Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(27-05-2017, 10:47 PM)Бенито Пише:  Ватра, од мене само кратко питање:
При самом крају истраживања сте, како велите. Да ли се подаци које сте пронашли поклапају са оним што сте очекивали пре истраживања?
И нисам имао нека очекивања, тако да није лако дати одговор.
Желим да истражим то до краја, и надам се да ћу успети да пронађем што више могу архивског материјала о томе.

Што се тиче ствари које сам гледао да проверим:
- извештаји о евакуисаним су се показали приближно тачни. Крајгеров из септембра је врло тачан, крајњи који је дат у Историји МААФ је умањен за око 10% и код партизана и код четника. Пронашао сам да је било више евакуисаних - око 2600 Американаца уместо 2350 колико наводе, и то јесте било изненађење.

- "контроверзни" материјал - извештаји о наводним убиствима и предаји авијатичара Немцима - углавном су се показали као нетачни. Оно што је занимљиво је да је то настало услед тога што у већини случајева нису ваљано узете изјаве, односно често сведоци дају своје закључке или шта су начули.

- успео сам да добијем податке са више детаља, поготово за евакуисане који су имали чуднији пут, нпр. оне који су прешли од четника ка партизанима, дошли из Италије или других земаља, побегли из заробљеништва итд. То раније уопште није било довољно обрађено.

- очекујем да за неке ствари пронађем још информација. Примера ради, за 4 авијатичара који су били у Србији код партизана од 1. августа 43-е до 16. јуна 44-те сам досад пронашао само њихову кратку изјаву, а надам се да ћу пронаћи и опширнију. Исто важи и за Инкса и екипу који су били дуго код четника, међутим за њих имам Инксову књигу.

- За неке ствари неће бити разрешено до краја шта је било. Имам неколико посада које су наводно четници предали Немцима, за које има потврда да су заробљени, али остаје проблем што авијатичари немају појма ко их је заробио.

(27-05-2017, 10:37 PM)Милослав Самарџић Пише:  Онда да сачекамо књигу. Иначе теза о 2.000 и нешто спасених пилота од стране партизана није нова. Њоме се још Миодраг Пешић бавио у својој књизи ''Мисија Халјард''. Он пише да су ту у ствари сабране све евакуације. Словеначке књиге нисам читао, али неке јесте Пешић и он ми је причао о томе. Према његовим речима, у Словенији партизани су спасили осам пилота, а све остало је евакуација преко њихове територије, укључујући и ослобођене логораше после рата.
Rolleyes
Пешићева књига је неупотребљива. Једино у њој вреди сведочење оног преводиоца које је прилично прецизно.
Пешићеве анализе и закључци су катастрофа.

Још 46-е је штампан списак са евакуисаним савезничким особљем из Словеније. Није комплетан, али је најкомплетнији од таквих спискова. Део људи јесте евакуисан из Италије, али већина авијатичара је из Словеније. Каквих црних осам пилота??

(27-05-2017, 10:37 PM)Милослав Самарџић Пише:  Пешића су иначе звали на састанке спасених из свих крајева, односно земаља широм света, који су одржавани у Америци. Звали су га као четника. Партизане нису звали.
Знам за неколико људи који су истраживали са партизанске стране и били су у Америци. Мислим да њима није битно са које стране је ко био, само да имају одговарајућу причу и везу са догађајима.

Што се тиче АФЕЕС-а са којим је Пешић сарађивао, контактирао сам их да ли ишта знају о теми, и немају појма. Нису радили историјско истраживање и сл, не знају ни где се налазе документи о томе. Они углавном организују меморијалне скупове.
Има још таквих група.
Одговори

Ватра, имаш ли приближну информацију о броју попадалих авијатичара који се нису спасили? Пре свега, оних попадалих у море и на приобалном делу копна
Одговори

(27-05-2017, 10:19 PM)ватхра Пише:  Имам неколико доктора и магистара историје, који проучавају Други светски рат, са којима сам у контакту.
Спрема и струка нису битне за ову причу. Нису везане за историју, већ сам написао.
Ватра, да није међу тим магистрима и онај Ђокић/Итколонел, са Мајситија?
Одговори

Да ли је некоме позната судбина артиљеријског капетана Радомира Ђорђевића? Прочитао сам да је погинуо од стране Немаца приликом ослобађања Чачка.

Зна ли неко када и како је заробљен пешадијски капетан Михаило Михаиловић?
Стрељан је на Бубњу.

Пронашао сам податак да је капетан Момчило Ђукановић страдао од немачке авијације 41. на Церу. Да ли неко може то да потврди?

Унапред хвала.



И још један официр:

Поручник Цветковић, командант Ваљевског ЧО, погинуо у борби против Немаца код Мионице 1941.

Ако може неко да потврди овај податак био бих му захвалан.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(28-05-2017, 12:27 AM)Chicot Пише:  Ватра, имаш ли приближну информацију о броју попадалих авијатичара који се нису спасили? Пре свега, оних попадалих у море и на приобалном делу копна
Који се нису спасили мислиш на погинуле или заробљене?

Што се тиче погинулих, у Југославији је било сахрањено нешто преко 700 Американаца (нису сви авијатичара, има неколико припадника мисија и сл.), такође и још 12 неидентификованих од којих је могуће да нису сви Американци.
У том броју се налази и неколико десетина авијатичара (70-ак) који су настрадали приликом принудног слетања на Вис. За њих не постоје МАЦР документи.

У том броју се не налази око 200 авијатичара који су проглашени мртвим јер им остаци нису никад пронађени. Узроци су разни, неки су пали у реке, негде је авион експлодирао у ваздуху, други су пали у море или једноставно се не зна шта се десило са њима.

У Јадрану је пало доста авиона, посаде су углавном настрадале и данас се воде као нестале. Слетање на воду је било прилично опасно. То нисам бројао, јер се углавном не зна где су пали.

У већини случајева су узрок повреде током обарања, покушаја слетања, оштећеног авиона и сл. Било је нешто мало случајева да се падобран није отворио, или да је авијатичар преминуо од последица доскока. Неколико авијатичара је преминуло од рана на земљи, јер није било одговарајуће лекарске помоћи.
Бугари су убили неколико авијатичара по слетању, Немци у Словенији једног, затим неколико усташе (једног у Земуну).

Током евакуације од партизана усташе су убиле неколико авијатичара, мислим 3-4 њих. Обзиром на огроман број евакуисаних, ово је врло мали проценат.

(28-05-2017, 12:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ватра, да није међу тим магистрима и онај Ђокић/Итколонел, са Мајситија?
Што не би био Smile
Небојша ми је дао доста савета за издавање књига који су врло корисни.
Али што се тиче рецензије, имам и друге контакте који то проверено раде јако добро, не мора да значи да ће је он радити.
Одговори

Mislio sam na nestale i poginule. Jer, nije mi jasno kako je uspelo 170 avijaticara u pogodjenom avionu i pod nasilnim iskakanjem da od onolike vode pogodi bas ostrvo? Uz to sva veca ostrva, osim u kratkim ratmacima, su drzali Nemci do septembra- oktobra 1944.
Одговори

Ради се о авионима који су били на мисијама у Румунији, Аустрији, Немачкој... и који су оштећени. Посада је могла да изабере било који тренутак да искочи, и углавном су искакали над острвима јер су схватили да не могу преко Јадрана. Неки су пали у близини острва (и удавили се), а други на само острво.
Од Немаца је заробљено 30-ак авијатичара, а око 60 је погинуло.
Одговори

Tако сам и мислио. Постоје чак и јасна упутства авијатичарима у том смислу, сигуран сам да ти је познато.
Колико њих знаш који су тако "гађали" Равну Гору, Чачак, Краљево, Хомоље..?
Будимпешту, Софију, Темишвар, Солун, Беч, Трст...? Ако ме разумеш..
Одговори

(29-05-2017, 03:46 PM)Chicot Пише:  Tако сам и мислио. Постоје чак и јасна упутства авијатичарима у том смислу, сигуран сам да ти је познато.
Колико њих знаш који су тако "гађали" Равну Гору, Чачак, Краљево, Хомоље..?
Будимпешту, Софију, Темишвар, Солун, Беч, Трст...? Ако ме разумеш..
Не тако брзо.
Ако хоћеш да направиш неку тезу, прво се анализирају подаци, па се онда изнесу закључци. Не иде обрнуто.

Искакање код острва је далеко од безбедног, што и натпросечно велик број погинулих наводи.
Одговори

Милославе јели знадеш било шта од једно од Камп STS 102 Mount Carmel Haifa?
Овде су енглези СОЕ тренирали на имање старог Манастира, близо врх Кармел
Овде се тренирало за Герилско ратовање више него интелигенције, један предавац био је Nicholas Hammond, ко је имао искуства дивизантног ратовање у Грчкој.
Тако до пролеће 1942 године оних су обукавали ”Југославена и Грка”.

Јели знадеш, ако је ико стигао код Војске Краљевине из ове обуке? Ако нису код кога су отишлих?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_SO...blishments
Занимљиво да оба места тренирање у иностранство је повезано са Југославијом.
И гледајући преосталих кампова за обукавање овсте нема одељење ко се бави са западном европом....али има Пољаци, Чеси, норвеђани, данска
Одговори

Да ли имате статистику личности о томе колико тинејџерке и жене, заправо су регрутовани у комунистичким партизанима?

http://yugoslavian.blogspot.co.uk/2011/1...umber.html

Од Чикаго Трибјуна из 1944 године, слике су од Партизанке из кампове где су обућавалих енглеза и американци, италија, острове у јадрану и малте.

Girl fighters in a group of guerillas in Yugoslavia. Almost one-third of Marshal Tito's forces is reported to be made up of 'teen aged girls and older women."

Готово трећина од маршала Тита снага је пријављено да чине 'теен старости девојкама и старијим женама.
Одговори

(29-05-2017, 05:01 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Милославе јели знадеш било шта од једно од Камп STS 102 Mount Carmel Haifa?
Овде су енглези СОЕ тренирали на имање старог Манастира, близо врх Кармел
Овде се тренирало за Герилско ратовање више него интелигенције, један предавац био је Nicholas Hammond, ко је имао искуства дивизантног ратовање у Грчкој.
Тако до пролеће 1942 године оних су обукавали ”Југославена и Грка”.

Јели знадеш, ако је ико стигао код Војске Краљевине из ове обуке? Ако нису код кога су отишлих?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_SO...blishments
Занимљиво да оба места тренирање у иностранство је повезано са Југославијом.
И гледајући преосталих кампова за обукавање овсте нема одељење ко се бави са западном европом....али има Пољаци, Чеси, норвеђани, данска
Знам да су тамо обучавали неке наше да их избаце падобранима.
Одговори

(29-05-2017, 06:21 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Да ли имате статистику личности о томе колико тинејџерке и жене, заправо су регрутовани у комунистичким партизанима?

http://yugoslavian.blogspot.co.uk/2011/1...umber.html

Од Чикаго Трибјуна из 1944 године, слике су од Партизанке из кампове где су обућавалих енглеза и американци, италија, острове у јадрану и малте.

Girl fighters in a group of guerillas in Yugoslavia. Almost one-third of Marshal Tito's forces is reported to be made up of 'teen aged girls and older women."

Готово трећина од маршала Тита снага је пријављено да чине 'теен старости девојкама и старијим женама.
То је једна од црних мрља комунистичке историје. Остављам је неком другом.
Одговори

(26-05-2017, 10:04 PM)ватхра Пише:  
(26-05-2017, 08:36 PM)Pravda Пише:  А ми једноставно не знамо да лажемо -фалсификујемо историју.
Како не зна? Тужан

Па имаш онај чланак где је тврдио да су четници на Рогозни у заседи убили 800 Немаца, а у колони је било 12 Немаца и 12 Италијана, и за њих није извесно да су их све побили.

Ово Ватра понавља ко зна који пут, а има делић немачких докумената из којих извлачи општи закључак да се то није десило.
Па рекох боље је да поставим шта сам заиста написао, да неко не помисли да стварно нешто фалсификујем. Дакле, имам три извора, а надам се да ће се јавити неко из тих крајева са новим информацијама:

http://www.pogledi.rs/%D0%BC%D0%B0%D1%81...%BD%D0%B8/
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним