17-04-2023, 08:21 PM
(17-04-2023, 07:44 PM)Милослав Самарџић Пише:(17-04-2023, 07:14 PM)Chicot Пише:Ти то тумачипш после 80 гоина.(17-04-2023, 06:45 PM)Милослав Самарџић Пише:(17-04-2023, 06:38 PM)Chicot Пише: Зато што то није био. Него мазање очију Влади док не дође до рашчишћавања са Михаиловићем.
Тај документ што Кнежевићи зову Уговор , Британци зову Директива Михаиловићу.
Помињао сам ти то раније. Давао сам ти и сигнатуре за то.
На страну неспорна Енглеска превртљивост и цинизам.
Замераш Кнежевићима интерпретацију, а ти се бавиш интерпретацијом.
Било уговор, било директива, то је постојало и Дража је потписао.
Он тада није морао да зна да ли је то ''мазање очију'' или шта. Уосталом оквирна Черчилова стратегија била је да у ствари ''маже очи'' Стаљину, тако да не да Краљевину Југославију под совјетски утицај. Ни то Дража није морао да зна.
Хоћу да кажем, треба да поређамо та документа, а за наше интерпретације није важно. Можда евентуално на крају књиге.
Каква интерпретација?
Не, ја Кнежевиће оптужујем за фундаментално неразумевање ситуације.
Гледам документ и читам шта причају Енглези, ставе у неке обланде и предају југ Влади, а Кнежевић згута мамац к'о сом (речна риба) и још пише будалаштине у књизи како је то супер за Дражу. И ја сам подлегао пре око 10 година. Али после видех оригиналне документе.
Како су то одна они могли? А можда су и знали, али су се понашали како нама одговара.
Можда су знали и за Черчилов циљ да не преда ЈУ Совјетима.
Битно је да је тај уговор/директива постојао.
Чекај, не верујем да не разумеш.
Ја нисам правио анализе па дошао до закључка, само сам прочитао исто оно што је дато и њима да читају и пошаљу Дражи.
Можда су због језичке баријере погрешно разумели, па је помогло што су их Енглези муљали, али свеједно: људи после 35 година пишу суштински неистине.
А ако су знали па намерно пласирали лаж, још горе,онда су фалсификатори ( у шта ја не верујем).
Да се разумемо: књига је изашла 81, тада је постојало обиље британске грађе која је могла да се провери и упореди. Да је хтело да се пише утемељено. Међутим, они остају при свом непрецизном разумевању у лошој интерпретацији.
Ја бих рекао да је стога књига својеврсно прикривање сопствених промашаја и сваљивање на шпијуне, комунисте и заверу.
Зато и слаб домет дела.
П.С. шта је са сајтом
http://kingdom-of-yugoslavia-in-ww2.com/