Поруке: 423
Теме: 0
Придружен: Jan 2014
Углед:
22
Имам пар питања са којима се надовезујем на дискусију од неколико страна раније:
Већ смо утврдили да Дража није имао директну контролу над јединицама ван Србије, али остаје ми потпуно нејасно зашто Врховна команда смењује Остојића тек 2. априла иако Дража у депеши Смиљанићу пише: "Чивајте се Остојића. То је комадант без војске који гледа сваки начин да дође до војске."
Зашто по Вашем мишљењу Дража није сменио Остојића или чак извео пред војни суд (у том тренутку код Остојича се налазио и лојални Рачић са својим јединицама)? Из депеше Врањешевићу видимо да Дража има директан контакт са командама ван Србије али да ове током јануара и фебруара, па и марта није обавестио о томе да је Остојић заједно са осталима отказао послушност.
Постоји ли некаква идеја зашто је Дража тако поступио и чиме се водио код ових поступака? Да ли је очекивао промену размишљања код Остојића, Ђуришића, а касније и Баћовића или?
Поруке: 3,024
Теме: 168
Придружен: Jan 2015
Углед:
44
Милославе, да ли је истина да је Комунистичка партија забрањена у Краљевини Југославији тек после убиства Министра полиције и бацања бомбе на Краљеву кочију испред Скупштине, дакле после отворених терористичких активности против највиших државних органа?
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Поруке: 2,160
Теме: 21
Придружен: Aug 2013
Углед:
342
Обзнана је донета 29. децембра 1920. године.
Атентат на регента Александра 29. јуна 1921. године.
Убиство министра Милорада Драшковића 21. јула 1921. године.
Поруке: 14,537
Теме: 307
Углед:
3,073
Да, само што су од оснивања јасно показали склоност ка рушењу државе. Требали су одмах да их забране, али темељи демократима и парламентаризма из 1903. су били превише дубоки и многи су били против забрана странака, ма какав програм имали.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Углед:
201
Драшковић је донио Обзнану којом је партија забрањена као терористичка, зато је и убијен.
(Последња измена: 14-01-2016, 11:23 PM од
Романија.)
Поруке: 3,187
Теме: 51
Придружен: Jul 2013
Углед:
372
(13-01-2016, 07:58 PM)Милослав Самарџић Пише: На улазу у музеј, лево, има онај пано са порукама жртава. Одмах иза тог паноа има стаза, излази горе на милановачки друм. Кад кренеш том стазом, после мање од 100 м са леве стране видећеш гробницу. Највећа је, а најнеупадљивија.
Интересантно... Ја сам био убеђен да су највеће оне код металног спавача или оне у кругу споменика V3. Баш ћу погледати кад будем пролазио туда...
Да ли су све хумке уједно и гробнице?
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 3,187
Теме: 51
Придружен: Jul 2013
Углед:
372
(15-01-2016, 02:38 AM)Милослав Самарџић Пише: (15-01-2016, 12:29 AM)Громовник Пише: (13-01-2016, 07:58 PM)Милослав Самарџић Пише: На улазу у музеј, лево, има онај пано са порукама жртава. Одмах иза тог паноа има стаза, излази горе на милановачки друм. Кад кренеш том стазом, после мање од 100 м са леве стране видећеш гробницу. Највећа је, а најнеупадљивија.
Интересантно... Ја сам био убеђен да су највеће оне код металног спавача или оне у кругу споменика V3. Баш ћу погледати кад будем пролазио туда...
Да ли су све хумке уједно и гробнице?
Јесу.
Све су са по 100 Срба, само је та са 400.
Значи Немци нису све стрељали и сахранили на једном месту?
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 2,302
Теме: 21
Углед:
515
(14-01-2016, 11:23 PM)Романија Пише: Драшковић је донио Обзнану којом је партија забрањена као терористичка, зато је и убијен.
Милорад Драшковић није "донео" Обзнану. Као историчар знаш да министар полиције у једној демократској држави не доноси ништа. Обзнана је била одлука државног врха, одлука која је била последица "дивљања бољшевика". Колико се сећам, Обзнану је потписао председник владе - Миленко Веснић.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 533
Теме: 26
Углед:
94
Не знам колико се зна, али предс. Скупштине, када је донета Обзнана, био је Иван Рибар, Лолин отац. То исто је био и када је Дража убијен.
Милорад Драшковић је био министар унутрашњих послова и предлагач Обзнане у скупштини. Када је убијен у парку, на клупи у Делницама, седео је са својом ћерком, Бојаном. Крв се буквално по њој просула. Тада је Бојана имала 8 година, а касније ће се удати за капет. Драгутина Бојовића Млађу, команд. Космајског корпуса. Њу су са само 2 године родитељи пренели преко Албаније. Умрла је 10.маја 1996.год. у Њујорку.
По извршиоцу, не атентата, већ правцатом убици и злочинцу, Алији Алијагићу, један трг у самом центру КГ, носио је назив -Трг Алије Алијагића-, до пре 10 так година.