Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(10-06-2024, 12:33 PM)Vlad Alekš Пише:  
(10-06-2024, 12:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(10-06-2024, 09:38 AM)Vlad Alekš Пише:  Када су сви Срби живели у једној СРПСКОЈ ДРЖАВИ?

Никад.

Будући да је само Самарџић дао иоле разуман одговор, настављам са потенцијалним објашњењем овде.
Када се каже сви Срби, мисли се на велику већину Срба, разуме се.
По мени је то било у следећим ситуацијама.

1. Држава цара Душана
2. Држава која је настала на крају 1. светског рата, када су се Србији, поред бивше државе Црне Горе, прикључиле територије тада већ распале АУ монархије - Бока, Босна, Херцеговина, Банат, Срем, Барања, Бачка... А то је трајало свега неколико недеља, или можда чак и неколико дана.

У овој краткој али мудрој анализи искључујем нашу браћу Лужичке Србе. Они су, према старим мапама, формирали своју прву државу у слично време када и "Јужни" Срби, тамо негде око 8. века.

Иначе, јако је тешко да сви Срби живе у једној српској држави. То правило још важи од поделе Римског царства. Та граница је ишла потезом Бока-Дрина (апроксимативно).
Откуд ти ово? Далмација је била у Источном римском царству, значи граница је била на реци Уни.
Одговори

(10-06-2024, 12:10 PM)Mitic Пише:  Због чега је Ђорђе Генчић уклоњен 1897. године са положаја начелника округа нишког?

Генчић је пао као жртва договора између краљице Наталије и њеног сина Александра Обреновића.

А прича иде овако: У то време кад је Генчић склоњен, краљица Наталија ухватила је свог сина Александрa и будућу снају Драгу Машин у неприкладној пози. Хтела је Драгу одмах да најури, али Александар се томе успротивио. Уз то је стигла порука од Генчића, са којом је молио за дозволу да се краљ Милан у Нишу стално настани. Краљица Наталија је била јако раздражена и љута на овај Генчићев поступак. Захтевала је од Александра да одмах отпусти Генчића, чему се Александар противио.

Али на крају, Наталија и Александар су се погодили: Александар жртвује Генчића, а краљица Наталија одустаје од намере да Драгу прогони.

https://www.maticasrpska.org.rs/stariSaj...I_98_1.pdf

Извор: Др ПЕТАР В. КРЕСТИЋ, "Министар Генчић о женидби краља Александра Обреновића", Зборник Матице српске за историју 98 (2/2018), Нови Сад 2018, стр. 72-73

Из овог сведочења Генчића, краљ Александар је са Драгом Машин био у интимним односима од 1895. године. А такође се спомиње да је сестра од стрица Драге Машин радила у јавној кући.
Одговори

(10-06-2024, 04:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(10-06-2024, 12:33 PM)Vlad Alekš Пише:  
(10-06-2024, 12:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(10-06-2024, 09:38 AM)Vlad Alekš Пише:  Када су сви Срби живели у једној СРПСКОЈ ДРЖАВИ?

Никад.

Будући да је само Самарџић дао иоле разуман одговор, настављам са потенцијалним објашњењем овде.
Када се каже сви Срби, мисли се на велику већину Срба, разуме се.
По мени је то било у следећим ситуацијама.

1. Држава цара Душана
2. Држава која је настала на крају 1. светског рата, када су се Србији, поред бивше државе Црне Горе, прикључиле територије тада већ распале АУ монархије - Бока, Босна, Херцеговина, Банат, Срем, Барања, Бачка... А то је трајало свега неколико недеља, или можда чак и неколико дана.

У овој краткој али мудрој анализи искључујем нашу браћу Лужичке Србе. Они су, према старим мапама, формирали своју прву државу у слично време када и "Јужни" Срби, тамо негде око 8. века.

Иначе, јако је тешко да сви Срби живе у једној српској држави. То правило још важи од поделе Римског царства. Та граница је ишла потезом Бока-Дрина (апроксимативно).
Откуд ти ово? Далмација је била у Источном римском царству, значи граница је била на реци Уни.

"То правило још важи од поделе Римског царства."

Бојим се да нисам баш најбоље разумео ово твоје питање и констатацију. Ја мислим на тренутак коначне поделе Римског царства, које се десило 395. године после Христа.

Мапа поделе се може видети на:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%...0%B2%D0%B0

Наравно да су се границе временом мењале. Јустинијан је вероватно највише отишао на запад.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(10-06-2024, 01:36 PM)Бенито Пише:  Ајде, постави неко питање на које постоји конкретан одговор, који је проверљив, а не "по мени".
Ми смо, иначе, одавно дошли у ситуацију "по мени", односно директно су нас комунисти гурнули у ту игранку, "кад нисам на власти ја, да поцркате сви".
Дакле, појам националне државе није ни постојао у средњем веку. Нити су владари на тај начин уопште и размишљали. Не могу се по данашњим правилима, узусима и принципима, уколико их уопште има, тумачити догађаји из прошлости, него искључиво по ондашњим.

Бенито, замолио бих те, као човека и администратора, да престанеш да се понашаш као хистерична жена у климаксу. Мени је заиста постало непријатно како си почео да се понашаш.
На ово моје питање постоји конкретан одговор. Додатак "по мени" је знак пристојности, који ти очигледно доживљаваш као слабост.
Не разумем зашто стављаш комунисте у исти коментар где се мени обраћаш? И ја теби могу да се обраћам на такав начин. На пример, могу ти рећи да си историју учио из комуноусташких уџбеника Титове Југославије. И да сва своја усташокомуњарска знања можеш да окачиш мачку о реп. Или да бациш у мутну Марицу. Али то не иде тако.
А сада можемо да наставимо расправу аргументима. Смирено. Нехистерично. Не у климаксу.
Да се поновим. Слажем се да у средњем веку нису постојале националне државе, из простог разлога што нису постојале нације. Настанак француске нације, на пример, обзнанио је Сјејес тек у току Револуције.
Али авај.
Срби су постали нација након добијања аутокефалности. Цар Душан је направио царство од старе српске државе и нових територија које је ослободио од Ромеје. На тим територијама су живели Срби. Најбољи пример је град Воден, данас Едеса.

Одговори

Овај Твој пост не доказује ништа друго осим једне очигледне чињенице - никада ниси ни видео хистерична жену!
Одговори

(11-06-2024, 07:56 AM)Бенито Пише:  Овај Твој пост не доказује ништа друго осим једне очигледне чињенице - никада ниси ни видео хистерична жену!

Никада нисам видео хистеричну жену. Читао сам у књигама о томе.
Да се вратимо теми?

Одговори

Одмах....
Одговори

Прво:
Који српски владар је посвећивао највећу пажњу медијима, а посебно ономе што се објављује о њему?
Одговори

(12-06-2024, 09:01 AM)Бенито Пише:  Прво:
Који српски владар је посвећивао највећу пажњу медијима, а посебно ономе што се објављује о њему?

Александар Вучић.
Одговори

Имао је један пре њега.
Одговори

Александар Обреновић.
Одговори

Он је тек други по интересовању за медије. 
Пре њега.....
Одговори

(12-06-2024, 10:06 AM)Бенито Пише:  Он је тек други по интересовању за медије. 
Пре њега.....

Цар Душан.

Одговори

Двојица немачких путописаца Ото фон Пирх и Вилхелм Рихтер су сведочили да је књаз Милош редовно тражио да му се преводе текстови из француских, аустријских и немачких медија, а посебно се интересовао ако нешто о њему пише у њима.
Често је користио више преводилаца који се међусобно не познају.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: Gapon, 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним