Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(08-02-2017, 02:06 AM)Милослав Самарџић Пише: (07-02-2017, 09:13 PM)Живојин Мишић Пише: Проба уједно и питање.
Да ли је пред битку на Зеленгори било последње унапређење (Рачић, Кесер- пуковници, Калабић- потпуковник)?
Била су та унапређења 1945, али не знам датум.
Цитат:Модрича ослобођена од усташа. Град је напуштен 14. марта. Наредних месец дана четници су провели на Вучјаку. Ту су све јединице подељене у три колоне. Левом је командовао потпуковник Драгослав Рачић, десном потпуковник Драгутин Кесеровић, а средњом мајор Никола Калабић. Пробој усташке линије фронта, на западу, почео је 15. априла.
После свакодневних борби против вишеструко бројнијег непријатеља, тучена свим оруђима и оружјима, укључујући и совјетску авијацију, четничка главнина је сломљена на Зеленгори, 13. маја 1945. године. Мање групе измучених војника одбиле су задатак да се некако домогну Србије и чекају погодан тренутак за дизање устанка.
Пуковник Драгослав Рачић дошао је у подручје свог Цера, у Савковиће. Ујесен 1945, са тринаесторицом пратилаца обратио се угледном домаћину Петку Обрадовићу. Петков син Видоје направио је повећу земуницу у близини штале, тако да његова жена, када се бави око стоке, може неопажено да доноси храну четницима.
Значи непосредно пред битку на Зеленгори.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 10-02-2017, 06:45 PM од
Перун.)
Поруке: 17,037
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,888
Ипак нема на сајту. Има само у књигама.
Поруке: 533
Теме: 26
Придружен: Aug 2013
Углед:
94
Да ли си знао да је Баћевић био члан Демократске странке и у пријатељским односима са Гролом и Давидовићем ?
Поруке: 36
Теме: 0
Придружен: Jan 2017
Углед:
3
Шта мислите о песми "Лили Марлен",с обзиром да су је комунисти прогласили неком страшном песмом.
А у песми се уопште не велича нацизам или фашизам.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."