Оцена Теме:
  • 19 Гласов(а) - 4.26 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

КО ЈЕ ОСОБА СА СЛИКЕ?

Није баш прецизно написао, али, био је командант Дринске оружане групе и дакле није се налазио у области Рудника, где је била Колубарска група мајора Милана Калабића, у чијем саставу је тада био и Пожешки четнички одред.
Сем тога, на особи поред Вучка види се да је дуже на терену. Зато мислим да је то ипак Кораћ, или Глишић.
Одговори

Зар није мај. Кораћ држао говор на Вучковој сахрани ? Мислим да је тако наведено у Матићевој књизи о Вучку Игњатовићу.
Одговори

(13-07-2015, 10:15 PM)Зоран Недељковић Пише:  Зар није мај. Кораћ држао говор на Вучковој сахрани ? Мислим да је тако наведено у Матићевој књизи о Вучку Игњатовићу.
Кораћ каже да није. Држао је на балкону, кад је поворка била у граду.
Одговори

Слика је настала у околини Краљева, септембра 1944. године.Да ли неко зна ко су особе са слике?
[Слика: as3.jpg]
Одговори

Ово је баш у Краљеву, негде око железничке станице. Браво за фотку! Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Слика је настала у време када су "Савезници" бомбардовали Краљево, Септембар 1944.
Одговори

Не видим нигде ни бомбе ни авионе! Можда је сликано за време паузе! Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(15-07-2015, 11:21 PM)Шумадинац Пише:  Не видим нигде ни бомбе ни авионе! Можда је сликано за време паузе! Јок

Мислиш све у једном кадру?Звучи не могуће из перспективе слике о којој се говори.Можда су бомбе падале мало даље.Ко би се сликао поред велике експлозије?Могуће и да је била пауза и велика је штета што човек који је сликао није ухватио "Савезничке" бомбардере у кадар.
Одговори

Ранжирну станицу у Краљеву са бомбардовали Британци ноћу 10/11. августа, и тад је било највише цивилних жртава.
У бомбардовању у септембру (1, 2. и 19.) су Американци гађали мост(ове) изван града, па је ту било мање страдалих и поред далеко веће количине бачених бомби.
Одговори

Жел. мост код Краљева срушен 19. септембра 1944. године:

[Слика: 132517106231399037-kralj.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

По овом мосту је дејствовано у више наврата, нисам гледао извештаје из септембарских бомбардовања да бих знао кад је који, али мислим да је срушен већ почетком месеца, а да су импровизацију срушили 19-тог.
Иначе се добро види да нема кућа у близини.
Одговори

Ево слика на којима се види Немачки војник који је погинуо том приликом.Вероватно је било још мртвих.
[Слика: 152970_hi.jpg]
[Слика: 152971_hi.jpg]
Одговори

О бомбардовању Краљева је напиана књига:
Савезничко бомбардовање Краљева 1944., Краљево: Д. Јанићијевић, 2009
Аутор је поименце пописао 75 грађана који су погинули у свим савезничким бомбардовањима. По његовој процени, тај број је сигурно нешто већи, али је такође и мањи од неких 150, за колико је нашао извештаје по новинама. Наводи по новинама су често били нетачни, како је аутор објаснио у неколико примера.
Одговори

Видовдан 1944, село Лазац на планини Јелици, 2. равногорски корпус прославља војничку славу.
Ко су хармоникаши, прва и други с десна:

[Слика: kra-12-net.jpg]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним