(27-05-2017, 12:06 AM)Милослав Самарџић Пише: Захваљујем, али хтео бих да укажем на фундаментални фалсификат очекиване Ватрине књиге. Верујем да ће он тачно навести техничке податке, али у ствари, мада бројчано главни, они су ту споредни, а главна је теза да су партизани спасили много више пилота од четника.
Е сад пошто тачно знам колико је авијатичара пало код партизана у Србији (негде око 36), и пошто знам отприлике за све оне територије где су четници доминирали али где је било и партизана - а то су територије већински настањене Србима у Босни и Херцеговини, плус Динара, плус Црна Гора, што је све можда око 100 падобранаца код партизана, волео бих да видим, у тој књизи, где је пало тих 2000 америчких пилота код партизана?
То смо овде питали Ватру више пута, али није одговорио.
Наравно, остатак територија на западу, Хрватска и Словенија, у то доба већински је био под осовинском контролом. Тако да остаје мала површина на коју је наводно пао огроман број пилота. Подсећам да Ватра искључује принудна слетања на Вису.
У свакој књизи мора бити нека ситна грешка, али, намера је нешто сасвим друго. Такође, подсећам та је основно код свих тоталитарних идеологија да су њихови следбеници научени да не виде очигледне ствари, тј. да су, док бране своју ствар, увек убеђени да говоре истину. То је све давно објашњено, Слободан Јовановић и многи други код нас, Стендал, Волтер...

Написа човек који је направио десетине фалсификата, да очекује код другог фалсификате...
Наравно да је од партизана евакуисано више авијатичара. То пише у свим америчким документима. Тачни бројеви евакуисаних од четника су писали још за време Тита код нас. Тачне процене евакуисаних од партизана су дате нешто касније.
Е а како су аутори 90-их (међу којима и ви) заборавили на те документе и кренули да праве неке сумануте рачунице је питање које сам више пута поставио овде.
----
Ако досад нисам одговорио (а мислим да јесам), према још непотпуним подацима:
У Србији (ужој) је од четника евакуисано 311 авијатичара, од четника пребачено код партизана још 19, а од партизана - 30 авијатичара
У Босни је од четника евакуисано 50-ак авијатичара, од четника пребачено код партизана још 60, а од партизана - 450 авијатичара
У Херцеговини - 4, 11 и 67 респективно.
У Црној Гори - 1, 11 и 98.
У Далмацији - 1, 5, 340.
У Словенији, на Острвима, Хрватској (без Славоније и Далмације) од партизана евакуисано око 200, 170, 500. Од четника нема евакуисаних, али има једна група са 10-ак авијатичара која је предата Немцима у Словенији.
Косово, Славонија и Македонија су имале мало евакуисаних (по десетак), Војводина само принудна слетања по ослобођењу.
Недостају ми подаци за преко 100 евакуисаних од партизана.
Оно што је занимљиво је да, иако су постојале јаке четничке формације у Лици, Херцеговини и Црној Гори - од сваке од њих је прихваћено 10-ак или мање авијатичара - и то релативно касно.
Зашто је то тако је занимљиво питање.
Већ сам навео да је код четника забележено мало борби око авијатичара, код партизана тога има више.
У наведеним бројевима нису евакуисани из Италије и других земаља, као ни ослобођени на крају рата у Загребу, а посебно не они који су принудно слетели на Вис.
Такође нису ни британски авијатичари.
Ту је по мојој процени евакуисано око 150-200 њих. Од четника је евакуисано мање од 10, један број је пребачен од четника партизанима (10-20), а све остало је евакуисано од партизана.
Занимљив је и број заробљених авијатичара током бекства. Код партизана 3 (сви у борби), код четника 20-ак (нико у борби), плус још 10-ак потенцијалних случајева.