Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4.43 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Живојин Мишић

[Слика: image.jpg]

Већа је резолуција, само клик.
Пуно фали бар око врата орден. Тужан
Одговори

Позоришна представа „Време части и поноса", сценарио Мића Живојиновић у улози војводе Живојина Мишића - Бошко Пулетић
у улози војводе Степе Степановића - Лепомир Ивковић.

Иста екипа радила је представу "Чича"
[Слика: 14487933614ecbabfbbb661620787294_orig.jpg]
[Слика: 378431_2798468649824_580608549_n.jpg?oh=...5e6d579de4]
Одговори

(17-12-2014, 06:29 PM)Pavle Пише:  [Слика: image.jpg]

Већа је резолуција, само клик.
Пуно фали бар око врата орден. Тужан

Није добро обојена фотографија. Прво униформа није браон него нијасна зелене. Друго крагна је сивоплава метал боја оружија за генерале и војводе.

Ово је добро обојена фотографија.

[Слика: Zivojin-Misic-2.jpg]

(17-12-2014, 08:20 PM)Вукашин Петковић Пише:  
Позоришна представа „Време части и поноса", сценарио Мића Живојиновић у улози војводе Живојина Мишића - Бошко Пулетић
у улози војводе Степе Степановића - Лепомир Ивковић.

Иста екипа радила је представу "Чича"
[Слика: 14487933614ecbabfbbb661620787294_orig.jpg]
[Слика: 378431_2798468649824_580608549_n.jpg?oh=...5e6d579de4]

Најбоља представа икад је легендарна где војводу Мишића тумачи Миша Јанкетић ко је није погледао нека погледа:

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

Слика коју сам поставио уопште није бојена фотографија. Не бих рекао да јесте.
Одговори

Знам, гледао сам је пар пута. Драматизација Ћосићеве друге књиге романа "Време смрти" а од треће је рађена представа "Ваљевска болница".
Одговори

(18-12-2014, 07:46 AM)Вукашин Петковић Пише:  Знам, гледао сам је пар пута. Драматизација Ћосићеве друге књиге романа "Време смрти" а од треће је рађена представа "Ваљевска болница".

Још једна добра представа Одбрана Београда:

Одговори

Да ли сте знали да је први србин који понео титулу енглеског сера био управо Живојин Мишић. Ево и објашњења. Када је 19. новембра 1917. године, генерал Џорџ Милн у Солун донео највише енглеско војно одликовање Орден Светог Михаила и Светог Ђорђа на огрлици за војводу Мишића уз то енглески краљ Џорџ V му је доделио титулу господина (сер - SIR).

Одговори

Војвода Мишић (десно) и пуковник (потоњи генерал) Милош Васић (лево) сликано вероватно између 1914-1916.

[Слика: f1.highres]

Одговори

[Слика: misicev-porodicni-album.jpg]
Породична
Одговори

(02-07-2015, 02:32 AM)Вукашин Петковић Пише:  [Слика: misicev-porodicni-album.jpg]
Породична

Да то је снимљено 1918. на слици су коњички капетан друге класе Радован Мишић (најстарији војводин син), поред њега је његова вереница (касније супруга) Ирма Мишић (девојчки Тазија), пуковник (потоњи генерал) Милан Миловановић, војводина супруга Лујиза Мишић, па војвода Живојин Мишић, његов најмлађи син Војислав Мишић, поред је пуковник (потоњи генерал) Радован Обрадовић и највероватније синовац Милорада Павловића Крпе, Миодраг Павловић. Локација Солун.

Ове слике су заштитиле Новости али погледајте:

1) Легендарна у Горњем Милановцу, генерал (потоњи војвода) се спрема да спроведе офанзиву у Колубарској битци.

[Слика: vojvoda-misic.jpg]

2) Војвода и генерал Морис Сарај.

[Слика: vojvoda-misic-%281%29.jpg]

3) Породична одозго само други пут сликана.

[Слика: vojvoda-misic-%283%29.jpg]

4) Штаб Прве армије 1916-1918.

[Слика: vojvoda-misic-%284%29.jpg]

5) Сахрана војводе Живојина Мишића 1921.

[Слика: vojvoda-misic-%285%29.jpg]

Одговори

Одговори

Cви знамо његов допринос, па нећу то писати, већ ми је занимљив податак о његовом упознавању са својом будућом женом Њемицом и протестанткињом Лујзом. Књаз је 1881. приредио бал, на ком су били многи официри и свјетске даме. Правило је било да се плеше 10 различитих плесова. Свака цура је имала блокче са собом и момак кад јој приђе и замоли за плес, она кад пристане, у блокче запише његово име и поред плес који хоће с њим да плеше. И тако би неке цуре плесале 10 плесова са 10 различитих момака током вечери. Живојин кад је угледао Лујзу (16), пришао јој је, отео блокче, и записао 10 пута Живојин Мишић Кез тако да је она цијело вече плесала са њим. Наравно, њезини родитељи су се бунили што господска дама жели да се уда за српског православног сељака, али Живојин је ипак оженио, без знања родитеља, тј. Лујза је побјегла од родитеља, па је остала тако и без мираза.
Кад су њиховог сина Александра убили Нијемци 1941/2, Лујза је промјенила вјеру, прешла у православље, и прекрстила се у Магдалена.
Одговори

Како је оженио ако није узела Православље?
Верујем да је била изузетна реткост у оно време склапати брак ван цркве? Или грешим?
Одговори

Оженио је 100% у православној цркви. Мислим да је тада (као што би и сада) само формално добила неко православно име током вјенчања, а и даље остаје то што јесте.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним