Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4.29 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Хрватски геноцид над Србима 1941-1945

О колективној кривици ође говориш ти. И уједно то исто браниш (бранећи Хрвате). Ни једно ни друго нема никакве везе са онијем шта сам ја рекао.
Да ли су се они звали "праваши", "франковци", "старчевићанци", "шуцкори", "Вражја дивизија", "мачековци", "павелићевци", "домобрани", "усташе" итд. и која год друго имена да су имали, то је најмање битно. Битно је да су били Хрвати, да су као такви, убијали Србе у име хрватских интереса.

Таке ствари културни народи пребијају на неки други начин.
Одговори

За почетак,ко жели нека погледа чувени документарни филм,редитеља Здравка Шотре из 1990- те "Ево наше деце". Има га на ју тјубу.
Истребљење 90% житеља Херцеговачког села мученика Пребиловаца. Бацање живог народа углавном жена и деце у локалну јаму Голубинка.

Онда ту је и јединствени материјал вађења костију из јаме Равни Долац у Ливањском Пољу.
Овај јединствени видео запис новинара и књижевника Будимира Симоновића, приказује спуштање спелеолога са потомцима жртава у бездану јаму Равни Долац у Ливањском пољу. Само у ову јаму су хрватске усташе на Огњену Марију 1941. године живе побацали 218 жртава. Нако шест недеља и три дана из јаме су живе извучене 13 жена и један мушкарац. Након 50 година потомци жртава есхумирали су кости побијених, умили их, осунчали и похранили у новоизграђену крипту покрај цркве Успенија Пресвете Богородице у Ливну.
На жалост, 1992 године потомци злочинаца су минирали крипту и на тај начин учинили нови злочин над остацима невиних жртава.
Такође овај видео запис може да се нађе на ју тјубу.

Треба прочитати ремек дело и до сада најкомплетнији приказ о страдању Срба Ливањског поља 1941. године, које је урадио је Будо Симоновић са својом књигом "Огњена Марија Ливањска". Књига се у онлајн издању такође може наћи на интернету.

Ој Војводо,
ој Војводо,шубару накриви, има твојих, има твојих, Четника још живих...
Одговори

(01-11-2014, 06:25 AM)мунгос Пише:  О колективној кривици ође говориш ти. И уједно то исто браниш (бранећи Хрвате). Ни једно ни друго нема никакве везе са онијем шта сам ја рекао.
Да ли су се они звали "праваши", "франковци", "старчевићанци", "шуцкори", "Вражја дивизија", "мачековци", "павелићевци", "домобрани", "усташе" итд. и која год друго имена да су имали, то је најмање битно. Битно је да су били Хрвати, да су као такви, убијали Србе у име хрватских интереса.

Таке ствари културни народи пребијају на неки други начин.

Идемо од почетка:1) када су "франковци", "праваши", "старчевићанци" убијали и тукли Србе по Хрватској они с били мањина у односу на хрватски народ којие водио Стјепан Радић. Не верујем да су се Хрвати потресли тим погромима над Србима.
2) У Великом рату, овима горе придружили су се у клању "потурице горе од Турака" - "Шуцкори"
3) што се тиче НДХ - геноцид над Србима су извршили Павелићеве хрватске и муслиманске усташе док су домобрани и "оружници" били помагач.Др Влатко Мачек иако је одобрио НДХ, није се слагао са геноцидом на Србима,"Жидовима" и Ромима.То је био један од разлога
да га Павелић ухапси и стрпа у Јасеновац. Иако је Павелић имао сву власт у НДХ, Хрвати ( и Енглези !) су били уз Мачека. К-дант ЈВуО ђенерал Михаиловић је покушавао да успостави везу са Мачеком а да ли је у томе упео питаћемо Самарџића.
Одговори

Злочине увек чине групе појединаца, јер нису сви способни за то. Главно је питање ко је то њима омогућио, и зашто је на власти у Хрватској константно антисрпска опција.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(01-11-2014, 01:06 PM)Громовник Пише:  Злочине увек чине групе појединаца, јер нису сви способни за то. Главно је питање ко је то њима омогућио, и зашто је на власти у Хрватској константно антисрпска опција.

Добро питање. Што се Другог светског рата геноцид су Немци омогућили, тј. дозволили. Као погроме што на Србима на Косову омогућује и дозвољовава НАТО.
Одговори

А колика је ту одговорност Хрватског народа, који сем изузетно, ни један једини метак није испалио у одбрани своје државе, иако су били дужни да то ураде, као и сви остали?

Одговори

(01-11-2014, 03:05 PM)Громовник Пише:  А колика је ту одговорност Хрватског народа, који сем изузетно, ни један једини метак није испалио у одбрани своје државе, иако су били дужни да то ураде, као и сви остали?

Громовниче, проблем је то што сав хрватски народ није доживљавао ту државу као своју. Мислимо на Краљевину Југославију. Они су је чак доживљавали као окупацију. И Хрвати да бране такву земљу од својих идола - Хитлерове Немачке.
Одговори

Наравно, доживљавали су је као окупацију Срба, као и ону каснију, Брозову. О томе ја и причам, да Хрватски народ константно за своје вође бира антисрбе, који им то поверење враћају тако што спроводе константни геноцид над Србима.

Одговори

(01-11-2014, 03:31 PM)Громовник Пише:  Наравно, доживљавали су је као окупацију Срба, као и ону каснију, Брозову. О томе ја и причам, да Хрватски народ константно за своје вође бира антисрбе, који им то поверење враћају тако што спроводе константни геноцид над Србима.

Ваистину! Од Стјепана Радића до др Иве Јосиповића Хрвати бирају антисрбе. Неке у већој, неке у мањој мери. Хрвати нису хтели да гласају за Рачана зато што није србофобан.
Одговори

Нема говора о колективној кривици Хрватског народа, али нам историја показује да само постојање Хрватске државе представља опасност по Српски народ.

Одговори

(01-11-2014, 03:57 PM)Громовник Пише:  Нема говора о колективној кривици Хрватског народа, али нам историја показује да само постојање Хрватске државе представља опасност по Српски народ.

Браво мајсторе. Ваистину!
Одговори

У мемоарима Милована Ђиласа "Револцуционарни рат" на странама 42/45 занимљиво:

"На некој од малих станица око Билеће у воз је ушла група бегунаца- српских сељака. У почетку су били мучаљиви и унезверени, али су се, приметивши да у возу нема никаквих власти, убрзо раскравили.Бежали су испред усташког терора и наводили села и братства које су усташе масакрирали...Плавкаст, збојит сељак
тридесетих година, расцопане јагодице и кудраве косе улепљене окорелом крвљу, узбуђено или присебно је причао: усташе су изненада опколиле њихово село, потерали све- домаћине и њихове жене,старо и младо и побили их маљевима над јамом - таквих камених јама има свукуд по карстним пределима. Сељак је успео да се над самом јамом истрне из уза и, мада је добио ударац маљем у јагодицу, стркнуо у жбуњаст камењар.
Рањени сељак се јадао:"Убијају све живо,све српско!Као марву-маљем у главу, па у јаму...Највише има "Турака" међу њима - дошло њихово, хоће да затру несрећни српски народ...
То је за мене била нова прича. Касније , током ратних покрета , чућу је много пута и скоро увек исту: изненађено село, повезани мушкарци, сви побијени и
побацани у јаму...
Верским и идеолошким убицама није ни потребна машта, него ефикасност : у томе је сва страва и - за жртве - "олакшање". Али нисам био запањен колико је - по мојим представама и схватањима - требало да будем.
Била ми је већ добро позната "усташка" идеологија -мешавина примитивног хрватског национализма са савременим фашистичким тоталитаризмом. Познавао сам из затвора и многе истакнуте усташе. Пратио сам усташку еволуцију - од државноправности и милитантног сепаратитзма к фашизму и тоталном антисрпству. Већ су допирали до ЦК у Београду, па и до мене, гласови о прогонима Срба у Хрватској, а биле су се појавиле и прве, бројне скупине бегунаца. Знали смо за преке покретне судове и Павелићеве "законе" у којима није било много чланова, али су сви декретирали смртну казну. Али моја незапањеност је потицала из атмосфере - из супростављених група и односа међу њима, из поплаве пропаганде, програма и краваих догађаја. А свакако и
из личног искуства- из оног што сам доживое и хтео, оног што су ми бранили
и због чега су ме вребали.
Али други - тај прости, махом сељачки свет, били су запањени још мање.
Не би се могло рећи ни да су били много огорчени: наишла је нека несрећа, страшна јер је људска, али можда баш због тога и одољива...Била је ту још једна танушна, тамнопута, варошки одевена девојка - свакако из неког градића:
она је резигнирано причала како су усташе покупиле најугледније Србе - трговце,попове и чиновнике, после 2-3 дана их стрпали у камион и одвели тобож у Мостар, а уствари побили и побаци у јаму, већ се зна кад и где. Срби преостали у градићу - махом жене и деца, чекали су беспомоћно сличну судбину. Као и други и та девојка је бежала код неког рођака у Црну Гору или
једноставно у Ц. Гору.
Али девојка није пресрећна што је умакла - мирно би пренела и ишчекивање усташког маља или каме : смрт је, наједном ушла у свакодневицу , постала неизбежност као и ваздух и тло...
Па добро- обратио сам се рањеном сељаку - што се не браните ? - А ко да се брани ? - вајкао се сељак - Нико се није ни надао! Мислимо: држава, неће зар тако на народ...Немамо оружја, препуштени себи као марва. А прича се да су Невесињци и помлатили грдне усташе ( "Јунски устанак" - прим. Борка Радовића ).
Људи су улазили и излазили на станицама...Али причање о усташким покољима љима се настављало- дакако с новим појединостима...Можда сам тек тада, незазорно, увиђао значај поверене ми мисије и властите улоге. Мо-
жда сам уочавао необични, мада жељени спој својих идеја и судбине народа - спој не против буржоазије и њене власти, него противу насилника којима је убијање "туђих" , убијање недужних , потврда "идеје" , ако не и једини стварни циљ.Но било ми је...јасно, да ми комунисти са својом борбом можемо једино користити овом народу,над којим је већ вршен покољ, дакако не не због његове кривице :o него због суманутих амбиција отпадака друштва и отпадника властитог народа.
Нисам због тога ни горд ни срећан , него: тако јеи друкчије не би ни могло да буде.
Већ смо се примицали Никшићу кад се у нашем вагону обрео др Војо Ђукановић, којега сам површно познавао из сусрета са левим студентима, мада нисам зано поуздано и да ли члан Партије...др Ђукановић ми је причао више-мање исту причу рањеног сељака.Али он је знао нешто више: читава села су у збеговима.
А шта радите ви, ви напредни људи, антифашисти, комунисти ? -упитао сам га. А он: Ми помажемо колико можемо.Ето, ја сам организовао санитетску службу...Добро-то! Али,борите ли се организујете ли нападе? Др Ђукановић ме погледа са радозналом зачуђеношћу: Је ли то став ? Је ли то директива ? Да! Треба почети одмах! -Размисливши он је приметио : код њих у Херцеговини, доста је је неразвијен полит. рад...Организације скоро и нема.Појединци.- То није пресудно, сада! - рекао сам -Треба почети с мањим групама: организација, војска ствараће се,сада,у оружаној борби..."
Одговори

(01-11-2014, 01:06 PM)Громовник Пише:  Злочине увек чине групе појединаца, јер нису сви способни за то. Главно је питање ко је то њима омогућио, и зашто је на власти у Хрватској константно антисрпска опција.
Слажем се. Уопште речено, групе појединаца чине "историју". Обични људи живе свој живот. Што не значи да ти "појединци", када су на врху нације, не представљају интересе свог народа.
Одговори

Ја то тако не гледам. Хрвати су или чинили злочине или су окретали главу. Само у мају 1941. је било 100 хиљада усташа..тешко да су то "појединци". По мени, то је кривица већинског хрватског народа. Они су хиљаду година на "оној" страни, то никако не може бити појединачна кривица. Изузетака је веома мало, нажалост по нас.

Нпр. Хрвати тврде да у Јасеновцу није убијено 700 хиљада Срба већ 70 000. И кад би се то утврдило да је тачно, то би се гледало као да нису ни починили злочин, као да тих 70 000 људи нису људи.
Тако и за ово. Ма нису Хрвати ово, нису оно, и на крају нису ни починили злочин тј. геноцид.
Битан је утисак који остаје. Исто као за четнике. СФРЈ каже да су четници и усташе исти, иако и по њиховим изворима четници нису убили ни приближно 70 000 људи. Али је ипак остао утисак да су четници и усташе исти.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним