16-12-2015, 08:59 PM
(16-12-2015, 06:27 PM)Николај Пише: Закомпликовасмо ствари без икакве потребе. Ово што каже Чума о управним споровима је тачно, али ја уопште не причам о томе, нити то има било какве везе са рехабилитацијом Недића. Ја само кажем да нема услова да се он рехабилитује јер не постоје ни судска ни административна одлука којом је лишен живота, слободе односно грађанских права. Видим да су се предлагачи позивали на неку Владину уредбу, али нису је доставили суду јер је не поседују, па је предлог одбачен. Дакле, нема никакве одлуке о било чему.Свака част за објашњење.
Друго, Недић није убијен ни по судској/административној одлуци, ни без ње, он се убио. Зашто (и како) рехабилитовати неког ко се сам убио?
И треће, а повезано са другим (самоубиство) нису му одузета ни грађанска права (бирачко право, право својине, итд) јер тренутком смрти, физичком лицу та права аутоматски престају и прелазе на наследнике (она која су подобна да пређу, која нису строго везана за личност умрлог, као што је рецимо бирачко право).
Према томе, ако је и одузета нека имовина, није одузета Недићу, јер је она у моменту његове смрти прешла на његове наследнике. Та имовина је дакле одузета његовим наследницима, па они евентуално могу да траже да се иста врати њима јер је неосновано одузета, али то нема везе са поступком рехабилитације.
Значи да резимирам, кратко и јасно:
-Недић није убијен (ни по одлуци ни без ње) већ је извршио самоубиство,
-Није лишен слободе, у смислу осуде на затворску казну, јер се убио у истрази пре доношења судске одлуке,
-Није лишен грађанских права јер су му она престала у тренутку смрти-самоубиства.
Због свега тога, нема услова које поставља Закон о рехабилитацији да се он рехабилитује.