Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
(27-12-2017, 09:40 PM)Mitic Пише: Принц Ђорђе Карађорћевић
Браво Митићу ти знаш а "Бјела" и писци В. Кецамновић и Д. Стојиљковић знају само за Топоницу.
Узгред. несуђени краљ Србије је два пута рањен. Прво рану је Ђорђе је задобио када је обилазио прве линије на Калемегдану а тежу рану је задобио у Колубарској бици.
Митићу ти си на реду да поставиш питање.
Поруке: 5,829
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,522
У априлу 1941. у Мадриду се одржавала борба с биковима. Tоком борбе, бик је посрнуо неколико пута, а један Шпанац је подругљиво довикнуо: "Погледајте га, посрће као Југославија!"
Испред тог Шпанца је седео један наш човек који се, чувши ово, окренуо према том Шпанцу и опалио му шамар, рекавши му: "Свињо, ја сам Југословен!"
Овај наш човек је био двоструки шпијун током Другог св. рата. О коме је реч?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Душан Попов?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,504
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Тако је. Швабе сматрају и Корушку и Штајерску својим земљама. То им је , углавном, признато . Али један мали делић Корушке, и доња Штајерска са градом Марибором припале су Краљевини СХС. То је било, пре свега, због добијања логичног, фортификацијски оправданог облика границе, али и због града који је и данас други по величини у Словенији, тадашњој Савској бановини. Такође, најјаче личности, попут генерала Мајстера, били су из Марибора.
Још један елемент је битан, а то је да краљевске власти нису никог изгонили из нове државе. Нормално , а пре свега власти Савске бановине, насељавали су Словенце из сиромашних приморских средина у богату јужну Штајерску. Тиме се добијало изједначавање етничких заједница, а и историјска правда јер је АУ деценијама из уско-аустријских области исељавања Словенце. То су поновили и у ДСР, на истим територијама.
Углед:
459
У питању је сликар који спада међу прве Србе који су пропутовали оба америчка континента. Касније је боравио у Паризу, Прагу, Београду где израђује портрете чланова обе краљевске породице. Ко је он?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,504
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Збуњује је ово да је пропутовао континенте, јер немам благе везе ко је у то време толико путовао. Барем од краљевских сликара.
Углед:
459
Пред крај живота насликао је портрет краља Александра Карађорђевића.
Углед:
459
(28-12-2017, 01:40 PM)Вукашин Петковић Пише: Влахо Буковац?
Управо он.