Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

" Наредба за све официре, подофицире, војнике и васцели српски народ. ...Нову годину по грегоријанском календару строго постити; Бадњи дан, Рођење Христа Спаситеља – Божић и нашу, српску, православну нову годину прославити скромно у складу са нашим српским, православним обичајима уз обавезно присуство свештеника, узети свету тајну причешћа..."
Ђенерал Дража Михаиловић
Нађох овај текст на нету,па ме интересује да ли су то стварно Ђенералове речи?

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(01-01-2016, 09:48 AM)смедерево Пише:  " Наредба за све официре, подофицире, војнике и васцели српски народ. ...Нову годину по грегоријанском календару строго постити; Бадњи дан, Рођење Христа Спаситеља – Божић и нашу, српску, православну нову годину прославити скромно у складу са нашим српским, православним обичајима уз обавезно присуство свештеника, узети свету тајну причешћа..."
Ђенерал Дража Михаиловић
Нађох овај текст на нету,па ме интересује да ли су то стварно Ђенералове речи?
Јесте.
Одговори

(31-12-2015, 09:04 PM)Бенито Пише:  Како си сабирао ово за Швабе? Требало би да је више. И за црвендаћ би требало да је више. Што нема Ратка? Одличан му је текст у вези Михаила Букилића у Блицу.
За Швабе је уобичајено 80.000, међутим, баш Ратко ми рече да може бити око 60.000. Он сада то највише проучава.
Одговори

Ајде нека му је са срећом, то је голем посао за једног човека. Неко са стране би помислио да не постоје у Србији никакве институције којима је у опису да то раде. И које су то давно требале да ураде. Ако буде и приближно тачно, онда се негде поклапа размер 1:100?
Одговори

Оријентационо, да, ако се узме у обзир да је било и 1:50. Колико сам успео да саберем, на територији целе Југославије до септембра 1944. убијено је око 4.000 Немаца. На територији ''Недићеве Србије'' мање од 1.000, али нисам то прецизно бројао.
Одговори

А колико је војника Срба страдало од Нијемаца? или бар да се утврди колико је четника и партизана страдало у Србији током устанка 1941..Тиме би се и показало бесмисленост устанка.
Одговори

Зато је мени и сумњива ова Раткова рачуница. Најмање пола од те цифре Немци су побили до почетка 1942. Од тога бораца, и четника и партизана ,не мање од неколико хиљада, да не погрешним цифру, морао би да сабирам. С друге стране, не знам да ли је Ратко сабирао побијене у разним логорима, па Краљево, Крагујевац, Јадар, па логор ДМ, тј. Јајинци око чега је и највећи проблем, јер је распон бројева убијених људи велики... Све у свему, опет ми се чини да је 60000 премали број( уз ограду, наравно, јер Ратко то сигурно озбиљно ради). Штета што нема Динчића, јер се и он овим питањем бавио и износио је овде далеко веће бројеве.
Одговори

Према извештају немачког команданта Србије, генерала Паула Бадера, до 12. фебруара 1942. године у одмаздама је стрељано 20.149 Срба. Сем тога, у борбама је погинуло и на лицу места је стрељано још 7.756 Срба.
Одговори

Ратко Лековић каже у тексту да је Букилића водио ДМ организацију у Нишу која је имала 2000 обавештајаца? Колико је чланова имала Дражина илегалаца у Нишу? Исто питање и за Крагујевац? И једно и друго упореди са комунистичким илегалцима у та два града?
Одговори

Па нисам енциклопедија. Smile
Свакако је црвених свугде било мање, то је једино сигурно.
За КГ нисам наишао на број илегалаца. Знам да су извлачили експлозив и друге потребне материјале из фабрике оружја за четничке радионице оружја. Затим да је био бројан илегални ЖРОС. Да је у Крагујевцу 1941/42. зимовао Никола Калабић, итд.
Комунисти помињу да су имали некога 1941, а после не знам дал је уопште било њихове организоване илегалне мреже у Крагујевцу.
Одговори

Овај форум се сматра енциклопедијском. Коме нешто треба, дође овде и сазна. Хоћеш ли нам у скоријој будућности приредити једну књигу о ДМ илегали по окупираним градовима Краљевине Југославије? Мислим да имаш довољно података, а и да се запуше уста овим празилукашима што САД живе по градовима и да виде на чијој је страни био народ, а нарочито омладина.
Одговори

Ускоро не могу, због документараца. Видећемо. Изглед ада сада има највише података који се могу сматрати коначним, или макар скоро коначним, за Загреб и Љубљану. И за Сарајево има неких битних докумената.
Одговори

Каква је била снага комуниста у Требињу и Љубињу? Прочитао сам да је почетком 1943. дошло до побуне у четничком Поповопољском батаљону и да су се забаракадирали и отказали послушност желећи да пређу у комунисте, а тамошњи четнички командант у извјештају каже за Попово поље да је партизанско гнијездо (а то је много села).
Одговори

Тај извештај је претеран, мора да га је писао Баћовић. Комунисти су ту имали успеха 1941, али после ''левих скретања'' ствари су се промениле.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 19 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним