Оцена Теме:
  • 18 Гласов(а) - 4.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

КО ЈЕ ОСОБА СА СЛИКЕ?

На обе.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Хвала!Жив био.
Одговори

Какве је он глупости лупао то Броз и Булајић заједно нису могли.
Одговори

[Слика: 571.jpg]
[Слика: asareq1.jpg]
Да ли неко зна, ко су особе на сликама?
Одговори

Ваљево, 29. јун 1942, сахрана мајора Вучка Игњатовића. Ко је официр (мајор) који држи опроштајни говор:

[Слика: vucko-011-net-cela-slika.jpg]

[Слика: vucko-011-net.jpg]
Одговори

Да ли је то овај официр, а овај официр је мајор Милош Глишић, снимљено 1942:
[Слика: oficiri-39-net.jpg]
Одговори

Да ли је један од ове двојице (снимак пре Вучкове погибије, март 1942):

[Слика: vucko-002-copy-dvojica-n.jpg]
Одговори

Ко су ова два официра (крај 1941):
[Слика: vucko-015-dvojica-net.jpg]
Одговори

Мала помоћ. На овој слици је у средини потпуковник Момчило Матић, снимљено 1948 (у Паризу, а лево је капетан Тома Обрадовић):
[Слика: 0011-net.jpg]

То због потпуковника лево на овој слици:
Одговори

Манојло Кораћ? Smile
Одговори

Који, први?
Нисам сигуран, зато питам. Мајор Глишић је држао говор на Вучковој сахрани, а другачије изгледа на другој слици (сам).
Потпуковник би требало да је Матић, а не личи. Нисам чуо да је ту уопште био неки други потпуковник (испред Нове Вароши).
Ово је Манојло Кораћ, 5. августа 1942:
[Слика: manojlo-korac-5-avg-42.jpg]
Одговори

(12-07-2015, 12:51 AM)Милослав Самарџић Пише:  Да ли је један од ове двојице (снимак пре Вучкове погибије, март 1942):

Мислим да су ово Матић и Кораћ.

Такође, рекао бих да Матић држи говор на оним сликама са Вучкове сахране. Матић је имао проседу плаву браду, а Глишић изразито црну (и шиљат нос). И ова Глишићева слика и Матићеве са сахране су из приближно истог периода из 1942. године, па је могуће овакво поређење.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Што се тиче Кораћа, да, то је он.
Али за Матића опет нисам сигуран. Погледај фризуру 1942. и 1948, потпуно је другачија. Личи на Глишићеву.
Сем тога, официр који држи говор је мајор, а Матић је тада био потпуковник. Кораћ пише да је говор одржао Глишић, а не Матић. Брада јесте светла ту, али можда је слика расветљена, што кажу мајстори, јер је било јако сунце.
А шта шта мислиш за ову двојицу, нарочито за првог с лева:
Одговори

Слика јесте мутњикава, али ја колико видим на еполети су две звездице, а не једна, тако да је ово потпуковнички чин, што је додатни аргумент да је ово Матић. Кораћ је можда погрешио, помешао нешто.

[Слика: vucko-011-net.jpg]

Брада му је светла и овде, а очигледно је реч о зимском периоду, без Сунца:

И на овој доњој слици је Матић, а овај десно не знам ко је.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним