01-08-2015, 04:00 PM
Јесте, то је он, имам његову предратну слику.
П.С.
Мислим на Сашу Михајловића.
П.С.
Мислим на Сашу Михајловића.
(01-08-2015, 03:46 PM)Милослав Самарџић Пише: Онда је ово једна од ретких Дражиних слика из маја 1942.
Да немаш бољу копију?
(27-07-2015, 12:19 AM)Милослав Самарџић Пише: Ишао је он и у Липово. Пристао је да буде командант једног батаљона у Јаворском корпусу, али...
(24-07-2015, 10:12 PM)Ковач1 Пише: Дража стоји у средини,поред њега лево је Војвода Божа Јаворски.Иза Драже је поручник Благоје Ковач.Ко су остали?
(01-08-2015, 04:14 PM)Јаворски Пише:Ова фотографија је настала у мају или можда почетком јуна 1942, када је Дража пролазио кроз те крајеве, на путу за Црну Гору и Херцеговину.(27-07-2015, 12:19 AM)Милослав Самарџић Пише: Ишао је он и у Липово. Пристао је да буде командант једног батаљона у Јаворском корпусу, али...
Самарџићу, замолио бих Вас да детаљно напишете како је то Божо Јаворац у Липову пристао да буде командант батаљона? Како је настала фотографија Драже, Војводе Јаворског и Јаворског четничког одреда?
Не знам, али ме веома занима.
И шта Вам значи ово ; али"... ?
(02-08-2015, 01:28 PM)Милослав Самарџић Пише:(01-08-2015, 04:14 PM)Јаворски Пише:Ова фотографија је настала у мају или можда почетком јуна 1942, када је Дража пролазио кроз те крајеве, на путу за Црну Гору и Херцеговину.(27-07-2015, 12:19 AM)Милослав Самарџић Пише: Ишао је он и у Липово. Пристао је да буде командант једног батаљона у Јаворском корпусу, али...
Самарџићу, замолио бих Вас да детаљно напишете како је то Божо Јаворац у Липову пристао да буде командант батаљона? Како је настала фотографија Драже, Војводе Јаворског и Јаворског четничког одреда?
Не знам, али ме веома занима.
И шта Вам значи ово ; али"... ?
А Јаворац је ишао у Липово негде крајем септембра 1942. Тај догађај детаљно описује поручник Неђељко Плећаш у књизи ''Ратне године''. Колико се сећам, једини он и описује Јаворчев долазак у Липово, па би било добро да набавиш ту књигу. Можда има на нету.
Углавном, он пише да је Јаворац био један од оних који су реметили војну организацију. Било је доста притужби на његов рачун и он је дошао лично да све то демантује. Заклео се на верност итд. Дража му је пружио шансу, дао је да буде командант једног батаљона у Јаворском корпусу. Међутим, када му је поверио први озбиљнији задатак, у априлу 1943, да дође на север Црне Горе, пошто је био сломљен фронт црногорских четника - он није дошао.
(03-08-2015, 02:06 AM)Милослав Самарџић Пише: Дошао у Црну Гору? Имаш ли неки извор? Немогуће је да је имао 800 људи под својом командом.
(04-08-2015, 07:56 PM)Милослав Самарџић Пише: Нема ништа на нету о тој књизи. Хајде напиши нешто ако ти није тешко.