Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Припадници 7СС су марта 1944. У Сињској крајини побили преко хиљаду Хрвата, цивила, из више села.

Имали су и још једну акцију, сад ме мрзи да тражим у ком месту, где су, после партизанске заседе на путу, ушли у суседно село, видели да нема војно способних мушкараца и побили све које су нашли. Да би се испоставило да мушкарци углавном били у легионарским (немачким) јединицама, и да мештани немају везе са нападом.

Тако да јесу чинили врло масовне злочине према хрватским, као и српским цивилима.
За муслиманска места не знам да ли је било нешто тако масовно.
Одговори

(28-12-2023, 07:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  Има овде опширно:
https://www.caglas.rs/parastos-povodom-7...nezaborav/

Вероватно иста јединица, доцније је направила сличан злочин у селу Лопаш, тада срез драгачевски, а сада општина Пожега. Злочин није био овако масован као у Бресници, јер је село мање, а и склонили су углавном становници од Немаца. Сценарио је сличан: упали су у село; сељаци су им спремили најбоље да једу; они су се заситили и напили, а онда хладнокрвно побили све живо што се ту затекло. И оне које су их угостили, чак и децу.
Опширније у књизи браће Маслар "Рујна слобода".
Одговори

(29-12-2023, 12:18 AM)ватхра Пише:  Припадници 7СС су марта 1944. У Сињској крајини побили преко хиљаду Хрвата, цивила, из више села.

Није хиљаду, око 400.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Нисам темељно истраживао.
На више места помињу преко хиљаду нпр овде у више детаља
https://www.antifasisticki-vjesnik.org/h...r/3/28/42/

Да ли се твој извор односи на једно село, или цео крај, пошто је нападнуто десет села.
Одговори

Колико се сећам то је извештај ген. Глеза Хорстенауа за сва села, има у оној Казимировићевој књизи "Немачки генерал у Загребу", није ми то при руци сад.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Да ли је подршка Москве Ђурђевданском устанку 1950. утицала на одлуку о напуштању совјетског модела привреде и увођењу радничког самоуправљања?
Одговори

(30-12-2023, 03:05 PM)Јужносрбијанац Пише:  Да ли је подршка Москве Ђурђевданском устанку 1950. утицала на одлуку о напуштању совјетског модела привреде и увођењу радничког самоуправљања?

Не. Кидричов "Петогодишњи план", базиран на колхозима и Сељачким радним задругама, довео је Брозову Југославију у предзиђе банкрота државе, а појавила се и глад. Американци су му помогли да не пропадне потпуно. 
Уосталом, Броз ни тада није потпуно напустио совјетски модел привреде, него је почео да комбинује. Наравно, под притиском Запада.
Одговори

Значи, буквално није било никаквих идеолошких разлика између Стаљина и Тита. Дефинитивно је тај раскол био геополитичке природе, због Грчког грађанског рата. Занимљиво је да Југославија није имала дипломатске односе ни са једном комунистичком земљом након 1948, а тај Титов модел данас и даље постоји у Северној Кореји.
Одговори

Upravo sam pročitao kako se YouTube kanal ,, Srpski Dobrovoljački Korpus" hvali kako su Ljotićevci spasili Dražu i Vrhovnu komandu nakon bitke za Jelovu goru. Pominje kako je ,,čiča" radio vezom tražio pomoć i da su Dobrovoljci razbili grupu komunista, i da je Draža iz automobila mahajući pozdravljao i zahvaljivao se Dobrovoljcima. Da li ima ikakve istine u ovome?
Одговори

(03-01-2024, 01:42 AM)Pop Djujić Пише:  Upravo sam pročitao kako se YouTube kanal ,, Srpski Dobrovoljački Korpus" hvali kako su Ljotićevci spasili Dražu i Vrhovnu komandu nakon bitke za Jelovu goru. Pominje kako je ,,čiča" radio vezom tražio pomoć i da su Dobrovoljci razbili grupu komunista, i da je Draža iz automobila mahajući pozdravljao i zahvaljivao se Dobrovoljcima. Da li ima ikakve istine u ovome?

Наводе и да је Коста Мушицки спасио Дражу током Операције Михаиловић децембра 1941. Наводно му је рекао да се спрема операције против њега. Због тога су га Њемци наводно ухапсили и осудили на смрт. По тој причи, стријељања га је спасио Недић.
Одговори

Ако је Недић могао некога да спасе како није спасао Љубу Бабића и Милана Калабића?
Одговори

(03-01-2024, 01:42 AM)Pop Djujić Пише:  Upravo sam pročitao kako se YouTube kanal ,, Srpski Dobrovoljački Korpus" hvali kako su Ljotićevci spasili Dražu i Vrhovnu komandu nakon bitke za Jelovu goru. Pominje kako je ,,čiča" radio vezom tražio pomoć i da su Dobrovoljci razbili grupu komunista, i da je Draža iz automobila mahajući pozdravljao i zahvaljivao se Dobrovoljcima. Da li ima ikakve istine u ovome?

Како ти делује, има ли? Blush
Одговори

(03-01-2024, 02:16 PM)Potporucnik1 Пише:  

Наводе и да је Коста Мушицки спасио Дражу током Операције Михаиловић децембра 1941. Наводно му је рекао да се спрема операције против њега. Због тога су га Њемци наводно ухапсили и осудили на смрт. По тој причи, стријељања га је спасио Недић.
Ваљда би се Дража склонио да му је неко рекао...
Одговори

(03-01-2024, 05:43 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Како ти делује, има ли? Blush
Pa delujemo veoma smešno, ali ima i onih koji veruju u sve što kažu obična propaganda.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним