Поруке: 5,715
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
1878. - Завршен је Берлински конгрес, на којем је ревидиран Санстефански мировни уговор, закључен после руско-турског рата. Одлукама Берлинског конгреса Србији су прикључени Нишки, Пиротски, Топлички и Врањски округ, а Црној Гори градови Никшић, Подгорица, Колашин, Бар и Улцињ. Аустроугарској је дато право да окупира Босну и Херцеговину и да држи гарнизон у Старом Влаху, тј. Рашкој области, а Великој Британији да окупира Кипар. Кавказ је припао Русији, а Румунија је постала независна.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Углед:
364
1804. - Београдску тврђаву напустиле су и побегле низ Дунав старешине турских јаничара - дахије Аганлија, Кучук Алија, Мула Јусуф и Мехмед Фочих - који су претходно у сечи кнезова поубијали истакнуте српске прваке, што је био непосредан повод за избијање Првог Српског устанка.
У ноћи између16. и 17. јула 1918. године, извршено је злочиначко убиство царске породице Романов. Заједно са царском породицом, убијене су и слуге које су пратиле своје господаре у изгнанство: доктор Ј. С. Боткин, царичина собарица А. С.Демидова, дворски кувар И. М. Харитонов и лакеј А. Ј. Труп.
1946. - Стрељан је Драгољуб-Дража Михаиловић.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Углед:
364
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
Да ли постоје нека сазнања да су комунци намерно изабрали датум убиства ђенерала Драже управо због Романових? Нешто се мислим, они су били сатанисти, и вероватно су придавали нека магијска својства датумима, а нарочито том датуму.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Углед:
364
ПРЕ 160 ГОДИНА НА ДАНАШЊИ ДАН ЈЕ РОЂЕН ВЕЛИКИ СРПСКИ ВОЈСКОВОЂА ВОЈВОДА ЖИВОЈИН МИШИЋ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
1937. - У Београду су одржане велике демонстрације поводом подношења скупштини на ратификацију конкордата Ватикана и Југославије. У овом догађају, касније названом Крвава литија, жандарми су се брутално обрачунали са свештеницима Српске православне цркве и народом који је протестовао против конкордата.
Поруке: 911
Теме: 1
Углед:
129
У "српској" југославији са "српским" краљем пуцали, пребијали, черечили вјернике и свештенике српске цркве.
Али то је било у вишем интересу, народа (којег?) и државе (које?).
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Углед:
364
(19-07-2015, 06:52 PM)мунгос Пише: У "српској" југославији са "српским" краљем пуцали, пребијали, черечили вјернике и свештенике српске цркве.
Али то је било у вишем интересу, народа (којег?) и државе (које?).
И нас ће ко наше очеве,због виших циљева набити на кочеве.....
Мислим да је то било у интересу Ватикана и наших "пријатеља" са запада!
Углед:
129
Стотињак иљада српски глава тамо-амо. Плаћено је то све дебело. А вјеровао или не, Конкордат су изгласали Срби (Хрвати су били против).
Сам свој највећи душманин.
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
(20-07-2015, 07:53 PM)мунгос Пише: Стотињак иљада српски глава тамо-амо. Плаћено је то све дебело. А вјеровао или не, Конкордат су изгласали Срби (Хрвати су били против).
Мени се чини да је Стојадиновић покушао да успостави неки облик сарадње са Ватиканом, будући да је претила велика опасност од Италије и Немачке. Русија, највећи заштитиник Србије, била је бољшевизирана. Француска је била слаба. Стојадиновић је тражио сламку спаса. Нека неко ко боље познаје историју од мене покуша ово да објасни.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Углед:
364
(21-07-2015, 02:10 AM)Vlad Alekš Пише: (20-07-2015, 07:53 PM)мунгос Пише: Стотињак иљада српски глава тамо-амо. Плаћено је то све дебело. А вјеровао или не, Конкордат су изгласали Срби (Хрвати су били против).
Мени се чини да је Стојадиновић покушао да успостави неки облик сарадње са Ватиканом, будући да је претила велика опасност од Италије и Немачке. Русија, највећи заштитиник Србије, била је бољшевизирана. Француска је била слаба. Стојадиновић је тражио сламку спаса. Нека неко ко боље познаје историју од мене покуша ово да објасни.
Тај облик сарадње са Ватиканом подразумевао би унијаћење и признавање примата папе,што се већ вековима и покушава да уради од стране ватикана,тј.уништење и затирање Православља,тако да нам никакав споразум са Ватиканом не иде у прилог.
Углед:
129
Конкордат је давао превише одријешене руке РКЦ у земљи (због тога су против Конкордата били Мачек и Хрвати), док је у исто вријеме давао предност РКЦ над Српском православном црквом (због тога су против њега били Срби).
Углавном, у питању је тако типично политичко силеџијество режима по принципу "Не питају се жабе, кад се затрпавају баре!".