30-01-2020, 04:22 PM
Да ли је Машан имао титулу војводе? И да ли је тачно да су Немци заједно са Лоренсом заробили и једног четника?
(30-01-2020, 12:03 PM)Александар Динчић Пише: После, када се тај одред распао, прешао код Кесеровића, повукао се с њим и страшно га оцрнио и као команданта и као човека.
(30-01-2020, 04:00 PM)Константин Миловановић Пише:(30-01-2020, 01:57 PM)Александар Динчић Пише: Мислим да му је само учинио услугу, да не скита више по Србији и прави смутње. Ионако су Немци све савезничке официре транспортовали у заробљеничке логоре. Док су, на пример, исто тако тројицу припадника УК, Бугари, стрељали на лицу места.Шта је УК?
(30-01-2020, 04:53 PM)Николај Пише:(30-01-2020, 12:03 PM)Александар Динчић Пише: После, када се тај одред распао, прешао код Кесеровића, повукао се с њим и страшно га оцрнио и као команданта и као човека.
Оцрнио је и Дражу, каже да је изгледао као старац кад га је срео и деловао изгубљено у простору и времену.
(30-01-2020, 04:22 PM)Филип Ђукић Пише: Да ли је Машан имао титулу војводе? И да ли је тачно да су Немци заједно са Лоренсом заробили и једног четника?
(30-01-2020, 06:04 PM)Александар Динчић Пише:Ово је занимљиво.(30-01-2020, 04:53 PM)Николај Пише:(30-01-2020, 12:03 PM)Александар Динчић Пише: После, када се тај одред распао, прешао код Кесеровића, повукао се с њим и страшно га оцрнио и као команданта и као човека.
Оцрнио је и Дражу, каже да је изгледао као старац кад га је срео и деловао изгубљено у простору и времену.
Јесте, и њега. Одавно сам читао његове мемоаре. Сећам се да му је било много тешко када је чуо да је Милоје Закић погинуо код Куршумлије.
Цитат:Jedan od malobrojnih podataka otkriven je u zahtevu za obeštećenje koji je Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca podnela na Mirovnoj konferenciji u Versaju 1919. godine, posle Prvog svetskog rata. U tom dokumentu izneti su podaci da je tadašnja kragujevačka livnica oružja, Vojno-tehnički zavod, oštećena 70 odsto od predratne vrednosti.
Upravo u tom dokumentu pronađen je podatak da je fabrika koja se primarno bavila proizvodnjom oružja, do 1915. godine imala i "Radionicu za izradu i popravku automobila". Ta radionica, verovatno potpuno uništena u Prvom svetskom ratu, bila je preteča automobilske industrije ne samo u Srbiji i Jugoslaviji, nego i na Balkanu.
(01-02-2020, 04:06 PM)Милослав Самарџић Пише: Описао сам детаљно у Дражи 5, на основу докумената Бококоторског корпуса. Отишли су у ствари јер су љотићевци убедили Ђуришића да делегација оде и пита Енглезе да ли ће се искрцати ту. Па ако одговор буде негативан, да Ђуришић уради како они предлажу. Све у договору са Немцима, јер су они и љотићевци рачунали да је немогућ позитиван одговор, све и да хоће да се искрцају.
Енглеска полиција је ужасно мучила Јакова и од тога је прерано преминуи.
(03-02-2020, 09:22 PM)Петар Пише:Изгледа.(30-01-2020, 11:22 PM)djura94 Пише: Претпостављам да овај податак постоји негде на форуму, али не могу да нађем. Занима ме име овог Мачванина са фотографије кога стално погрешно називају Благоје Јововић.[/code]
Сад више није на слици Благоје Јововић.Сад ће по фејсбуку бити мало Звонко Вучковић!