Оцена Теме:
  • 14 Гласов(а) - 4.14 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова ТВ серија - Равна Гора

TV recenzija: „Ravna gora“ – Tresla se gora… poleteo štiglic
http://citymagazine.rs/clanak/tv-recenzi...o-stiglic/


Nebojša Glogovac: Ulogu u seriji “Ravna Gora” posvetio sam svom dedi...
http://www.hellomagazin.rs/inside-story/...svom-dedi/
Одговори

Перо Симић поред осталог износи и утиске о прве три епизоде серије ''Равна Гора'':
http://www.youtube.com/watch?v=6GyZUsMtODA
Одговори

(26-11-2013, 05:15 PM)херцеговац Пише:  Ред је да крене од Чиче, а ту је искочила лијепа и досад једина хвале вриједна прича о пуковској застави која је до краја остала са оним који је преузео,

То она "часна" застава са шаховницом?
Док под тијем знамењем тад неђе све у шеснест почињу покољи Срба који би се и Монголи постидили.
Одговори

NEBOJŠA GLOGOVAC: Draža se borio za Srbiju, Tito protiv Srba!

Draža se za svoju zemlju borio mnogo pre Drugog svetskog rata, od Solunskog fronta i Kumanovske bitke. Treba reći da se i Josip Broz borio i pre Drugog svetskog rata, ali na strani Austrougarske
http://www.kurir-info.rs/nebojsa-glogova...ak-1113287

U epizodi čiji je naziv “Pukovnik” po tadašnjem Mihailovićevom činu, videćemo Dražu kako jaše šumama bosanskih planina sa dvogledom i mapom u ruci. Uz njega je četa odabranih vojnika i oficira koji nisu dezertirali već su rešili da brane otadžbinu. Na čelu sa Dražom koji, kako se priča, nikada nije komandovao: “Napred” već: “Za mnom!”, vojnici se povlače ka Srbiji i stižu u selo Aprečno. “Braćo moja, ovo će biti gerilski rat!”, saopštava im vođa.


- Draža je bio školovan i cenjen vojskovođa i izuzetno hrabar čovek. Umeo je sam da brani mitraljezom položaj. Svojim vojnicima se obraćao s puno poštovanja, persirao im je - priča Nebojša Glogovac
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/424020/...Ravnu-goru
Одговори

недеља, 01. дец 2013, 19:15 -> 19:15

Глоговац: Дража је био частан војник

Глумац Небојша Глоговац рекао је, интервјуу за РТС, да је Дражу Михајловића у серији „Равна гора“ покушао да дочара као човека који се часно борио за своју отаџбину. Био је војник када је то било питање достојанства, истинског патриотизма и родољубља, истиче Глоговац.

Небојша Глоговац важи за глумца коме редитељи поверавају најкомпликованије задатке. често игра трагичне ликове и појединце са простора бивше Југославије оптерећене социјалним неправдама и ратом. Од вечерас га гледамо и у серији Равна гора у којој глуми Дражу Михајловића.

Играте улогу која је до сада играна на један начин, који је био идеолошки обојен. Да ли вам је био изазов да лик Драже Михајловића играте у једном другачијем светлу?

То како је до сада рађено је било под крутим оквирима цензуре и пропаганде друге стране тако да није могло да буде представљено на прави начин.

Ово је прилика да ослобођени те врсте околоности можемо да причамо приче како документи и неки извори тврде да је било, односно како слободно истраживање те теме доноси као закључак и као некин начин да се та прича исприча.

Кад је нешто јако дуго забрањено и под неким звоном онда је и нормално када дође неко друго време да то можемо да испричамо. Онда то делује као нека егзотика, а уствари је требало одувек тако да се прича.

Каквог Дражу гледаоци могу да виде у серији?

На основу свих тих извора, докумената, прича и разних путева како сам долазио до елемената лика трудио сам се да дочарам лик човека који се од Солунског фронта до Другог светског рата бори за своју отаџбину. Неко ко је професионални војник који је одликован за храброст много пута и ко је био војник када је то била озбиљна част. Када је то било питање достојанства, истинског патриотизма и родољубља.

Неко ко је због тога много пута био у животној опасности, високо образован војник у француским војним школама. Нешто од свега тога сам покушао да уткам у тај лик у неко самоосећање док играм Дражу Михајловића. Надам се да сам успео у томе и да ће гледаоци успети да виде живог човека.

Јако је мало података, попут живих слика Драже Михајловића из којих бих ја као глумац могао да сазнам о његовој гестикулацији, о његовом ритму говора, о врсти карактера на основу гласа, израза или покрета.

Тога има ужасно мало и обично се своди на онај запис са суђења који је опет једна екстремна ситуација која не говори довољно о свакодневном карактеру тог човека.

Фотографије су ми значиле јако пуно. Такође и пар снимака, историјска грађа и документи.

Покушао сам да направим човека какав би он могао да буде. Не знам да ли је заиста такав. Имамо тог војника и имамо човека који је био, како га неки људи описују, сетан.

Описују га и као човека који је био замишљен у својим проблемима, којих није било мало ако узмемо у озбир породицу, страдање деце, супруге која је три пута вођена у логор, враћена и живела на ивици беде до краја живота.

Говорили су и да је био јако друштвен човек, да је у дворишту његове куће, на Црвеном крсту, увек било весело, пуно деце и забаве, иако није било пара и богатства. Те и разне друге податке сам покушао да уткам у тај лик. Видећемо колико сам успео.

И пре него што је почела да се приказује Равна гора је изазвала контроверзе. Какве реакције очекујете након прве епизоде у којој се појављујете у улози Драже Михајловића?

То је јако чудно и то је доста занимљиво као и пример проучавања менталитета и посебног нивоа наступања и доношења суда о неким стварима које још ниси видео. Протеста је било још пре почетка снимања.

Мени заиста делује неозбиљно да доносиш суд о нечему што још није ни направљено, а онда кад је направљено још ниси ни видео и већ си спреман за осуду и критике. То ми заиста делује неозбиљно.
http://www.rts.rs/page/rts/ci/rts+predst...D0%BA.html
Одговори

Хронологија догађаја:

12. април, Дража је у Брчком, рушење моста на Сави по Дражином наређењу
13. април, Дража је у Грачаници, формира Брзи одред
14. април, напад на усташе у Дервенти, борба са Немцима код Босанског брода
15. април, код Добоја сукоб са немачком оклопном јединицом
17. април, придружују се Тарас и капетан Дејановић и неколико жандарма

13. април, Краљ стиже на Острог, Влада заседа на Палама
14. април, Краљ се евакуише са Капиног поља, генерал Симовић стиже на Острог
15. април, евакуација министара на челу са Симовићем...

12. април, немачки капетан Фриц Клингенберг улази у небрањени Београд, наређује поручнику Хансу Хосфелдеру да подигне немачку заставу, заменивши југословенску, нешто после 5 часова после подне тог 12. априла.

Успео је Бајић да не погоди ниједан датум! А о борбама да не говорим.
Одговори

Очигледно је и након четврте епизоде да се више не треба трудити око датума. И не знам више чему труд многих који су ове догађаје истраживали да утврде тачне датуме. То је оно, Милославе, што сам ти говорио о значају једне књиге која би се звала отприлике Дража у 2. светском рату- из дана у дан. Па, и поред тога аутор серије могао је то да сазна да је хтео, читајући постојеће, и све одреда, објављене изворе.
Ширу рецензију написаћу када се заврше све епизоде. Пробаћу да у њој набројим све материјалне грешке које је учинио Бајић.
Морам да напоменем да је, што се тиче ове епизоде, опет морала да се провуче прича о силним сандуцима злата.
Такође, занимљиво је да ни Бајићу, као ни осталим комунистима, један од јунака није најписменији Србин тога доба, поред Слободана Јовановића и владике Николаја, историчар Владимир Ћоровић. Али, то је већ за аутора виша математика.
Одговори

Датуми нису толико битни за ширкое народне масе којима је намењена серија.
До сада најбоља епизода из разлога што је јаасно приказана војничка част, хуманост и велика душа Ђенерала и јасно приказана комунистичка банда која се швалерише и врбује омладину. Премало је 10 епизода за оволико развлачење.


Smile
Одговори

Приказ 4. епизоде:
http://www.pogledi.rs/ravna-gora-4-evo-draze/
Одговори

Најбоља епизода од до сада приказаних.
Дража први пут на играном филму/ серији приказан као честит човек и официр.
Влада ситуацијом и својим борцима, поштује правила ратовања, сталожен, смирен, ни усташка злочини код њега не доводе до дилеме типа - да ли се светити. Решен да истраје до краја!
Комунисти врше саботажу војске и спремају се за ''револуцију''...
После толико материјалних грешака и других пропуста, може се рећи да ова серија има много мана, али она је 100% битан корак напред у перцепцији просечног човека о Дражи и четницима (како сазнајној, тако и емоционалној).
Одговори

(01-12-2013, 10:12 PM)Бенито Пише:  Очигледно је и након четврте епизоде да се више не треба трудити око датума. И не знам више чему труд многих који су ове догађаје истраживали да утврде тачне датуме. То је оно, Милославе, што сам ти говорио о значају једне књиге која би се звала отприлике Дража у 2. светском рату- из дана у дан. Па, и поред тога аутор серије могао је то да сазна да је хтео, читајући постојеће, и све одреда, објављене изворе.
Ширу рецензију написаћу када се заврше све епизоде. Пробаћу да у њој набројим све материјалне грешке које је учинио Бајић.
Морам да напоменем да је, што се тиче ове епизоде, опет морала да се провуче прича о силним сандуцима злата.
Такође, занимљиво је да ни Бајићу, као ни осталим комунистима, један од јунака није најписменији Србин тога доба, поред Слободана Јовановића и владике Николаја, историчар Владимир Ћоровић. Али, то је већ за аутора виша математика.
Да, пропустих да поменем то за злато... које су у ствари потрошили комунисти после рата.
Напиши.
Одговори

(01-12-2013, 11:19 PM)Ратко Пише:  Најбоља епизода од до сада приказаних.
Дража први пут на играном филму/ серији приказан као честит човек и официр.
Влада ситуацијом и својим борцима, поштује правила ратовања, сталожен, смирен, ни усташка злочини код њега не доводе до дилеме типа - да ли се светити. Решен да истраје до краја!
Комунисти врше саботажу војске и спремају се за ''револуцију''...
После толико материјалних грешака и других пропуста, може се рећи да ова серија има много мана, али она је 100% битан корак напред у перцепцији просечног човека о Дражи и четницима (како сазнајној, тако и емоционалној).
Свакако!
Одговори

(01-12-2013, 11:19 PM)Ратко Пише:  Најбоља епизода од до сада приказаних.
Дража први пут на играном филму/ серији приказан као честит човек и официр.
Влада ситуацијом и својим борцима, поштује правила ратовања, сталожен, смирен, ни усташка злочини код њега не доводе до дилеме типа - да ли се светити. Решен да истраје до краја!
Комунисти врше саботажу војске и спремају се за ''револуцију''...
После толико материјалних грешака и других пропуста, може се рећи да ова серија има много мана, али она је 100% битан корак напред у перцепцији просечног човека о Дражи и четницима (како сазнајној, тако и емоционалној).


Nadam se da ce biti tako u ostalim epizodama do kraja serije.
Одговори

Прва права епизода, коначно једна квалитетна епизода после оних "шпанских" Хармоника

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним