Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

"Победници", "Ослободиоци", "Поделе", "Покрет отпора", "Братоубилачки рат", "Помирење

Није постојао партизан који није био идеологизован.
Ниједан!!!
Одговори

A Miloš Mladenović?

A hiljade partizana koji su pre ili kasnije prebegli četnicima? A hiljade četnika koji su milom ili silom prišli, uglavnom kasnije, partizanima?

Ni komunistima ni jedan četnik nije bio pošten, ispravan, da nije fašista i zločinac. Eto, ni tebi nijedan partizan nema da nije ideologizovan, da nije komunjara, antisrbin.

Jezive paralele.
Одговори

Слушај, Шико...
Много сам матор. Од детињства сам разговарао са много бивших партизана. Сваки од њих је хвалио Тита и партију. И тада су их људи питали, а од других сам и ја стекао ту навику, да ли су то исто мислили и осећали за Тита и партију и када су отишли у партизане.
То је било као да им гурнеш прст у око! Били су спремни да потегну оружје као аргумент да би доказали да су се родили као правоверни комунисти од рођења.
Уосталом, ако си уопште читао неку њихову аутобиографију, биографију или мемоаре, срео си мноштво примера где су писали о томе како је партија била испред свега и да ту није било поговора. Што није био случај само са њима, него са свим партизанима на свету, и кинеским и француским.
Е, онда братија видела да ће да им падне комунизам, па се досетили спасоносне формуле "ми смо били партизани, нисмо били комунисти". Па, како се не сетисте тога када је додатак на борачку пензију за оне који су за време рата били комунисти била скоро дупло, па су се сви бивши партизани гурали да нађу сведоке да су били комунисти за време рата.
А сада се њихови потомци сетили да им очеви ниси били комунисти, него само партизани, "борци за слободу".
Шико, нема потребе да се расправљаш са мном. Никада не напишем нешто а да нисам добро размислио, и да нисам потпуно сигуран у оно што тврдим. Једном речју:
Сви партизани су били комунисти, јер и да нису хтели то да буду, не би ни били партизани. 
Уосталом, на Сутјесци су се лепо заклели другу:
"Друже Стари, никада нас нису делио на партизане и комунисте. Што то сада чиниш? Ми ћемо Ти бити верни исти као Твоји комунисти, још и више."
И сад кад им пукла комбинација, пуј - пике не важи. Немамо ми везе са комунистима. Оће то оће...
Одговори

Eh, Benito..
A kako su se i mogli izjašnjavati u 60-tim, 70-tim, 80-tim?
To što pominješ je samo dokaz okrutnosti komunističkog režima. Bilo je žbirova koliko hoćeš, u svakom selu, ulici, ljudi su bili prinudjeni, ne samo da lažu nego i da uvere sebe u tu laž, kako bi ne bi zaglavili robiju ili netragom nestali, ali i radi privilegija.

Zar ovo što kažeš:
тада су их људи питали, а од других сам и ја стекао ту навику, да ли су то исто мислили и осећали за Тита и партију и када су отишли у партизане.
То је било као да им гурнеш прст у око! Били су спремни да потегну оружје као аргумент да би доказали да су се родили као правоверни комунисти од рођења.
ne navodi na to koliko su bili prinudjeni da lažu, da se predstavljaju kao veći katolici od Pape?

U sistemu gde nije postojala sloboda govora, kakve očekuješ memoare? Šta je trebalo, da istinoljublje stave ispred sopstvenog života?

Ne sumnjam i da ima mnogo i onih koji su posle toliko vremena iskreno uvereni u tu matricu, posledica opšte lobotomije kojoj smo bili izloženi svi.

Ima ona anegdota kada neki preživeli četnik, sada deda, tvrdi iz petnih žila da su četnici kolaboracionisti - jer novine tako pišu svaki dan.

Sve to nije nikakav dokaz da je tvoja tvrdnja tačna, već je samo dokaz o tome kakav je to užasan režim bio.
Одговори

(21-08-2022, 11:30 PM)Chicot Пише:  Ja sam o tome već pisao na temi.
Saglasan sam sa Nemanjom po tom pitanju.
Jedino što je problem ovde - što primećuje i Dević - je što se komunisti i njihova ideologija kriju iza partizana kao "rodoljubivog pokreta". Pa sada,  kad je komunizam demarkiran kao štetočinski, ne poziva se eksplicitno na njega,  nego indirektno,  preko promovisanja partizana i njihovih "dostignuća",  radi istog cilja - oživljavanje te nakaradne ideologije.
Što opet,  nije problem tih partizana pojedinaca,  običnih ljudi, mučenika napaćenih. Oni,  kao i četnici zaslužuju počast i poštovanje.

Nisam saglasan sa Miloslavom koji nije previše sklon da pravi fine razlike izmedju komunista - vodja/komesara i neideologizovanih vojnika već ih trpa u isti koš.
Насилно мобилисани и систематски извођени пред немачке цеви су жртве комуниста:

КПЈ је применила метод бољшевика - мобилишу неподобне и гурни их да изгину.

Давати им признање као партизанима, апсурдно је.
Треба им одавати почасти као жртвама комунизма.
Одговори

Шико, шта мислиш, ко је написао ову реченицу:
"Партизанија је претила да потпуно овлада и уништи српски народ." ?
Одговори

(22-08-2022, 11:53 AM)Бенито Пише:  Шико, шта мислиш, ко је написао ову реченицу:

Poznata mi je rečenica. Sećam je se vrlo dobro,  jer sam bio u šoku koliko me je odabir reči i slaganje rečenice podsetio na odvratni komunistički novogovor. U lingvističkom smislu odvratni. 
Ni za 3 života sad ne mogu da se setim ko je autor Smile 
Miloslav:

Цитат:КПЈ је применила метод бољшевика - мобилишу неподобне и гурни их да изгину.

Ali,  i to su bili partizani.
Одговори

(22-08-2022, 12:14 PM)Chicot Пише:  
(22-08-2022, 11:53 AM)Бенито Пише:  Шико, шта мислиш, ко је написао ову реченицу:

Poznata mi je rečenica. Sećam je se vrlo dobro,  jer sam bio u šoku koliko me je odabir reči i slaganje rečenice podsetio na odvratni komunistički novogovor. U lingvističkom smislu odvratni. 

Аутор је Слободан Јовановић, а тема је партијашење у Србији крајем 19-ог века.
Одговори

E, to ne znam.
Onda mora da sam pomešao sa nekom drugom, sličnom.
Slobodana na tu temu nisam imao prilike da čitam.
Svejedno, opet mi je i ova rečenica rogobatna. Čitao sam nešto njegovo, vrlo pismen čovek.
Одговори

Зашто сам Те, уопште, ово питао?
Одговори

Da me navučeš Smile

Nema šanse ničeg da se setim sad, u prirodi, zelenilo oko mene, zagrlio dobru dunju.. Mozak na ispašu..
Одговори

Све то стоји, него је ли је постојао барем неки партизан да је ваљао, да су неки били добри људи и одлични борци? Или барем нека одлична борба или акција партизана током Другог светског рата? Ако има, зашто се о томе не пише?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(22-08-2022, 12:14 PM)Chicot Пише:  

Miloslav:

Цитат:КПЈ је применила метод бољшевика - мобилишу неподобне и гурни их да изгину.

Ali,  i to su bili partizani.

Како могу бити партизани? Погледај шта каже Аца Симић. Натоварили их у сточне вагоне и правац Срем, на немачке митраљезе.
Одговори

(22-08-2022, 01:49 PM)Шумадинац Пише:  Све то стоји, него је ли је постојао барем неки партизан да је ваљао, да су неки били добри људи и одлични борци? Или барем нека одлична борба или акција партизана током Другог светског рата? Ако има, зашто се о томе не пише?

Било је одличних бораца и добрих јединица, Баћовић их је хвалио у том смислу, цитирао сам у својим књигама. То је било пре Сутјеске. После, тешко, не могу да се сетим на прву.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним