Поруке: 189
Теме: 5
Придружен: Nov 2014
Углед:
11
Термин Херцег-Босна се тек од 93. користи као назив Хрватске Републике Херцег Босне. Раније је спорадично и незванично кориштен, углавном са истим значењем као и Босна и Херцеговина. Значи да га ни један народ у БиХ није могао својатати. Наш је проблем, што се ми често олако одричемо онога што нам неко узме.
Поруке: 2,375
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Да ли сте чули за Владимира Родзјанка, Руса који је био у четницима ? После рата је осуђен на 8 година робије.
Поруке: 2,375
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Рођен 1915, као дијете избјегао из Русије у Србију после револуције. Постао је свештеник 1940. год. у СПЦ у Београду. Сад не знам да ли је био свештеник у четницима или је био војник, само пише да се храбро борио у покрету отпора. Након рата није хтјео да иде из Србије, а комунисти су га заробили и осудили на 8 година робије, али је "имао среће кад се Броз посвађао са Стаљином, па је после 2 године робије пуштен" (тако пише). Након тога је морао да иде из Југославије, па одлази у Париз па у Лондон гдје води радио емисије на БиБиСи-ју посвећене православљу. Затим се замонашио и добио име Василије, а касније постаје епископ у САД. Иначе он је први човјек који је у Русији јавно одао пошту страдалом цару, 17.јула 1987. Деведесетих је још једном посјетио Србију а преминуо је 1999. Говорио је 8 језика.
Поруке: 127
Теме: 1
Придружен: Apr 2014
Углед:
13
Да ли је било Срба у домобранима, и где могу мало читати о тој формацији генерално, с неке објективне тачке гледишта?
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
"Срби у домобранима" је био павелићев трик да се Срби примире, јер није успјело све Србе побити а отпор је замало срушуи хрватску државу.
Исто као и "хрватска православна црква".
Срби (рођењем и поријеклом) који су били у хрватској војсци су били ту као православни Хрвати. То су појединци који су били ожењени са Хрватицама или су имали неког блиског пријатеља Хрвата на положају у њиховом државном апарату.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 139
Теме: 3
Придружен: May 2015
Поштовани господине Самарџићу,данас ми је рођендан па сам хтео да вас замолим да поставите ову слику капетана Живана Лазовића,команданта Смедеревског корпуса.Скенирао сам је из Албума 4. и није баш добро испала.Нека то буде рођендански поклон.Хвала у напред