Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Нацрнио је Кесеровића горе него партизани.
Поруке: 91
Теме: 0
Придружен: Dec 2019
Углед:
0
Верујем да је функционисао већину времена самостално и да је зато био непоуздан елемент, али не верујем да је одговоран за пљачке и предају тог Британца.Видим да су се та Лоренсова сећања први пут објавила у једној комунистичкој књизи "Дража Михаиловић између Британаца и Немаца"...
Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Тај Енглез је, по бегу из воза, био код Аврама Петронијевића у одреду недефинисаног карактера на Голији, у пролеће-лето 41. После се свашта издогађало, требало би књигу да пишем, а не поруку. Углавном, Машан је номинално био легализован, али је цвиковао од Драже који је био на Голији и имао већ добар број четника и официра. Чим је Дража отишао за Нову Варош и Црну Гору, Машан је ударио на Цветића. Тада је и ћапио тог Енглеза и у Рашки га предао Немцима.
Нема ту шта да верујеш или не верујеш, то десет разнородних извора потврђују.
Углед:
950
Не, Бенито. Прво је био код четовође села Витановца код Краљева, па је дошао у везу са Гордићем у Љубостињи, па са владиком, па са генералом Новаковићем, па са Радојевићем и најзад Кесеровићем. Међутим, када су нападали устаници Краљево, ставио је звезду петокраку на капи и из Сталаћког четничког одреда прешао у одредо Павла Јакшића, тј. у Краљевачки партизански одред. По његовом мишљењу, тамо је била права војска. После, када се тај одред распао, прешао код Кесеровића, повукао се с њим и страшно га оцрнио и као команданта и као човека. По мени, врло мутан лик из периода 1941-1942. Уствари, ја мислим да је он био један од бројних који је инфилтрирао партизане код Кесеровића. Тројица су због покушаја атентата била ухваћена и стрељана. И Дража је био резервисан према њему, чим га је први пут видео.
Колонијални официр а петокрака на капи. Па то стварно могу само они и нико други. О Лоренсу се може отворити посебна тема.
Углед:
950
Мислим да му је само учинио услугу, да не скита више по Србији и прави смутње. Ионако су Немци све савезничке официре транспортовали у заробљеничке логоре. Док су, на пример, исто тако тројицу припадника УК, Бугари, стрељали на лицу места.
Поруке: 374
Теме: 1
Придружен: Sep 2019
Углед:
11
Да ли је Машан имао титулу војводе? И да ли је тачно да су Немци заједно са Лоренсом заробили и једног четника?
Поруке: 4,408
Теме: 55
Углед:
652
(30-01-2020, 12:03 PM)Александар Динчић Пише: После, када се тај одред распао, прешао код Кесеровића, повукао се с њим и страшно га оцрнио и као команданта и као човека.
Оцрнио је и Дражу, каже да је изгледао као старац кад га је срео и деловао изгубљено у простору и времену.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године