(23-05-2017, 12:40 AM)Chicot Пише: Није баш тако. Чему служе ти елитни генералштабни официри ако не да рационално анализирају ситуацију? Пре свега, Хитлер се не би толико упињао да наведе Павла на потпис само да би га тек тако напао после свега неколико дана. Значи, напад на Југославију сигурно не би уследио барем до савладавања Грчке (мада у реалности напад би могао да се очекује тек када би Хитлер поразио СССР). Пакт је подразумевао да напад на Грчку мора да иде преко Бугарске, далеко неповољнијим путем за офанзиву, и на правцу где би се грци далеко дуже одржали. Све што смо ми урадили јесте да смо омогућили Немцима да искористе повољнији правац преко Вардара.
Последица- самлели и нас и Грке за двадесетак дана. Будите сигурни да Грци нису ни најмање срећни што су нас Немци напали тада, управо због тога.
Зато сам и рекао да је изабрани тренутак монументална грешка!
Незадовољство Павлом је могло да се изрази пучем и са малим одлагањем, без већег ризика од неуспеха а са далеко мање поразним последицама и далеко већом "штетом" коју би нанели Немцима. И то је чињеница која је била сасвим јасно уочљива и у то време.
А пази ово: Зашто нису елитни генералштабни официри предвидели да ће новембра 1915. Бугари да потуку и Француску армију под Сарајем на Вардару, и 2. српску армију на Морави? Зашто нису предвидели да ће нам одступница бити одсечена, па да на време направе стазе и места за одмор и снабдевање преко Албаније? Да се маршира десетак дана и без жртава, а не да страда 200.000 људи?
Где су били ти елитни официри и уопште цела интелигенција, да схвате да је боље да се прихвати пакт који су нам Централне силе нудиле 1915, него да страда милион људи? И то бољи пакт него онај Хитлеров од 25. марта 1941?
Да ли мислиш да нема књига и чланака писаних на ову тему, против Пашића, Путника и свих осталих? Е па има, књига једног мајора објављена је још 1916. године (тај је остао у Србији) и појавила се на Сајму књига у БГ пре неколико година.
А зашто се то није примило?
Прво наравно јер се такво писање коси са историјом као науком.
Друго, јер смо имали државу и љотићевци и комунисти нису могли да толико шире те приче.
А погледај где смо сада, кад већина чак и на овом форуму прихвата то и пљује наше најбоље претке а хвали једног Љотића и не знам кога.