Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ДЕСЕТ НАЈВЕЋИХ БИТАКА ЧЕТНИКА ПРОТИВ НЕМАЦА И УСТАША

(12-05-2020, 09:04 PM)Александар Динчић Пише:  Ко је официр у тенку?
а) Жарко Боришић
б) Драгомир Топаловић
ц) Франц Црепиншек

Сва тројица.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Франц Црепиншек. Поручник КЈВ, иначе Словенац. Касније је прешао у источну Србију.
Одговори

А други?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(12-05-2020, 10:20 PM)Александар Динчић Пише:  Франц Црепиншек. Поручник КЈВ, иначе Словенац. Касније је прешао у источну Србију.

Требало би да је правилно Франц А. Чрепиншек, од оца Алојза.

(12-05-2020, 05:14 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(12-05-2020, 04:16 PM)ОРЈУНА Пише:  Да ли се заповедник презивао Дерок или Дероко?
Дерок, а ми му додали о... Колико се сећам, из Дубровника, италијанског порекла.

Јован је увек био Дерок.
Сестра Јоланда Паулина била је удата за рођеног брата Коче Поповића Николу.
Одговори

(12-05-2020, 10:26 PM)Перун Пише:  А други?

Треба да је Жарко Боришић, јер су Немци издали уцену. А за Топаловића нисам сигуран да је уопште био тенкиста приликом опсаде. Пре ће бити да је Звонко Вучковић ту нешто побркао.
Одговори

(12-05-2020, 11:49 PM)Мића Адмирал Пише:  Јован је увек био Дерок.
Сестра Јоланда Паулина била је удата за рођеног брата Коче Поповића Николу.

Значи, отуда његов пријатељски став према партизанима... Када их је прихватио у Матарушкој Бањи и када је наредио да се пуца изнад њихових глава. А како су му вратили? Мучки га убили, а тело му бацили у реку.
Одговори

Којој јединици је припадао Црепиншек током опсаде КВ?

Не само Вучковић, и друфи су помињали Гагу.

Одговори

Он је био нераспоређени официр при штабу техничког батаљона у команди места у Горњем Милановцу. Иначе, он је из Ниша дошао у Западну Србију да се бори. Био је официр у Команди Пете армијске области.
Одговори

(13-05-2020, 12:25 PM)Перун Пише:  Којој јединици је припадао Црепиншек током опсаде КВ?

Не само Вучковић, и друфи су помињали Гагу.

Једино ако су се мењали. Можда је и он трећи тенкиста.
Одговори

По мојим сазнањима, биле су две посаде, свака на једном тенку.
I посада : Драгомир Топаловић и Жарко Боричић
II посада : Франц Чрепиншек и Ђуро Недељковић
Обе су биле четничке, а II посада је позајмљена партизанима.
Одговори

А да ли се зна ко су били артиљерци?
Одговори

(13-05-2020, 09:07 PM)Александар Динчић Пише:  А да ли се зна ко су били артиљерци?

Тенкови су били наоружани пушко-митраљезима и бомбама. У преводу- није било граната већ су тенкови служиливкао оклопна возила.

Одговори

(13-05-2020, 08:19 PM)Мића Адмирал Пише:  По мојим сазнањима, биле су две посаде, свака на једном тенку.
I посада : Драгомир Топаловић и Жарко Боричић
II посада : Франц Чрепиншек и Ђуро Недељковић
Обе су биле четничке, а II посада је позајмљена партизанима.

То се уклапа у моју причу...

Одговори

(13-05-2020, 09:10 PM)Перун Пише:  
(13-05-2020, 09:07 PM)Александар Динчић Пише:  А да ли се зна ко су били артиљерци?

Тенкови су били наоружани пушко-митраљезима и бомбама. У преводу- није било граната већ су тенкови служиливкао оклопна возила.

Артиљерци са Ружић брда.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним