што пишеш је професионална теза проф др Веселина Ђуретића, којој је посветио читаву своју каријеру. По мом скромном мишљењу, она је изникла из конформизма са једне, и потребе да се српски народ уједини пред ратове у време распада Југославије. И један и други разлог су катастрофални сами по себи.

2 Видиш, рецимо, у западним крајевима Срби који су били блиски радикалима су били национално и државнички самосвеснији од оних који су били блиски СДС, па су склизнули правац у четнике што им је и главу спасило. За разлику од њих, они који су били уз разне струје радикала у Србији, а настале после смрти Николе Пашића, одавно су ушли у декаденцију... Не сви наравно, него пишем генерално. Многи од тих радикала били су богати, или су бар били боље стојећи, па су из чистог конформизма пришли Недићу и његовом режиму. О Љотићу не треба трошити речи, ту је све јасно.

3.Што се тиче Јужне Србије, одакле Ти информација да су тамо Срби прилазили партизанима. Не постоји крај Краљевине Југославије где су Срби мање прилазили комунистима. Осим наравно чланова КПЈ, у партизане су ишли бугараши и Бугари. Само једна четничка формација 1942. године имала је више припадника него сви партизани заједно у Јужној Србији. Динчић може више о томе.
Видим ја да Тебе много тога ту буни. Не треба да мешаш тактику комуниста да где год наиђу све живо мобилишу, са добровољним одласком у партизане. 

4. Када сам написао "паду су били склони" за Србе ближе Загребу, то је чињеница. Једноставно тако се историја наместила. Дуга је то прича, али треба то отворено рећи, а не причати бајке народу. Ако нешто није тачно што сам навео, повући ћу.

5.Према томе, Срби су вековима били раздвојени у различитим државама које су окупирали њихов животни простор.Камен историје, ратови, прогони и различити религијско -државни системи млели су Србе на различите начине и они су стекли бројне навике својих суседа, прихватили разне културне баштине као своје, а самим тим се више удаљавале од својих сународника који су се рађали и умирали у другачијем окружењу. 
Срби су Други светски рат, дочекали после ТЕК 23 године од како су живели уједињени у једној држави. Не треба да напомињем колико је то било кратко време у односу на векове робовања. Зато треба све те разлике сагледати и бити упознат са понашањем народа приликом окупације, а не забадати главу у песак.

6. И, на крају, историчар никога не осуђује, нити пресуђује. Његов задатак је да констатује шта се заиста догодило. А догодило се шта сам горе написао. Наравно, то треба написати и обрадити у много широј расправи или монографији.

Teško mi je da sečem citate sa telefona, pa sam podelio u pasuse tvoj post kako bi se lakše videlo šta je moj odgovor na tvoje mišljenje.

1. Sećam se da si pisao da je Djuretićev rad potreba da se objasni da su sva tri srpska izbora (komunistički, četnički i nedićevski) egzistencijalno opravdana. I u redu, to prihvatam. Mi ovde pričamo o ukupnoj tragediji srpskog naroda što je nateran da se bori protiv svoje sabraće u drugim formacijama. O mučenicima sa jedne, druge i treće strane. Moguće da se Djuretić u svom briljantnom delu dotiče i ovoga što potenciram, ali to je već drugi par cipela u odnosu na ovo gornje što ti kritikuješ (manje - više opravdano).
2. Od kad je sveta i veka imućnije porodice teže da budu bliže vladajućoj eliti. Potreba da uvećaju imetak i ujedno ga zaštite. Nije to specifičnost samo ovog podneblja. Poznato mi je da su mnogi intelektualci, privrednici bili bliski Nedićevoj politici, ili bar učestvovali u onom famoznom proglasu srpskom narodu. Zar je jedan Milutin Milanković ili Belić, ili Toma Živanović..zar su oni dekadentni, jer su se saglasili sa Nedićem ili delićem njegovih aktivnosti?

3. Ja mislim da sam se precizno izrazio. Pomenuo sam 1941 - pa bilo je hiljade partizana, 5-10.000 na vrhuncu ustanka, uglavnom zavedeni, izmanipulisani. 1944 komunisti su uz obilatu savezničku materijalnu i propagandnu  pomoć u Srbiji osnovali 5 divizija. Odvodili su silom, propagadnom, obećanjima, svejedno. Te divizije su mahom popunjavane južno od Kopaonika. Mada rekao sam da su komunisti mobilisali kad su upali u Južnu Srbiju, a ne da je narod tamo bio privržen komunistima. 
A poenta je tragedija i tih ljudi koji su zavedeni, zloupotrebljeni da se bore za ciljeve ne svoje nego uskog kruga ljudi pod čijom komandom su bili. 

4. I 5. Vrlo cinično zvuči. Kao da su manje Srbi jer su rodjeni tamo a ne bliže matici. I kao da su oni odgovorni što su okupatori težili da ih asimiluju, i na kraju krajeva, kao da su oni krivi što autoritarni režim Aleksandrov nije našao za shodno da kreira i sprovede ozbiljniji plan za narod tih krajeva da ga vrati nacionalnom jatu, u kulturološkom i svakom drugom smislu. A ujedno se smišljala razmena neslovenskog stanovništva sa Turskom. Zašto se ovde nije razmišljalo o nekakvoj razmeni, šta god? Ne sa Turskom, naravno Smile 
Nemoj samo da se nije znalo sa kime sve državu delimo, znalo se, i te kako. Nebriga! 

6.Slažem se da istoričar treba da piše kako je stvarno bilo. A to podrazumeva i primenu istih aršina, a ne dezavuisati deo naroda jer je izabrao ili bio prisiljen da izabere "pogrešno".
Одговори

(24-07-2022, 11:53 AM)РежисерСтари Пише:  Огромна већина Срба није припадала ни Јвуо,ни комунистима ни Збору.Седели су кући,гледали да глава остане на раменима,не учествујући у било каквим деловањима ова три покрета.Напротив,грађананска класа по градовима,махом је негативно мислила о њима,а ни село није заостајало.
Крећете,од погрешне премисе,да су СВИ учествовали,да су СВИ деловали,да су СВИ били инволвирани којекуда.Лаж,већина није хтала,ни смела,ни желела да се петља!!

Naravno, ako misliš na učestvovanje u smislu borbi, onda verovatno nisu. Većinu Srba su činile žene, babe, deca, ljudi u godinama ili godinama nedoraslim za aktivnu vojnu službu kao što je to bila većina Hrvata, Slovenaca, Muslimana Smile
Pritom, 200.000 vojnosposobnih muškaraca Srba je bilo u zarobljeništvu. 

Srbi van granica Nedićeve Srbije su, nažalost, u većini hteli ne hteli bili aktivni učesnici u ratu, na ovaj ili onaj način. 

A unutar nje, gde je bilo jezgro i JV, mnogo regruta je prošlo period obuke ili aktivne službe na odredjeno vreme. Ovo što objašnjava Benito, samo manji broj pripadnika je bio aktivan u odredjenom trenutku, pa se ljudstvo smenjivalo, jer je to bila optimalna strategija u gerilskim uslovima kakvi su vladali u tom području. 
Za razliku od komunista koji su kupili sve koji su im se našli na putu. Osim Hrvata i Muslimana, njih su čuvali za kasnije Smile 

Meni se zamera što me Djuretić "zbunjuje" svojim tvrdnjama, a ovde se vadi teška artiljerija u vidu Petranovićevih najklimavijih teza Smile
Da, ovo je Petranovićeva teza i to jedna od pogrešnijih.
Одговори

Не знам око чега је спор.
Само Ти кажем:"Не убијај гласника."
Није моје, нити сам то чинио, да дајем предзнаке, осуђујем или не. Мени се чини да је задатак историчара да опише шта се и у којим околностима дешавало. То што то раније нисте читали или видели, може само да значи да то није промовисано у јавности, а не да о томе историчари нису већ одавно писали. Али, некоме није одговарало да се то чује и види.
Што се тиче приступања одређеног дела српског народа не својом вољом партизанима, ни ту немамо несугласица. Ево, имамо по много чему, али по нечему и различит пример, који се може упоредити са нама у ДСР.
То је пример Сирије.
Тамо су припадници ИСИЛ-а заузели огромне просторе ове државе, ваљда и 2/3 у једном тренутку, приморавајући цивилно становништво, жестоким терором, да поштује шеријатске законе у њиховом тумачењу, ратује за њих, и саможртвује се у корист ИСИЛ-а. 
Када је ситуација претила да буде потпуно изгубљена, Башар ал Асад обратио се званично Руској федерацији да му војно помогне. И Путин је то прихватио и наопачке окренуо исход тог рата.
У југословенском случају, небројени су апели свих кабинета југословенских председника Влада, слободних интелектуалаца, и самог краљ Петра Другог, упућених енглеском суверену, британској Влади, америчком председнику и Конгресу, чак и самом Стаљину, да помогну напоре војске под командом Драже Михаиловића, јединог министра војног од свих земаља окупиране Европе, који је лично командовао снагама против оружаних формација Сила Осовине. Исход је познат.
То је кључно. 
Победа у грађанском рату оних којима домицијални народ није дао подршку ни у минималном облику је карактеристика рата у Југославији. То покушавају да прикрију својим флоскулама званични српски историчари већ 77 година. У томе је суштина.
Одговори

Шико, на које Петрановићеве тезе мислиш? Па то је био најбољи ђак Владимира Дедијера и свака књига му је на свакој страни обележена синтагмом "братоубилачки рат". А не знам да ли си приметио, управо пишем супротно од тога.
Какав црни Петрановић...
Одговори

Benito, 
Odgovorio sam RežiseruStarom na netačnu tvrdnju da je većina Srba ostala u zavetrini rata.

To je teza Petranovića, doduše ograničena na Srbiju (knjiga Srbija u DSR) da je većina bila i ostala do kraja indiferentna prema ratu i da se nije priklanjala ni jednoj opciji, već gledala samo kako da opstane, pri čemu se naglašava netrpeljivost izmedju varošana i seljana.

Ja se ne slažem sa tim i smatram da je ta teza veoma klimava.
Одговори

(24-07-2022, 07:16 PM)Chicot Пише:  Benito, 
Odgovorio sam RežiseruStarom na netačnu tvrdnju da je većina Srba ostala u zavetrini rata.

To je teza Petranovića, doduše ograničena na Srbiju (knjiga Srbija u DSR) da je većina bila i ostala do kraja indiferentna prema ratu i da se nije priklanjala ni jednoj opciji, već gledala samo kako da opstane, pri čemu se naglašava netrpeljivost izmedju varošana i seljana.

Ja se ne slažem sa tim i smatram da je ta teza veoma klimava.

Колико је та теза озбиљна види се овде:

https://www.pogledi.rs/forum/thread-3823.html

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(24-07-2022, 07:02 PM)Бенито Пише:  Не знам око чега је спор.
Само Ти кажем:"Не убијај гласника."
Није моје, нити сам то чинио, да дајем предзнаке, осуђујем или не. Мени се чини да је задатак историчара да опише шта се и у којим околностима дешавало. То што то раније нисте читали или видели, може само да значи да то није промовисано у јавности, а не да о томе историчари нису већ одавно писали. Али, некоме није одговарало да се то чује и види.
Што се тиче приступања одређеног дела српског народа не својом вољом партизанима, ни ту немамо несугласица. Ево, имамо по много чему, али по нечему и различит пример, који се може упоредити са нама у ДСР.
То је пример Сирије.
Тамо су припадници ИСИЛ-а заузели огромне просторе ове државе, ваљда и 2/3 у једном тренутку, приморавајући цивилно становништво, жестоким терором, да поштује шеријатске законе у њиховом тумачењу, ратује за њих, и саможртвује се у корист ИСИЛ-а. 
Када је ситуација претила да буде потпуно изгубљена, Башар ал Асад обратио се званично Руској федерацији да му војно помогне. И Путин је то прихватио и наопачке окренуо исход тог рата.
У југословенском случају, небројени су апели свих кабинета југословенских председника Влада, слободних интелектуалаца, и самог краљ Петра Другог, упућених енглеском суверену, британској Влади, америчком председнику и Конгресу, чак и самом Стаљину, да помогну напоре војске под командом Драже Михаиловића, јединог министра војног од свих земаља окупиране Европе, који је лично командовао снагама против оружаних формација Сила Осовине. Исход је познат.
То је кључно. 
Победа у грађанском рату оних којима домицијални народ није дао подршку ни у минималном облику је карактеристика рата у Југославији. То покушавају да прикрију својим флоскулама званични српски историчари већ 77 година. У томе је суштина.

Да ли сад неко у Сирији води пропаганду за национално помирење са талибанима ради отклањања последица братоубилачког рата? Blush
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним