Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(22-08-2023, 02:49 PM)sagus Пише:  
Цитат:Између 1941. и 1945. године, од 167 активних и 188 резервних генерала на почетку Априлског рата, уз генерала Михаиловића је било само три предратна генерала Југословенске војске: бригадни генерал Мирослав Трифуновић, дивизијски генерал Светомир Ђукић и бригадни генерал Пантелије Панта Драшкић (најпре уз Милана Недића), а касније им се придружио и бригадни генерал Миодраг Дамјановић. До краја рата, придружиће им се генерал Матија Парац, генерал Драгутин Кузмић и генерал Стеван Радовановић.

Да ли је ова информација тачна, и ако није који се још предратни генерал прикључио уз Чичу?
Партизани нису имали ниједног генерала у свом покрету, сем Јосифа Ђорђевића, који је приступио партизанима октобра 1944.
Одговори

(22-08-2023, 02:49 PM)sagus Пише:  
Цитат:Између 1941. и 1945. године, од 167 активних и 188 резервних генерала на почетку Априлског рата, уз генерала Михаиловића је било само три предратна генерала Југословенске војске: бригадни генерал Мирослав Трифуновић, дивизијски генерал Светомир Ђукић и бригадни генерал Пантелије Панта Драшкић (најпре уз Милана Недића), а касније им се придружио и бригадни генерал Миодраг Дамјановић. До краја рата, придружиће им се генерал Матија Парац, генерал Драгутин Кузмић и генерал Стеван Радовановић.

Да ли је ова информација тачна, и ако није који се још предратни генерал прикључио уз Чичу?

Фали Живорад Божић, колико сам уочио на прву лопту.
Одговори

(22-08-2023, 01:54 PM)Potporucnik1 Пише:  Колико је било предратних пуковника у ЈВуО? У партизанском покрету су била двојица, Авшич и Оровић.

Сем Баја Станишића, не могу ниједног да се сјетим.
Одговори

(23-08-2023, 09:20 PM)Potporucnik1 Пише:  
(22-08-2023, 01:54 PM)Potporucnik1 Пише:  Колико је било предратних пуковника у ЈВуО? У партизанском покрету су била двојица, Авшич и Оровић.

Сем Баја Станишића, не могу ниједног да се сјетим.
И Јован Тришић је такође био.
Одговори

Негдје сам прочитао да су послије рата користили Калабићеве геодетске нацрте. Имате ли шта опширније о томе? У коју сврху су коришћени!
Одговори

(24-08-2023, 02:33 PM)Potporucnik1 Пише:  Негдје сам прочитао да су послије рата користили Калабићеве геодетске нацрте. Имате ли шта опширније о томе? У коју сврху су коришћени!

У Ваљевском крају у катастрима се налазе планови и израђене скице са потписом Калабића. Не знам да ли је сваки геодета потписивао своју скицу или је он потписао као начелник катастра. То су и данас званични документи на основу којих се омеђавају парцеле.
Геодетске тачке са којих је вршен тадашнњи државни премер су на неким местима још увек живе и користе се. Претпостављам да је учествовао и у изради тих мрежа.
Одговори

Дражин класни друг Др шка ( Јеврем Симић)
Одговори

Колико има сачуваних четничких застава из другог св. рата?
Одговори

Колко има укупно књига у комплету скривана историја?
Одговори

Зашто Њемци нису авионима бомбардовали кућу у којој је Дража, у Горњем Лопову, на Лисој греди?

И како коментаришете релативизацију Брозовог учешћа у Првом свјетском рату? Кажу да је и Милош Црњански био аустро-угарски војник. Такође, наводе како је Броз дезертирао, јер није хтио да убија „браћу”, па да је због тога ухапшен и затворен у Петроварадину?
Одговори

(26-08-2023, 12:51 AM)Potporucnik1 Пише:  Зашто Њемци нису авионима бомбардовали кућу у којој је Дража, у Горњем Лопову, на Лисој греди?

Колико се сећам било је у плану да бомбардују Колашин, јер су мислили да се ту налази. То током операције "Шварц", а иначе је то била италијанска зона где Немци нису улазили својим снагама.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Поштовани, да ли сте видели вест да је пронађена застава Тимочке бригаде у Књажевцу? Интересује ме да ли је аутентична и да ли се зна шта је са осталим заставама из Књажевачког корпуса и другим корпусима у источној Србији?
Одговори

Јесте аутентична.
И остале су сакривене, увек је циљ да не падну непријатељу у руке.
Одговори

Господине Самарџићу, како је страдао Јуре Францетић?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним