Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Принц Ђорђе Карађорћевић
Одговори

(27-12-2017, 09:40 PM)Mitic Пише:  Принц Ђорђе Карађорћевић

Браво Митићу ти знаш а "Бјела" и писци В. Кецамновић и Д. Стојиљковић знају само за Топоницу.
Узгред. несуђени краљ Србије је два пута рањен. Прво рану је Ђорђе је задобио када је обилазио прве линије на Калемегдану а тежу рану је задобио у Колубарској бици.

Митићу ти си на реду да поставиш питање.
Одговори

У априлу 1941. у Мадриду се одржавала борба с биковима. Tоком борбе, бик је посрнуо неколико пута, а један Шпанац је подругљиво довикнуо: "Погледајте га, посрће као Југославија!"

Испред тог Шпанца је седео један наш човек који се, чувши ово, окренуо према том Шпанцу и опалио му шамар, рекавши му: "Свињо, ја сам Југословен!"

Овај наш човек је био двоструки шпијун током Другог св. рата. О коме је реч?
Одговори

Душан Попов?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(27-12-2017, 05:17 PM)Бенито Пише:  У Марибору је живео знатан број Немаца. Уопште, цео тај крај је требало да припадне новој држави, републици Аустрији. Али, Словенци су успели да уз помоћ српске дипломатије то задрже у Краљевини СХС. Дакле, Немци су се радовали доласку немачке војске у Марибор.
Иначе, данас кад су већ више од четврт века независни, Словенци су се сетили да треба и неком Србину да захвале на томе што имају државу. Уосталом, да није направљена заједничка држава јужних Словена, сами Словенци би били сасвим асимиловани, јер је процес германизације већ дуго трајао и ускоро би доживео и свој завршетак.
Ком Србину су Словенци подигли споменик као захвалност што нису нестали?
Колико ја знам, за ту сврху краљевске власти су преместиле у тај град многе Словенце из (италијанског) приморја.
Одговори

Тако је. Швабе сматрају и Корушку и Штајерску својим земљама. То им је , углавном, признато . Али један мали делић Корушке, и доња Штајерска са градом Марибором припале су Краљевини СХС. То је било, пре свега, због добијања логичног, фортификацијски оправданог облика границе, али и због града који је и данас други по величини у Словенији, тадашњој Савској бановини. Такође, најјаче личности, попут генерала Мајстера, били су из Марибора.
Још један елемент је битан, а то је да краљевске власти нису никог изгонили из нове државе. Нормално , а пре свега власти Савске бановине, насељавали су Словенце из сиромашних приморских средина у богату јужну Штајерску. Тиме се добијало изједначавање етничких заједница, а и историјска правда јер је АУ деценијама из уско-аустријских области исељавања Словенце. То су поновили и у ДСР, на истим територијама.
Одговори

(27-12-2017, 11:37 PM)Перун Пише:  Душан Попов?

Тачно. Нека се игра настави Кез
Одговори

У питању је сликар који спада међу прве Србе који су пропутовали оба америчка континента. Касније је боравио у Паризу, Прагу, Београду где израђује портрете чланова обе краљевске породице. Ко је он?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Збуњује је ово да је пропутовао континенте, јер немам благе везе ко је у то време толико путовао. Барем од краљевских сликара.
Одговори

Пред крај живота насликао је портрет краља Александра Карађорђевића.

Одговори

Влахо Буковац?
Одговори

(28-12-2017, 01:40 PM)Вукашин Петковић Пише:  Влахо Буковац?

Управо он.

Одговори

Знам да не волите ово са бројевима, али ево једног. Smile
Колико је износила површина српских бановина у Краљевини Југославији, након споразума Цветковић-Мачек?
Одговори

Прелазиш у Драгана Петровића?Smile
Ајде напамет 140-150 000 квадратних километара.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 29 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним