28-05-2017, 12:03 AM
(27-05-2017, 10:47 PM)Бенито Пише: Ватра, од мене само кратко питање:И нисам имао нека очекивања, тако да није лако дати одговор.
При самом крају истраживања сте, како велите. Да ли се подаци које сте пронашли поклапају са оним што сте очекивали пре истраживања?
Желим да истражим то до краја, и надам се да ћу успети да пронађем што више могу архивског материјала о томе.
Што се тиче ствари које сам гледао да проверим:
- извештаји о евакуисаним су се показали приближно тачни. Крајгеров из септембра је врло тачан, крајњи који је дат у Историји МААФ је умањен за око 10% и код партизана и код четника. Пронашао сам да је било више евакуисаних - око 2600 Американаца уместо 2350 колико наводе, и то јесте било изненађење.
- "контроверзни" материјал - извештаји о наводним убиствима и предаји авијатичара Немцима - углавном су се показали као нетачни. Оно што је занимљиво је да је то настало услед тога што у већини случајева нису ваљано узете изјаве, односно често сведоци дају своје закључке или шта су начули.
- успео сам да добијем податке са више детаља, поготово за евакуисане који су имали чуднији пут, нпр. оне који су прешли од четника ка партизанима, дошли из Италије или других земаља, побегли из заробљеништва итд. То раније уопште није било довољно обрађено.
- очекујем да за неке ствари пронађем још информација. Примера ради, за 4 авијатичара који су били у Србији код партизана од 1. августа 43-е до 16. јуна 44-те сам досад пронашао само њихову кратку изјаву, а надам се да ћу пронаћи и опширнију. Исто важи и за Инкса и екипу који су били дуго код четника, међутим за њих имам Инксову књигу.
- За неке ствари неће бити разрешено до краја шта је било. Имам неколико посада које су наводно четници предали Немцима, за које има потврда да су заробљени, али остаје проблем што авијатичари немају појма ко их је заробио.
(27-05-2017, 10:37 PM)Милослав Самарџић Пише: Онда да сачекамо књигу. Иначе теза о 2.000 и нешто спасених пилота од стране партизана није нова. Њоме се још Миодраг Пешић бавио у својој књизи ''Мисија Халјард''. Он пише да су ту у ствари сабране све евакуације. Словеначке књиге нисам читао, али неке јесте Пешић и он ми је причао о томе. Према његовим речима, у Словенији партизани су спасили осам пилота, а све остало је евакуација преко њихове територије, укључујући и ослобођене логораше после рата.

Пешићева књига је неупотребљива. Једино у њој вреди сведочење оног преводиоца које је прилично прецизно.
Пешићеве анализе и закључци су катастрофа.
Још 46-е је штампан списак са евакуисаним савезничким особљем из Словеније. Није комплетан, али је најкомплетнији од таквих спискова. Део људи јесте евакуисан из Италије, али већина авијатичара је из Словеније. Каквих црних осам пилота??
(27-05-2017, 10:37 PM)Милослав Самарџић Пише: Пешића су иначе звали на састанке спасених из свих крајева, односно земаља широм света, који су одржавани у Америци. Звали су га као четника. Партизане нису звали.Знам за неколико људи који су истраживали са партизанске стране и били су у Америци. Мислим да њима није битно са које стране је ко био, само да имају одговарајућу причу и везу са догађајима.
Што се тиче АФЕЕС-а са којим је Пешић сарађивао, контактирао сам их да ли ишта знају о теми, и немају појма. Нису радили историјско истраживање и сл, не знају ни где се налазе документи о томе. Они углавном организују меморијалне скупове.
Има још таквих група.