Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

"Господе, дај нам да родимо чедо по вољи Твога милосрђа и по Твоме божаственом самотрењу, да безбројном силом Твојом испуни своје отачаство, богољубним Твојим доброверијем, коме ми, слуге Твоје, по заповести Твога божаства и Твојих светих апостола положисмо почетак, надајући се примити Твоју божанствену награду".

Овако се помолио наш велики средњевековни владар да би добио сина, а син је просветлио и испунио своју отаџбину. Ко су отац и син?
Одговори

На Видовдан 1896. године, приликом посете Београду, књаз Никола је заједно са краљем Александром присуствовао свечаној седници Српске краљевске академије. Том приликом један познати Србин, одржао је своју приступну беседу и имао је ту част да му оба српска владара, на најзначајнији српски празник, Видовдан, лично честитају пријем у СКА. О ком академику je реч?
Одговори

Тако, брате. Три у један.Smile
Ајмо редом.

(27-02-2018, 11:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Син војводе Путника, Димитрије, пуковник, говорио је један страни језик као српски. Који и зашто?

Чини ми се бугарски језик. Разлог : војно- дипломатска мисија.

(27-02-2018, 11:29 PM)Mitic Пише:  "Господе, дај нам да родимо чедо по вољи Твога милосрђа и по Твоме божаственом самотрењу, да безбројном силом Твојом испуни своје отачаство, богољубним Твојим доброверијем, коме ми, слуге Твоје, по заповести Твога божаства и Твојих светих апостола положисмо почетак, надајући се примити Твоју божанствену награду".

Овако се помолио наш велики средњевековни владар да би добио сина, а син је просветлио и испунио своју отаџбину. Ко су отац и син?
Стефан Дечански и цар Душан.
Онако , лупио сам.Сирома'

(27-02-2018, 11:45 PM)Вукашин Петковић Пише:  На Видовдан 1896. године, приликом посете Београду, књаз Никола је заједно са краљем Александром присуствовао свечаној седници Српске краљевске академије. Том приликом један познати Србин, одржао је своју приступну беседу и имао је ту част да му оба српска владара, на најзначајнији српски празник, Видовдан, лично честитају пријем у СКА. О ком академику je реч?

Јован Цвијић.
Одговори

Јесте Јован, али није Цвијић.
Одговори

(28-02-2018, 01:46 AM)Бенито Пише:  
(27-02-2018, 11:29 PM)Mitic Пише:  "Господе, дај нам да родимо чедо по вољи Твога милосрђа и по Твоме божаственом самотрењу, да безбројном силом Твојом испуни своје отачаство, богољубним Твојим доброверијем, коме ми, слуге Твоје, по заповести Твога божаства и Твојих светих апостола положисмо почетак, надајући се примити Твоју божанствену награду".

У питању је предак Стефана Дечанског. Он је сада актуелан на ТВ. И он и његов син Smile
Одговори

(28-02-2018, 06:19 AM)Вукашин Петковић Пише:  Јесте Јован, али није Цвијић.

Змај.

(28-02-2018, 09:17 AM)Mitic Пише:  
(28-02-2018, 01:46 AM)Бенито Пише:  

У питању је предак Стефана Дечанског. Он је сада актуелан на ТВ. И он и његов син Smile

Стефан Немања и вероватно Растко.
Одговори

Тако је, Стефан Немања и Растко. Цитат из "Житија Светог Саве" од Доментијана
Одговори

(28-02-2018, 11:53 AM)Бенито Пише:  
(28-02-2018, 06:19 AM)Вукашин Петковић Пише:  Јесте Јован, али није Цвијић.
Змај
Тако је, Јован Јовановић Змај.
Одговори

Ајде једно, док не стигне Милослав:
Један српски официр, касније и ђенерал, планиран је да заштити једног српског краља, али је спасио другог.
Ко је тај српски официр?
ПС можда сам постављао ово питање, али се не сећам, а није згорег ни да поновимо.
Одговори

Није бугарски језик, нити је разлог дипломатска мисија.
Одговори

(27-02-2018, 11:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Син војводе Путника, Димитрије, пуковник, говорио је један страни језик као српски. Који и зашто?
Руски? Школовао се у Русији.
Одговори

(28-02-2018, 05:11 PM)Бенито Пише:  Ајде једно, док не стигне Милослав:
Један српски официр, касније и ђенерал, планиран је да заштити једног српског краља, али је спасио другог.
Ко је тај српски официр?
ПС можда сам постављао ово питање, али се не сећам, а није згорег ни да поновимо.

Ајде да помогнем- требало је да заштити краља Александра Обреновића, а спасио је краља Петра.
Одговори

(28-02-2018, 08:18 PM)Вукашин Петковић Пише:  
Руски? Школовао се у Русији.
Јесте. не само што је завршио војне школе тамо, него је био официр Руске армије све до 1916, када долази на Солунски фронт и ступа у Српску армију.
Одговори

Један наш пиcац је као cвој пcеудоним кориcтио један роман Виктора Игоа. Дучић га је cматрао најталентованијим младим пиcцем. Преводио је cа енглеcког и француcког на cрпcки, и cа cрпcког на cловеначки и чешки.
Одликован је и Медаљом за храброcт.
Ко је он?

(28-02-2018, 08:31 PM)Бенито Пише:  
(28-02-2018, 05:11 PM)Бенито Пише:  Ајде једно, док не стигне Милослав:
Ко је тај српски официр?

Ајде да помогнем- требало је да заштити краља Александра Обреновића, а спасио је краља Петра.

Од атентата/cмрти?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 77 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним