05-04-2024, 01:50 PM
Да ли је то вила са чије терасе је држао говор Никола Калабић?
Да ли је ту погинуо Млађа Бојовић?
(05-04-2024, 01:50 PM)Бенито Пише: Да ли је то вила са чије терасе је држао говор Никола Калабић?
(05-04-2024, 02:10 PM)Милослав Самарџић Пише:(05-04-2024, 01:50 PM)Бенито Пише: Да ли је то вила са чије терасе је држао говор Никола Калабић?
Не, та вила није у Буковичкој бањи, већ у селу Бања на путу Аранђеловац - Топола. На пола пута негде.
И није вила, него задруга, винарска. Одатле су истерали краља Петра Првог (јака конкуренција...) Срушили је црвени после.
Буковичка бања се наслања на Аранђеловац са друге стране, западне. На почетку Бање је Хотел Старо здање. Испод тог хотела је поток (јужно). Ту је погинуо Млађа.
(07-04-2024, 06:15 PM)Никола95 Пише: Помаже Бог свим члановима форума. Имам питање за господина Самарџића, али и за остале чланове ако знате одговор на моје питање. Најстарији брат мога деде стрељан је 1944. године у Нишу од стране партизана. Да ли некако могу да сазнам разлог стрељања?
У породици је била прича да је разлог стрељања био зато што су га Бугари насилно мобилисали па су га партизани ухватили у некој борби са Бугарима и након тога стрељали. Тек пре неког времена чуо сам од брата од стрица да је њему још одавно његова баба рекла ( рођена сестра мог деде, самим тим и рођена сестра стрељаног ) да је стрељан јер је био четник.
Хвала унапред на одговору.
(08-04-2024, 01:35 PM)Павле Васиљевић Пише:Већ сам гледао на том сајту и нема никаквих података.(07-04-2024, 06:15 PM)Никола95 Пише: Помаже Бог свим члановима форума. Имам питање за господина Самарџића, али и за остале чланове ако знате одговор на моје питање. Најстарији брат мога деде стрељан је 1944. године у Нишу од стране партизана. Да ли некако могу да сазнам разлог стрељања?
У породици је била прича да је разлог стрељања био зато што су га Бугари насилно мобилисали па су га партизани ухватили у некој борби са Бугарима и након тога стрељали. Тек пре неког времена чуо сам од брата од стрица да је њему још одавно његова баба рекла ( рођена сестра мог деде, самим тим и рођена сестра стрељаног ) да је стрељан јер је био четник.
Потражи овде
http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.m...gov.rs/#00
(07-04-2024, 06:15 PM)Никола95 Пише: Помаже Бог свим члановима форума. Имам питање за господина Самарџића, али и за остале чланове ако знате одговор на моје питање. Најстарији брат мога деде стрељан је 1944. године у Нишу од стране партизана. Да ли некако могу да сазнам разлог стрељања?Комунисти су га убили зато што су били убице. Разлог који су навели, ако су навели, НН и сл, није битан.
(07-04-2024, 10:56 PM)Darx99 Пише: Sta mislite o poznatim piscima koji su bili u partizanima kao sto su Copic, Aleckovic i Selimovic? Poznato je da su se neki od njih kasnije razocarali.