Оцена Теме:
  • 18 Гласов(а) - 4.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

КО ЈЕ ОСОБА СА СЛИКЕ?

Јесте, то је он, имам његову предратну слику.

П.С.
Мислим на Сашу Михајловића.
Одговори

(01-08-2015, 03:46 PM)Милослав Самарџић Пише:  Онда је ово једна од ретких Дражиних слика из маја 1942.
Да немаш бољу копију?

Немам, на жалост.

(27-07-2015, 12:19 AM)Милослав Самарџић Пише:  Ишао је он и у Липово. Пристао је да буде командант једног батаљона у Јаворском корпусу, али...

Самарџићу, замолио бих Вас да детаљно напишете како је то Божо Јаворац у Липову пристао да буде командант батаљона? Како је настала фотографија Драже, Војводе Јаворског и Јаворског четничког одреда?
Не знам, али ме веома занима.
И шта Вам значи ово ; али"... ?
Одговори

(24-07-2015, 10:12 PM)Ковач1 Пише:  Дража стоји у средини,поред њега лево је Војвода Божа Јаворски.Иза Драже је поручник Благоје Ковач.Ко су остали?
[Слика: image.jpg]

Интересанто је да Дража на првој слици носи Црногорску капу.Ова слика Драже са Калабићем је настала тих дана.Такав закључак произилази из тога што је Дража на ове две слике исто обучен.
[Слика: djeneral.jpg]
Одговори

(01-08-2015, 04:14 PM)Јаворски Пише:  
(27-07-2015, 12:19 AM)Милослав Самарџић Пише:  Ишао је он и у Липово. Пристао је да буде командант једног батаљона у Јаворском корпусу, али...

Самарџићу, замолио бих Вас да детаљно напишете како је то Божо Јаворац у Липову пристао да буде командант батаљона? Како је настала фотографија Драже, Војводе Јаворског и Јаворског четничког одреда?
Ова фотографија је настала у мају или можда почетком јуна 1942, када је Дража пролазио кроз те крајеве, на путу за Црну Гору и Херцеговину.
А Јаворац је ишао у Липово негде крајем септембра 1942. Тај догађај детаљно описује поручник Неђељко Плећаш у књизи ''Ратне године''. Колико се сећам, једини он и описује Јаворчев долазак у Липово, па би било добро да набавиш ту књигу. Можда има на нету.
Углавном, он пише да је Јаворац био један од оних који су реметили војну организацију. Било је доста притужби на његов рачун и он је дошао лично да све то демантује. Заклео се на верност итд. Дража му је пружио шансу, дао је да буде командант једног батаљона у Јаворском корпусу. Међутим, када му је поверио први озбиљнији задатак, у априлу 1943, да дође на север Црне Горе, пошто је био сломљен фронт црногорских четника - он није дошао.
Одговори

(02-08-2015, 01:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(01-08-2015, 04:14 PM)Јаворски Пише:  

Ова фотографија је настала у мају или можда почетком јуна 1942, када је Дража пролазио кроз те крајеве, на путу за Црну Гору и Херцеговину.
А Јаворац је ишао у Липово негде крајем септембра 1942. Тај догађај детаљно описује поручник Неђељко Плећаш у књизи ''Ратне године''. Колико се сећам, једини он и описује Јаворчев долазак у Липово, па би било добро да набавиш ту књигу. Можда има на нету.
Углавном, он пише да је Јаворац био један од оних који су реметили војну организацију. Било је доста притужби на његов рачун и он је дошао лично да све то демантује. Заклео се на верност итд. Дража му је пружио шансу, дао је да буде командант једног батаљона у Јаворском корпусу. Међутим, када му је поверио први озбиљнији задатак, у априлу 1943, да дође на север Црне Горе, пошто је био сломљен фронт црногорских четника - он није дошао.

Он је ипак дошао са великим бројем људи (мислим око 800 четника), али се вратио.
Шта мислите, зашто се вратио?
Одговори

Дошао у Црну Гору? Имаш ли неки извор? Немогуће је да је имао 800 људи под својом командом.
Одговори

(03-08-2015, 02:06 AM)Милослав Самарџић Пише:  Дошао у Црну Гору? Имаш ли неки извор? Немогуће је да је имао 800 људи под својом командом.

Има више података.
У књизи Делимира Стишовића ;Брезова под Мучњем" Јаворчев одлазак у Црну Гору је веома лепо описан. Ко је од сељака из Брезове тада мобилисан, итд.
; У Трудову се окупило око 800 активних четника и мобилисаних људи, који су распоређени у пет чета, од којих је једна била штабна.
Из Трудова се ова групација упутила на Лим... Село Челице, Шћепан Поље...."
Одговори

Нема ништа на нету о тој књизи. Хајде напиши нешто ако ти није тешко.
Одговори

(04-08-2015, 07:56 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нема ништа на нету о тој књизи. Хајде напиши нешто ако ти није тешко.

Брезова под Мучњем.
Библиотека ;Хронике села".
Аутор књиге се углавном бави пореклом презимена и родословом, али има доста историјских података.
Ништа посебно, касније је написано да су се вратили из непознатих разлога..
О Јаворчевом одласку у Црну Гору такође пише и у књизи ; Брезова и Рајац".
Мислим да је аутор Марија Лукић.
Одговори

А који су му извори? Ја бих рекао да су се окупили и пошли донекле, али да нису стигли у ЦГ,
Одговори

[Слика: Blagoje_Jovovic.jpg]
upload image online
На Википедији пише да је ово он. Легендарни Благоје Јововић, човијек који је упуцао Павелића. Зна ли ико шта о овој фотографији и дали је то стварно Он?
Одговори

Није Јововић. Ова слика је исјечена, око овог човјека се налазе три Нијемца, за које Милослав сматра да су заробљени. Мени тако не изгледа. Оно што је сигурно, није Јововић а ни Музикравић.
Одговори

(06-08-2015, 01:43 PM)Романија Пише:  Није Јововић. Ова слика је исјечена, око овог човјека се налазе три Нијемца, за које Милослав сматра да су заробљени. Мени тако не изгледа. Оно што је сигурно, није Јововић а ни Музикравић.
Ако нису заробљени, онда су разоружани, то се види.
Одговори

''The Magnificient Seven Serbs'' или ''Serbo 7 team''. Српска инжењерска екипа на пројекту Apollo Spaceships. Између осталих и Петар Гајић и Михаило Шурбатовић официри ЈВуО. Дражини људи у америчком свемирском програму.

[Слика: untitled.png]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним