Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Хвала Зоране. Много се промијенило од Другог рата које мјесто припада чему. Данас Миљевина има више становника од Калиновика, и она је саставни дио Фоче..За тог Зеловића нисам чуо..Мени су рекли неко друго име.

(23-09-2014, 01:01 AM)Милослав Самарџић Пише:  Је ли поуздано то за Матовића?
Је ли то Дакић који је оптуживан за убиство Атертона?
О смрти Матовића 1955. пишу комунисти у својим књигама о хватању одметника. Матовић је 1952. био сигурно жив, тако да је Топаловић погријешио за 1948.
Атертон је убијен на Дакићевом терену, на граници Босне и Црне Горе. Дража је на суђењу рекао да га је убио Љубо Новаковић а не Дакић, и то због златника неких.

(23-09-2014, 03:45 AM)Мргуд Пише:  Иначе, Дакић је учествовао у нападу на карабињере на Трси.... Комунисти су заробљене Италијане стрељали и бацили у јаму.
Занимљиво је како комунисти описују ове догађаје, као доказе о сарадњи..

(23-09-2014, 03:45 AM)Мргуд Пише:  У књизи се као комадант Миљевинске чете помиње Боро Благојевић.

То је вјероватно 1941/2.

(23-09-2014, 03:45 AM)Мргуд Пише:  Мислим да романија има право по питању ових јединица, да се оне нису пуно удаљавале од својих села и углавном су биле заузете борбом са локалним партизанима и усташама.
Тако је било са већином четника у Босни. Од страха за своје породице, било им је тешко да одлазе далеко од свога краја.

(23-09-2014, 01:41 PM)Зоран Недељковић Пише:  -пеш.капетан II кл. Драгиша Д. Васиљевић рођ. 1909.год. у с. Сушице, код Ваљева.

Данас у Вишеграду има много Васиљевића, зато сам био убијеђен да је и он. Један је и у Хагу био.
Одговори

(23-09-2014, 05:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(23-09-2014, 12:13 PM)Vasa Пише:  Nisam uspeo da nadjem broj zrtava u ratu za bjelopoljski srez. Mozete li da mi kazete koji je to broj po Vasim saznanjima?
Зар нема у књизи Дедијера и Милетића?

Koliko vidim u ovim internet verzijama nema. Jel to trik pitanje?Smile
Одговори

Није, него немам времена да тражим. Smile
Одговори

(22-09-2014, 11:29 PM)Романија1 Пише:  
(22-09-2014, 05:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(22-09-2014, 02:19 AM)Романија1 Пише:  Па ме зато занима детаљније о Фочанској бригади и командантимa, ако имате.
Дај то што имаш, да додам на списак. Миљевина се често помиње у документима, и цели тај крај, нема шансе да нису били ни под чијом командом, сем ако нису припадали неким дивљим групама, које су биле малобројне. Фоча је прелазила једно 40 пута из руку у руке, ту је био хаос (причао ми је фочански поп Новак Станојевић).

У Фочи је у сваком рату хаос. Миљевина је раскрсница Фоче, Трнова (Сарајева), Калиновика, па је важна тачка. Сада има преко 1000 становника, а тада сигурно много мање, па је могла дати само батаљон.
Ма какве дивље групе, њима је част била важна ко Црногорцима прије 200 година. Тим борцима из мог села сигурно да је команда ишла у ЈВуО, али колико знам они нису имали неки званичан назив (чета, одред и сл.) Из села је током рата погинуо само један борац, а за једног знам да се борио на Неретви. Остали нису ишли далеко свог и околних села. Знам да је после рата био проблем у селу јер није имао ко да коси ливаде, јер је сваки мушкарац из села био у затвору. А жене имају по 6-7 дјеце.
У вези команданата:
-Жандармеријски наредник Спасоје Дакић је био командант Челебићког батаљона (погинуо је на Зеленгори 1947)
-Миле Радовић командант Устиколинског (не знам да ли се овако каже) батаљона (мјесто је Устиколина, отрован од јатака крајем 1945)
-Командант Миљевинског батаљона се презивао или Ковач или Елез (заборавио сам). Питаћу некад људе па ћу јавити.

П.С. сада сам сазнао, оно што сам Вас питао за Матовића кад је погинуо. Погинуо је или умро 1955, а не 1948 како каже Топаловић из Вгд-а. Заједно са њим погинуо је и Блашко Јегдић. а последњи четник из Миланове групе а уједно и Фочанског краја, питаћу једном име заборавио сам, погинуо је 1958 или 59.

Миљевински батаљон је припадао Калиновачкој бригади. Повлачи се са Баћовићем према сјеверној Босни. Убрзо се одваја од Баћовића и прикључује се Дражиној групи, са којом се враћа у реон Зеленгоре.

Командант Миљевинско батаљона је био
резервни потпоручник ЗЕЛОВИЋ, Сава, ВЕЉКО,1912, Оцркавље-Миљевина.
У ЈВУО од 10. маја 1942. као командант Миљевинског батаљона; од 15.
септембра 1943. до 12. маја 1945. командант Миљевинског јуришног батаљона. У рату унапређен у чин поручника. Од 12. маја 1945. до пролећа 1951. у илегали када је убијен од припадника ОЗН-е, у Загорицама код Миљевине, заједно са братом Ристом и ордонансом Радом Нинковићем. За успешно командоваље батаљоном, посебно 19. августа 1942. против усташа у Фочи и 4. јануара 1944. против комунистичке 5. дивизије у Ранчићима, 1944. одликован је Златном Обилића медаљом.

Командири чета
АНДРИЋ, Митар, ГОЈКО,1903, Ратаја-Миљевина.
У ЈВУО од 10. маја 1942. до почетка маја 1943. као командир 2. чете у
Миљевинском батаљону. Погинуо у борби против партизана, почетком
маја 1943., у Црној Гори.

СТАНКОВИЋ, Лука, НИКОЛА,1921, Миљевина.
У ЈВУО од маја 1942. водник вода у 2. чети Миљевинског батаљона; од маја 1943. командир 2. чете Миљевинског батаљона; од 15. септембра 1943. до 12. маја 1945. командир чете у Миљевинском јуришном батаљону. Унапређен у чин наредника. За храброст у борбама и успешно командовање четом, посебно против комунистичке 5. дивизије 4. јануара 1944. у с. Ранчићима, 1944. одликован је Златном Обилића медаљом.

ТОДОРОВИЋ, Нико, САВО,1916, Колун-Миљевина.
У ЈВУО од 10. маја 1942. као командир 1. чете у Миљевинском батаљону; од 15. септембра 1943. до 12. маја 1945. командир чете у Миљевинском јуришном батаљону; од 12. маја 1945. до 1946. у илегали. Унапређен у чин наредника. Убијен од припадника ОЗН-е 1946. године, код Колуна.

У припреми за штампу се налази монографија Калиновачке бригаде којом је обухваћен и Миљевински батаљон, са списком свих припадника и основним биографским подацима.

Ако неко има фотографија припадника овог батаљона нека пошаље, да убацимо у монографију
Одговори

Ја сам имао, ал сам изгубио негдје нажалост. Нисам знао да је Будимир Соколовић, вјерски референт ВК убијен у Миљевини.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Будимир_Соколовић
Канонизација:
https://groups.yahoo.com/neo/groups/crna...opics/1966
Одговори

Милославе да ли постоји неки списак шифрованих имена под којима су се водили официри ЈВуО? Мислим на ратне шифре, као нпр. оне ''чика Бранко'', ''ИНА'' итд....
Одговори

Има, у Самарџићевим књигама као додатак...

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(26-09-2014, 11:08 AM)Вук92 Пише:  Милославе да ли постоји неки списак шифрованих имена под којима су се водили официри ЈВуО? Мислим на ратне шифре, као нпр. оне ''чика Бранко'', ''ИНА'' итд....

Има на znaci net -Коришћени псеудоними и шифре припадника равногорског покрета-
Одговори

Цитат:У припреми за штампу се налази монографија Калиновачке бригаде којом је обухваћен и Миљевински батаљон, са списком свих припадника и основним биографским подацима.

За ово сам чуо још пре годину и нешто али никако да изађе та књига на светлост дана.
Одговори

(26-09-2014, 11:08 AM)Вук92 Пише:  Милославе да ли постоји неки списак шифрованих имена под којима су се водили официри ЈВуО? Мислим на ратне шифре, као нпр. оне ''чика Бранко'', ''ИНА'' итд....
Да, у Дражи 2 има неколико хиљада шифара. Има и у зборницима, али не на једном месту, можда је то на Знацима групно.
Одговори

Цитат:сада сам сазнао, оно што сам Вас питао за Матовића кад је погинуо. Погинуо је или умро 1955, а не 1948 како каже Топаловић из Вгд-а.

По књизи о Владу Шипчићу умро је 1955. године од туберкулозе.
Одговори

Па ето, онда је вјероватно то и тачно. Сигурно је Топаловић био погрешно обавјештен.
Одговори

Господине Самарџићу ову слику сам преузео из вашег текста који је објављен у Француском Магазину 39-45 који је посвећен 2.Светском рату.Ако можете да напишете ко је све на слици,где и када је слика настала.Препознајем потпоручника Милутина Јанковића,стоји трећи с лева.Требало би да је у средини са шубаром Чедомир Умковић.Поставите ако можете ову слику боље резолуције.Чини ми се да има на слици и четника Капетана Предрага Раковића али не могу да препознам ко су јер је слика јако лоше резолиције.Хвала у напред![Слика: Milutun_Jankovic_sa_ekipom.jpg]
Одговори

Четврти с лева потпоручник Велимир Кочовић из Адрана, четврти с десна наредник Милан Козодера, Раковићев пратилац, клечи лево хармоникаш Илић из Мрчајеваца, ваљда рођак Мирослава Илића.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним