Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Одговор на причу о једином Србину одликованом Гвозденим Крстом

У јунском броју Нове искре изашао је одговор на Телеграфов чланак о једином Србину одликованом Гвозденим Крстом, ког су, како пише, убили четници.

Чланак се може скинути са следећег линка.
Они не знају за истину...

[Слика: ni-108-tekst-page-001.jpg]
[Слика: ni-108-tekst-page-002.jpg]
[Слика: ni-108-tekst-page-003.jpg]
[Слика: ni-108-tekst-page-004.jpg]
Одговори

Звонко је омашио Терзићево име и Милутиново презиме (Ерић уместо Филиповић). Суштинске грешке нема, сем што би било прецизније рећи да се онда причало о том кукастом крсту. Проверити се не може, уништена је та архива (причао ми је истраживач који је проверавао за Ђуришића).
Што се тиче Момчила, први пут чујем ову верзију, јер је у ствари Милан Калабић послао патролу.
Да ли је Терзић формално био у љотићевцима или не, небитно је, био је немачки сарадник.
Одговори

Незнам колико можгано смотан мораш да будеш, да се хвалиш што ти је један "србин" добио одликовање од један од највећи злочинац историје планете.....

Овде има доста људе ко пишу од ратовима ко морају да иду на лећење!
Одговори

G.Samardzicu i te kako je bitno da li je Terzic bio ljoticevac ili ne,jer ovaj tekst o gvozdenom krstu je i namenjen u te svrhe..diskreditacije ljoticevaca.
Da li je Vuckovic omasio imena stvarno je nebitno i nema nikakvu tezinu..bitna je tezina klevete koju je izneo.
To o pogoreloj arhivi pricajte nekom drugom.A vidim da indirektno priznajete da ste vi autor tog teksta potpisanog drugim inicijalima(mada neznam zasto?).Ispostavlja se da je tacna ova dosetka autora odgovora "prico mi djedo da je tako bilo" pa tako i vi,"prico mi je".Ko g.Samardzicu,ko?Setite se,posto se vec dugo bavite istorijom,a ako neznate podseticu vas,to "prico mi je" je istorijski dokument 15-og reda(a vi se dalje setite koliko je taj red validan u istorijskim dokumentima).
A sto se saranje sa okupatorom tice,svi su saradjivali samo je razlika u tome iz kakvih je pobuda ta saradnja dolazila.Ljoticevci su saradjivali zarad spasa srpskoga naroda,dok je saradnja sa okupatorom"brace iz sume"(znate o kome se radi,o ravnogorcima i komunistima ili ti komuno-ravnogorcima) bila nadahnuta licnim pobudama.Komunistima zarad boljsevicke revolucije,a ravnogorcima za licnu partijsku promociju,tkz.JU-DE-NA-Z.Sto ih takodje ujedinjuje u 1 zajednici cilj..trku ko ce pre do vlasti.Prema tome manite se vi vecite krilatice "saradnik okupatora",drzite se teme.
I na kraju da dodam a i ponovim autorovu tvrdnju,nijedan Srbin nije dobio Gvozdeni krst.To vama g.Samardzicu kao Srbinu(ako se tako izjasnjavate?)treba da sluzi za ponos,a ne da javno prisivate te krstove cestitim Srbina.Ovakvim tvrdjenjima vam ne verujemo,kada pokazete akt Hitlerov mozda vam i poverujemo.A da,izgorela arhiva.Zaboravio sam.Imao sam i ja milion € u slamarici,ali upali mi se kuca i sve izgore.
Одговори

Тврдите да сам ја аутор текста из Телеграфа, потписан псеудонимом?
Нисам. Иначе ја се увек потписујем именом и презименом.
Да нема докумената причао ми је истраживач Бане Јевтић.
Да је Терзић био љотићевац - небитно да ли формално - и да је предао много четничких присталица Немцима, причали су ми Филиповићи, поред Звонка. Милутин Филиповић је то рекао свом брату, који је рекао мени.
Нису сви сарађивали са окупатором, битно је како то стоји са законске тачке гледишта, коју не могу да надјачају те политичке пароле. Четници су били државна војска (Југославије), а љотићевци немачка паравојска (у саставу немачких и делом бугарских окупационих јединица) и то никако не може да се подведе под ''сви су сарађивали са окупатором''. Према томе, љотићевци су издали своју државу, прекршили су закон. Сем тога они су се много више борили против четника него против партизана, а да су некога спасили, то је такође само парола.
Одговори

Kao prvo g.Samardzicu ja ne bih mesao taj po srpski narod svet pojam "cetnik" sa raznoraznim mesetarima i gibanicarima.A i ti kako vi kazete cetnici a pravi naziv im je ravnogorci su bili JVUO,a ne cetnici,sam djeneral vojvoda Trasko nije voleo da se tako zovu.I ljoticevci nisu vodili nikakve borbe sa cetnicima,kako srbijanskim tako i prekodrinskim vec su bili u ljubavi i u slozi(Pecanac,Djurisic,Djujic,Jevdjevic,Dangic i dr).
Sto se legaliteta,zakona i legitimiteta tice zakon je strani ljoticevaca,koji su bili srpska vojska i sa spskim amblemima i obelezjima.I u skladu sa medjunarodnim pravom.A ta vojska za koju vi kazete da je drzavna prema medjunarodnom a i svim ostalim pravima je paravojna formacija.Zaboravljate G.Samardzicu da prema nasem tadasnjem ustavou(kao i svim moralno pravnim principima)kada napusti drzavu 1 vlada,a i sam kralj lisavaju se vlasti sve dok se u istu ne vrate(ukoliko je moguce naravno) i samim tim svi njihovi akti su nevazeci.Takodje zaboravljate da se nakon rata utvrdjuju granice mirovnim konvencijama,a da se do tada okupirane teritorije tretiraju kao sastavni deo sile koja ju je osvojila.Srbski dobrovoljci su legitimna srpska vojska pod okupacijom.Mi nasu drzavu tada nismo imali,pa kako su mogli vladati njeni zakoni.A uzgred ta ista vlada u egzilu je potpisala sramnu kapitulaciju.Prema tome o kom zakonu vi to govorite?
"Pricao mi je"g.Samardzicu?Opet pricao?Pricao je i meni cora da je video muta,ali nemam to napismeno.Imate li vi jos neki dokument kao potvrdu,sem toga "pricao"(novine,arhivsku gradju,knjigu(izuzimajuci Vuckoviceve knjige koje uzgred su sluzile za licnu promociju njegove svalerke uciteljice Milene)).Ko vam je pricao?Zvonko Prkic Vuckovic?To bese onaj sumadijski Ante Pavelic koji je sa svojim drugom Krstom Kljajicem klao sve zivo i mrtvo sto se srpskim imenom zvalo.Onaj po cijem nalogu se izmasakrirase oni Nemci u Ljuljacima(Hrvoje Magazinovic-Kroz jedno mucno stolece) i zbog cega bi izazvan Kragujevacki masakr?Jak vam je izvor.Bas u duhu autorovog "prico mi je djedo da je tako bilo".
Da li ste ga vi pisali neznam,ali po nacinu pisanja vidi se da se autor koristio vasim izvorima(mozda je i neki vas ucenik?).
Одговори

Ако је земља окупирана, морају да се спроводе њени закони, погледај шта пише у Хашкој конвенцији. У томе и јесте питање за припаднике Недићевог апарата да ли су само радили свој посао, као и пре рата, или су спровпдили и новодонесене законе, због чега спадају у саучеснике у разним злочинима.
Одговори

Kao na primer?G.Samardzicu,ako odgovarate vec,odgovorite na sve a ne samo na one sto se vama svidjaju za odgovor.
Одговори

Каква је ово полемика? Ватра је Ватра а ја сам ја.
Све то што помињете већ је описано овде и већ је било много дискусија.

Четници у међународном праву:
http://www.pogledi.rs/cetnici-jvuo-u-med...nom-pravu/

Краљевина није капитулирала:
http://www.pogledi.rs/kraljevina-nije-ka...41-godine/

Питање четника, РП, ЈВ:
http://www.pogledi.rs/sta-je-to-ravnogorski-pokret/

У вези сарадње са окупатором:
http://www.pogledi.rs/komentar-u-vezi-sa...upatorima/

О Карапанџићевој књизи:
http://www.pogledi.rs/o-knjizi-gradjanski-rat-u-srbiji/

Како су Недић и Љотић изазвали страдања 1941:
http://www.pogledi.rs/kako-su-nedic-i-lj...anja-1941/

То је још неколико радова о љотићевцима.
Одговори

Samardzicu,
ispadas neobjektivan sa stavom 'nije bitno da li je formalno bio ljoticevac', posto sam termin 'ljoticevac' nije formalan, vec odredjuje neformalnu povezanost sa jednim covekom (D. Ljoticem) pre rata (politicka partija 'Zbor') i u toku rata (kvislinska formacija 'Srpski Dobrovoljacki Korpus'). To znaci da se ni ne moze 'formalno' biti 'ljoticevac', ali je zato jako bitno da li je neko formalno pripadao Zboru pre rata, to jest SDK tokom rata - ako takvog pripadnika i njegova dela zelimo da povezemo sa Ljoticem. Kao sto Nedic i Ljotic nisu isto, iako i jedan i drugi sluze Nemcima, tako ni lepeza nemackih saradnika koja tendira nacistickoj ideologiji ne moze proizvoljno da se naziva 'ljoticevcima'. Ako je Nedic bio covek vojske, a ne ideologije, sto je i vecinu 'nedicevaca' (vojnika i policajaca) cinilo blazim od 'ljoticevaca', ne mozemo da ignorisemo cinjenicu da su osobe poput Velmar-Jankovica i Jonica - izbaceni iz Zbora zbog ekstremnih stavova 1935. - pod direktnim patronatom Nedica i Nemaca, a ne Ljotica. Isto vazi i za Lazara Prokica. Sva trojca su bili izrazitiji antisemiti od Ljotica. Isto za ovog Terzica, kao i za Janjica, mora da se jednom jasno ustanovi - da li je (Janjic, recimo) bio pripadnik SDK kada je organizovao ljude da idu na Staljingrad ili nije?
Одговори

Љотићевци су имали своје људе убачене у недићевце (поред осталог). Покушавали ду да их држе под контролом на тај начин. За Ниш Динчић има конкретно. За Терзића немам времена да проверавам, није ми то битно. Људи из тог доба означавали су га као љотићевца.
Одговори

Naravno da je neobjektivan,prico mu je djedo.Kao sto vidimo Rajko Terzic(pardon Milan,kako kaze vojskovodja-domobran Prkic Vuckovic) nije bio ljoticevac.A jos manje da je to ovaj covek sa slike,potporucnik Dusko Terzic,inace kum kralja Aleksandra.
Takodje treba napomenuti,da je Strahinja janjic bio Nemacki spijun infiltriran u SDK,al na njegovu zalost brzo provaljen i isteran.Posle je pokusao neuspesno da organizuje srpski SS i tako je nestao sa scene.Ni o kakvom napadu na Staljingrad nije ucestvovao niti spremo vojsku.
Nedic i Ljotic su svakako bili na istoj talasnoj a i krvnoj liniji(braca od 2 tetke,kao i Fotici) jos i pre rata.Nedic je bio simpatizer Zbora i rasturao po vojsci Zborov Bilten,koji je takodje po Nedicevom blagoslovu stampan ilegalno u ministarstvu vojnom.Stoga se ti druze ostavi razdvajanja Nedica i Ljotica.
Za isteravanje iz Zbora Jonica,Gregorica i ostalih je takodje tacno uz jednu jako bitnu napomenu LAZAR PROKIC NIKADA NIJE BIO CLAN ZBORA,vec Stojadinoviceve partije.Prokic je malo pisao u Iskri posle 63 i to kad je se odrekao ranijih stavova(sto se iz njegovog pisanja moze videti).
I za kraj,g.Samardzicu malo krace to pojasnite,nemaju svi vremena da citaju "samo vase" subjektivne tekstove.Ja sam licno citao Vukasina Perovica od ravnogoraca,savremenika za koga mogu reci da je jako objektivan.
Одговори

Ово је све дато укратко. Ако немате времена - ОК, свако бира шта чита.
Одговори

Cetnik Tribic - nesporazum oko Prokica. Rekao sam 'isto' u smislu - isto Nedicev sluzbenik (kao Velmar-Jankovic i Jonic) a ne u smislu da je 'isto bio izbacen iz Zbora'. Iz Zbora su tada izbaceni, jos Gregoric i Vulovic.

Samardzicev propust je sto se ne interesuje za ideologiju, i veoma generalno tretira 'ljoticevce', ne pravi razliku izmedju Zbora i SDK, itd, ali njegov osnovni stav je ispravan - Kralj u Londonu i Jugoslovenska Vojska su nosioci legaliteta i legitimiteta, i to sto su cetnici (Jugoslovenska Vojska) u sumi nije pokazatelj njihovih politickih ambicija, vec neprihvatanje nemacke okupacije zemlje.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним