Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Термин Херцег-Босна се тек од 93. користи као назив Хрватске Републике Херцег Босне. Раније је спорадично и незванично кориштен, углавном са истим значењем као и Босна и Херцеговина. Значи да га ни један народ у БиХ није могао својатати. Наш је проблем, што се ми често олако одричемо онога што нам неко узме.
Одговори

Да ли сте чули за Владимира Родзјанка, Руса који је био у четницима ? После рата је осуђен на 8 година робије.
Одговори

(12-10-2015, 02:07 AM)Романија Пише:  Да ли сте чули за Владимира Родзјанка, Руса који је био у четницима ? После рата је осуђен на 8 година робије.
Нисам.
Одговори

Рођен 1915, као дијете избјегао из Русије у Србију после револуције. Постао је свештеник 1940. год. у СПЦ у Београду. Сад не знам да ли је био свештеник у четницима или је био војник, само пише да се храбро борио у покрету отпора. Након рата није хтјео да иде из Србије, а комунисти су га заробили и осудили на 8 година робије, али је "имао среће кад се Броз посвађао са Стаљином, па је после 2 године робије пуштен" (тако пише). Након тога је морао да иде из Југославије, па одлази у Париз па у Лондон гдје води радио емисије на БиБиСи-ју посвећене православљу. Затим се замонашио и добио име Василије, а касније постаје епископ у САД. Иначе он је први човјек који је у Русији јавно одао пошту страдалом цару, 17.јула 1987. Деведесетих је још једном посјетио Србију а преминуо је 1999. Говорио је 8 језика.
Одговори

Можеш ли навести извор?
Одговори

То сам прочитао у књизи "Несвети а свети", коју је написао архимандрит Тихон Шевнуков.
Прича о епископу Владимиру (Василију) у књизи је на 397-427 стр.
Нашао сам и онлајн, прича се налази на Scribd страницама 383-411. Дио који се односи на рат је на страницама 385-6, односно у књизи 399-400.
Нажалост, за аутора, који је Рус, вјероватно детаљи о Владимировом учешћу у рату у Србији нису представљали неки значајнији детаљ, па их не помиње много у књизи, или му их епископ није причао.

http://www.scribd.com/doc/242268154/Arhi...ice#scribd
Одговори

ОК, хвала!
Одговори

Да ли је било Срба у домобранима, и где могу мало читати о тој формацији генерално, с неке објективне тачке гледишта?
Одговори

(17-10-2015, 06:49 PM)Чеда Пише:  Да ли је било Срба у домобранима, и где могу мало читати о тој формацији генерално, с неке објективне тачке гледишта?
Било је, на пример пуковник Гојко Борота. Он је 1943. пребегао у четнике. Ипак не знам како се изјашњавао док је био у домобранима, верујем да није као Србин и да, у том смислу, није било Срба.
Ја их описујем на више места у књигама ''Ген. Дража и општа историја...'', а не знам за неки посебан рад.
Одговори

"Срби у домобранима" је био павелићев трик да се Срби примире, јер није успјело све Србе побити а отпор је замало срушуи хрватску државу.
Исто као и "хрватска православна црква".

Срби (рођењем и поријеклом) који су били у хрватској војсци су били ту као православни Хрвати. То су појединци који су били ожењени са Хрватицама или су имали неког блиског пријатеља Хрвата на положају у њиховом државном апарату.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(18-10-2015, 02:19 AM)мунгос Пише:  "Срби у домобранима" је био павелићев трик да се Срби примире, јер није успјело све Србе побити а отпор је замало срушуи хрватску државу.

Срби (рођењем и поријеклом) који су били у хрватској војсци су били ту као православни Хрвати. То су појединци који су били ожењени са Хрватицама или су имали неког блиског пријатеља Хрвата на положају у њиховом државном апарату.
Тако је.
Одговори

(18-10-2015, 02:19 AM)мунгос Пише:  "Срби у домобранима" је био павелићев трик да се Срби примире, јер није успјело све Србе побити а отпор је замало срушуи хрватску државу.

Занимљиво је да се на челу тзв. "ХПЦ" налазио руски емигрант. Ипак, оно што је још занимљивије од те лажне цркве је да је тај самозвани "патријарх" након ДСР стрељан као сарадник окупатора и усташког режима, док је Степинац осуђен на робију. Сад ви саберите, ко је више допринео усташком режиму: "ХПЦ" или католичка на челу са Степинцем.
Одговори

Поштовани господине Самарџићу,данас ми је рођендан па сам хтео да вас замолим да поставите ову слику капетана Живана Лазовића,команданта Смедеревског корпуса.Скенирао сам је из Албума 4. и није баш добро испала.Нека то буде рођендански поклон.Хвала у напред
[Слика: kapetan_Zivan_Lazovic.jpg]
Одговори

Ево:
[Слика: 001-zivan-lazovic-krajem.jpg]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 7 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним